Πρόστιμα 10.000 ευρώ ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς

  • Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020 - 19:13

Πρόστιμο 10.000 ευρώ για τις παραβάσεις των καταστημάτων των οποίων περιορίζεται η λειτουργία από τις 12 το βράδυ, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασία, Ν. Χαρδαλίας.

“Όπως ανακοινώθηκε χθες, αναστέλλονται οι συναυλίες, οι παραστάσεις και κάθε δημόσια εκδήλωση, στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι. Στις υπόλοιπες εκδηλώσεις όπου οι συμμετέχοντες κάθονται, ακολουθούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι σε ισχύ.

Επιπλέον, από σήμερα και μέχρι τις 24 Αυγούστου απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί:

● στις Περιφέρειες Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

● στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και

● στους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21, εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.

Του περιορισμού εξαιρούνται οι υπηρεσίες delivery και take away, χωρίς πώληση αλκοόλ.

Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση δεύτερης παράβασης αναστολή λειτουργίας για 20 ημέρες.

Τα νέα μέτρα προφανώς και θα ελέγχονται ως προς την εφαρμογή τους, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα υφιστάμενα. Όχι με διωκτική, τιμωρητική ή άλλη διάθεση, αλλά γιατί μόνο με τη συνεπή εφαρμογή των μέτρων θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Οι έλεγχοι θα ενταθούν τα επόμενα 24ωρα”.

Σε ερώτηση που τέθηκε στον κ. Χαρδαλία σχετικά με τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν οι περιοχές στις οποίες τίθενται περιορισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, για κλείσιμο στις 12 το βράδυ, καθώς δεν είναι απαραίτητα οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, η απάντηση ανέφερε “Τα κριτήρια είναι καθαρά επιδημιολογικά. Καθαρά σε σχέση με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή και τι προβλέψεις δίνουν οι αλγόριθμοι που τρέχουμε. Αλλά νομίζω, είναι πασιφανές ότι ακολουθούμε τον αριθμό των κρουσμάτων. Όμως, δεν προέχει μόνο η ποσότητα. Προέχει και η εικόνα. Δηλαδή μπορεί να έχουμε 50 κρούσματα και 20 από αυτά να είναι σε ένα συγκεκριμένο cluster. Μπορεί να έχουμε όμως, 30 κρούσματα και αυτά να είναι διάσπαρτα σε όλη την κοινότητα. Ταυτόχρονα, η ιχνηλάτιση των high risk επαφών τους να είναι μεγάλη. Οι μετακινήσεις που προέρχονται μέσα από την ιχνηλάτιση, από νομό σε νομό, από Δήμο σε Δήμο, μπορεί να είναι υψηλή. Αυτά είναι κριτήρια, τα οποία έρχονται να χαρακτηρίσουν την απόφασή μας αυτή. Πιστέψτε με, δεν υπάρχει καμία μα καμία απόφαση που να μην αποδεικνύεται και να μη συνδέεται με βάση τα επιστημονικά κριτήρια”.