Τρεις συναυλίες στον Πολιτιστικό Χώρο Χρούσσων, μουσικά σεμινάρια στο Κτίριο Κορνηλάκη και μία μοναδική έκθεση με θέμα τη τζαζ μέσα από ελληνικά κόμικς

Syros Jazz Festival 2020

Παρά τις αντιξοότητες της περιόδου, το Syros Jazz Festival επιστρέφει φέτος για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Χρέος όλων μας είναι εξάλλου να στηρίξουμε τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, που πλήττονται περισσότερο ίσως από όλους αυτόν τον καιρό, λαμβάνοντας παράλληλα με υπευθυνότητα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πλούσιο και ενδιαφέρον το φετινό μας πρόγραμμα, περιλαμβάνει συναυλίες, εκπαιδευτικά σεμινάρια - εργαστήρια και εκθέσεις και διαρκεί από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου. Η σκηνή των συναυλιών μετακομίζει λόγω των συνθηκών από τον φυσικό  χώρο του φεστιβάλ, το Θέατρο Απόλλων, στον ανοιχτό χώρο εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων με ώρα έναρξης στις 20:30.

 

Μουσικό πρόγραμμα

Οι συναυλίες του φεστιβάλ ξεκινούν στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 με το ιδιαίτερο τρίο της σπουδαίας πιανίστριας Τάνιας Γιαννούλη που συμπληρώνεται από τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο στην τρομπέτα και τον Κυριάκο Ταπάκη στο ούτι. Οι τρεις τους αποτελούν ένα ξεχωριστό σχήμα, που αναδεικνύει την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία μιας μουσικής με ασυνήθιστη ενορχήστρωση, στο μεταίχμιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η μουσική της Τάνιας Γιαννούλη καλύπτει ένα αξιοσημείωτο εύρος και δύσκολα κατατάσσεται σε ένα είδος, δεδομένου ότι αντανακλά πολλές και διαφορετικές παραδόσεις.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2020, το κοινό θα υποδεχτεί ένα από τα καλύτερα σύνολα της νέας γενιάς, το τρίο Soul Peanuts (με τον Έρικ Παναγόπουλο στην κιθάρα, τον Ραφαήλ Μελετέα στο χάμμοντ και τον Γιάννη Παπαδούλη στα ντραμς). Μαζί του η Τζένη Καπάδαη στα φωνητικά και ο Κωνσταντίνος Σαπούνης στην τρομπέτα.

Το ίδιο βράδυ θα εμφανιστεί η βοκαλίστα Τέρη Βακιρτζόγλου, με ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται στο πρώτο της άλμπουμ, παρέα με τον Κωστή Χριστοδούλου στα πλήκτρα, τον Θοδωρή Κότσυφα στην κιθάρα, τον Κώστα Κωνσταντίνου στο μπάσο και τον Σωτήρη Ντούβα στα ντραμς.

Το φεστιβάλ θα κλείσει στις 2 Οκτωβρίου 2020 με το γκρουπ του μπασίστα Γιώργου Φακανά, ενός από τους πιο γνωστούς και πετυχημένους Έλληνες μουσικούς της τζαζ, με προσκεκλημένο τον διάσημο Βρετανό κιθαρίστα Guthrie Govan. Το γκρουπ συμπληρώνουν ο Δημήτρης Σεβδαλής (πλήκτρα) και ο Μένιος Πασιαλής (ντραμς).

 

Εκπαιδευτικά σεμινάρια - εργαστήρια

Το τζαζ τραγούδι και ο αυτοσχεδιασμός θα τεθούν στο επίκεντρο του εκπαιδευτικού μουσικού σεμιναρίου – workshop “Creative Practi-Sing” με την Τέρη Βακιρτζόγλου.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στις 18/9 και επικεντρώνεται στο πώς μπορούμε να παίρνουμε και να τραγουδάμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από την παρτιτούρα κάθε φορά που μαθαίνουμε ένα νέο τραγούδι, καθώς και στο πώς τις εφαρμόζουμε στον αυτοσχεδιασμό μας. Κατά τη διάρκειά του, θα χρησιμοποιηθούν κομμάτια από το τζαζ ρεπερτόριο ως παραδείγματα και θα δουλευτούν στη πράξη. Ακόμη θα γίνει συζήτηση για το πώς μπορούμε να φτιάχνουμε τη δική μας εκδοχή και ενορχήστρωση, καθώς και για το πώς βρίσκουμε τη δική μας φωνή μέσα από το "λεξιλόγιο" της τζαζ.

Το σεμινάριο έχει διάρκεια 3 ώρες και απευθύνεται σε κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία τραγουδιστή, ανεξαρτήτως επιπέδου.

Τέλος, στις 20 Σεπτεμβρίου 2020, θα διεξαχθεί το Βιωματικό εργαστήριο μουσικοθεραπείας: «Εξερευνώντας την επικοινωνία μέσω της μουσικής» με τους εξειδικευμένους μουσικοθεραπευτές Δημήτρη Κουκουράκη και Χριστίνα Καλλιώδη.

 

Η  μουσικοθεραπεία, ως μια από τις θεραπείες μέσω της τέχνης, χρησιμοποιείται πλέον όλο και περισσότερο στον χώρο της υγείας, της ειδικής αγωγής και της εκπαίδευσης. Μέσα από το βιωματικό αυτό εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τα εκφραστικά μέσα και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί η μουσικοθεραπεία και με τη βοήθεια των εξειδικευμένων μουσικοθεραπευτών Δημήτρη Κουκουράκη και Χριστίνας Καλλιώδη θα εξερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επικοινωνήσουμε και να σχετισθούμε μέσω της μουσικής. Με βασικό όχημα τον μουσικό αυτοσχεδιασμό, χωρίς οι μουσικές γνώσεις να είναι απαραίτητες, θα δουν πώς η μουσική δίνει τη δυνατότητα εξερεύνησης του εαυτού και των δυναμικών της ομάδας.

Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι τρίωρη και απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη μουσικοθεραπεία, να πειραματιστούν με τη μουσική και να τη χρησιμοποιήσουν ως μέσο για προσωπική εξέλιξη.

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στον υπαίθριο χώρο του κτιρίου Κορνηλάκη (Βιομηχανικό Μουσείο) με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων κατόπιν προτεραιότητας.

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στις 20 Σεπτεμβρίου, το κοινό του Syros Jazz Festival 2020 θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μία διαδραστική performance στο κτίριο Κορνηλάκη με τη Γεωργία Ματσούκα, τον Απόστολο Καλτσά και τον Σόλη Μπαρκή.

Από 10 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2020 θα φιλοξενηθεί στο καφέ Plastico η έκθεση με τίτλο «Η μουσική τζαζ μέσα από τα ελληνικά κόμικς - μια φρέσκια ματιά». Συμμετέχουν πολλοί γνωστοί Έλληνες κομίστες. Παρουσιάζονται επίσης digital prints πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε δύο ενότητες - έργα σχεδιασμένα στον υπολογιστή και τυπωμένα ψηφιακά και σχέδια κυρίως με μολύβι και ψηφιακή επεξεργασία και εκτύπωση.

Το Syros Jazz Festival διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ ReSolution και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

Ετικέτες: