Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Τήνου και ΔΛΤ Τήνου – Άνδρου για την αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών προς τους επιβάτες

Ανάπλαση των στεγάστρων στο λιμάνι της Τήνου

Τα στέγαστρα στο νέο λιμένα της Τήνου αναμένεται να αναδειχθούν, μέσω της ανάπλασης που προβλέπεται στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Τήνου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου.

Με κύριο στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών του νέου λιμένα της Τήνου, Δήμος και Λιμενικό Ταμείο Τήνου – Άνδρου, προχωρούν στην έγκριση προγραμματικής σύμβασης, στην οποία προβλέπεται η ανάπλαση – ανάδειξη των στεγάστρων του εξωτερικού λιμένα, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών με σημαντικές παρεμβάσεις.

Βασικά χαρακτηριστικά και παρεχόμενες υπηρεσίες

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προγραμματική σύμβαση, ο χώρος αναμονής και επιβίβασης των επιβατών των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών της Τήνου βρίσκεται στον εξωτερικό (νέο) λιμένα του νησιού. Χρησιμοποιείται από τον μεγαλύτερό όγκο επιβατών, καθώς στο νέο λιμένα προσεγγίζουν όλα τα επιβατηγά / οχηματαγωγά πλοία, πλην κάποιων ταχυπλόων, τα οποία χρησιμοποιούν τον εσωτερικό (παλαιό) λιμένα.

Κύριος σκοπός των στεγάστρων είναι η αναμονή των επιβατών προς αναχώρηση από το νησί της Τήνου προς άλλους λιμένες και η στέγαση και προφύλαξη τους για αυτό το διάστημα από τον ήλιο, τον άνεμο και τη βροχή.

Ο κύριος χώρος των στεγάστρων, ο οποίος αναφέρεται στην αναμονή των επιβατών αποτελείται από τέσσερις στεγασμένους διαδρόμους κατασκευασμένους ανά δύο σε ζεύγη οι οποίοι αφήνουν μεταξύ τους αστεγή διάδρομο πλάτους 3,00m. Όλες οι πλευρές των στεγάστρων είναι ανοιχτές εκτός του δυτικού κλίτους στο οποίο σε όλη την ελεύθερη παρειά του αναπτύσσεται τοίχος πλήρωσης μεταξύ των υποστυλωμάτων με ορισμένα ανοίγματα για φωτισμό και αερισμό. Επικουρικά στο έμπροσθεν τμήμα του ανατολικού κλίτους και δεξιά από αυτό αναπτύσσεται στεγασμένος χώρος, ο οποίος περιλαμβάνει:

  • Κοινόχρηστα αποχωρητήρια ανδρών – γυναικών με δύο νιπτήρες, τα οποία είναι προσβάσιμα στους χρήστες τωνς τεγάστρων από τον εξωτερικό χώρο αναμονής του λιμένα.

  • Δωμάτιο εσωτερικών διαστάσεων, μη προσβάσιμο στους επιβάτες προς αναχώρηση και με είσοδο από τον εσωτερικό χώρο του λιμένα.

  • Στέγαστρο μη προσβάσιμο στους επιβάτες προς αναχώρηση και με είσοδο από τον εσωτερικό χώρο του λιμένα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δύο τελευταίοι χώροι έχουν παραχωρηθεί από το Λιμενικό Ταμείο Τήνου –Άνδρου στο σωματείο λιμενεργατών ως χώροι αναμονής των εργαζομένων στον Λιμένα Τήνου μεταξύ των αφίξεων και αναχωρήσεων των πλοίων.

Τα στέγαστρα του εξωτερικού λιμένα Τήνου πλαισιώνονται από μία διάταξη σταθερών και κινητών κιγκλιδωμάτων τα οποία διαχωρίζουν και απομονώνουν την εσωτερική (ελεγχόμενη) περιοχή του λιμένα για την αποβίβαση –επιβίβαση των επιβατών και την φορτοεκφόρτωση των οχημάτων στα πλοία, από την εξωτερική περιοχή αναμονής και στάθμευσης.

Οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις

Στο πλαίσιο της ανάπλασης των στεγάστρων του εξωτερικού λιμένα είναι επιτακτική, πέραν των όποιων προσθηκών, η επισκευή ορισμένων τμημάτων, καθώς λόγω της μικρής απόστασης από την θάλασσα οι φθορές είναι εκτεταμένες.

  • Η απομάκρυνση χαλαρών τμημάτων επιχρισμάτων και ο καθαρισμός των επιφανειών αυτών έως την αποκάλυψη του φέροντος

  • Η απομάκρυνση των πέτρινων επικαλύψεων στους εσωτερικούς αναβαθμούς όπου αυτές υπάρχουν και η αποκαθήλωση όλων των ξύλινων πετασμάτων που διαχωρίζουν τους διαδρόμους

  • Η τοποθέτηση των οδηγών, καναλιών και σωληνώσεων όλων των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων

  • Ο καθαρισμός των επιφανειών και εξομάλυνση των όποιων ανισοσταθμιών με στρώση μπετόν οπλισμένο με πλέγμα. Κατασκευή, όπου κριθεί αναγκαίο, ραμπών για την απρόσκοπτη κίνηση των ΑΜΕΑ, και τέλος

  • Η συντήρηση όσων μεταλλικών κιγκλιδωμάτων δεν αντικατασταθούν με αφαίρεση των στρωμάτων του παλαιού χρώματος, αντισκωριακή βαφή και τέλος χρωματισμό στο τελικό χρώμα που υποδεικνύεται από την αρχιτεκτονική μελέτη.

Απαραίτητες επίσης, κρίνονται ορισμένες διαμορφώσεις - προσθήκες για την ομαλότερη λειτουργία των στεγάστρων.

Συγκεκριμένα προτείνονται:

  • Η διαμόρφωση αποχωρητηρίου ΑΜΕΑ-διαμόρφωση μικρού δωματίου με ελεγχόμενη πρόσβαση από το εσωτερικό του λιμένα

  • Η προσθήκη δύο επιπλέον στεγάστρων το οποίο αποτελεί και βασικό αντικείμενο της μελέτης.

  • Η τοποθέτηση καθισμάτων τόσο κάτω από το στέγαστρο αναμονής, όσο και μέσα στους διαδρόμους υπό την μορφή πάγκων

  • Η προσθήκη σήμανσης και ενημέρωσης των επιβατών ως προς τα δρομολόγια των πλοίων αλλά και την κίνηση τους μέσα στα στέγαστρα.

  • Η τοποθέτηση συρόμενων κουφωμάτων αλουμινίου στα ανοίγματα και

  • Η τοποθέτηση απαραίτητων φωτιστικών, τόσο εσωτερικά των παλαιών στεγάστρων, όσο και στα νέα τμήματα.

Από ίδιους πόρους η δαπάνη για το έργο

Στην προγραμματική σύμβαση επισημαίνεται, πως το έργο αποσκοπεί αφενός στην αναβάθμιση των υποδομών, τόσο από πλευράς ασφάλειας, όσο και λειτουργικής άποψης και αφετέρου στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου στον εξωτερικό λιμένα της Τήνου.

Οι δύο φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση του έργου, δεδομένου, ότι ο κύριος του έργου δε διαθέτει τεχνική επάρκεια για τη σύναψη, την εποπτεία και την επίβλεψη της δημόσιας σύμβασης του έργου. Με την προγραμματική σύμβαση προσδιορίζεται το γενικό πλαίσιο και οι ειδικοί όροι της συνεργασίας, για την εκτέλεση του αντικειμένου της.

Επίσης, τονίζεται, πως η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο φορέων, οφείλει να εγκριθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται σύμφωνα με τη μελέτη στο ποσό των 260.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, εκ των οποίων 150.063,51 ευρώ αφορούν σε εργασίες, 27.011,43 ευρώ αφορούν σε ΓΕ και ΟΕ 18% του αναδόχου, 26.561,24 ευρώ αφορούν στα απρόβλεπτα, 6.041,24 ευρώ αφορούν στην πρόβλεψη για αναθεώρηση. Τέλος, 50.322,58 ευρώ αφορούν στην πληρωμή του ΦΠΑ 24%. Τα έξοδα θα καλυφθούν από ίδιους πόρους του κυρίου του έργου.

Ετικέτες: