Χιούμορ και προβληματισμός στη σπονδυλωτή παράσταση των Πολιτιστικών Συλλόγων Χρούσσων και Καμινίων με πρωτότυπα κείμενα του Αντώνη Μπούμπα

«Και με το νοίκι»…

  • Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:15

Τρεις διαφορετικές ιστορίες με ήρωες ανθρώπους του διπλανού διαμερίσματος που αναδεικνύουν μερικές από τις παθογένειες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, έχοντας ως κοινή βάση τη σχέση ενοικιαστή – σπιτονοικοκύρη, συνθέτουν μέσα από μία ισορροπημένη εναλλαγή επίκαιρου και διαχρονικού, το νέο θεατρικό «οικοδόμημα» του Αντώνη Μπούμπα.

Η επιθυμία θεατρικής ομάδας της Σύρου για συμμετοχή στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» αποτέλεσε τον Νοέμβριο του 2019 αφορμή για τη συγγραφή του μονόπρακτου έργου «Μην παραχαράσσετε την Πατησίων».

Στο πλαίσιο αναζήτησης νέας κατοικίας, ο Αλέξανδρος, υποψήφιος ενοικιαστής ενός διαμερίσματος στην Πατησίων, αντιμετωπίζει το ιδεολογικό ηφαίστειο της ιδιοκτήτριας κ. Κλεονίκης που εκρήγνυται και σκεπάζει με την καυτή λάβα του οτιδήποτε και οποιονδήποτε έρχεται σε αντίθεση με το τρίπτυχο "Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια".

Η φαινομενικά απλή και τυπική συνάντηση των δύο ηρώων μπήγει με κωμική διάθεση το μαχαίρι στο κόκαλο και θέτει στο μικροσκόπιο τις αντιλήψεις μιας κοινωνίας σε σύγχυση που αρνείται πεισματικά να ξεκολλήσει από τις υποδείξεις και τις επιβολές των πρεσβευτών του μίσους ενάντια σε οτιδήποτε διαφορετικό και ξένο στα χρηστά ήθη ενός -κρεμασμένου στα κάγκελα- έθνους.

Το κείμενο του Αντώνη Μπούμπα, αν και παρέμεινε στο συρτάρι για αρκετούς αποτέλεσε τελικά τον καμβά για τη νέα θεατρική παράσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων. Στο πλαίσιο αυτό, γράφτηκαν δύο ακόμη μονόπρακτα έργα τα οποία ακολουθούν παρόμοια φιλοσοφία, φωτίζοντας περισσότερες πτυχές της καθημερινότητας.

Το έργο «Κι εγώ τι φταίω» ακολουθεί την Εύη στην προσπάθειά της να βάλει σε μία σειρά τη ζωή της, που σκορπίστηκε σε κομμάτια μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Απλήρωτα νοίκια, ανεξόφλητοι λογαριασμοί και προβληματικές σχέσεις σφίγγουν το λαιμό της ηρωίδας, η οποία μέσα από το χιούμορ και την αυτοσαρκαστική διάθεσή της προσπαθεί να πάρει μία ανάσα, όταν γύρω της όλοι πασχίζουν να αποποιηθούν των ευθυνών τους, κοιτάζοντας αποκλειστικά το προσωπικό τους συμφέρον.

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιώργου Σιγάλα ολοκληρώνεται με τον «Ελεύθερο Υπηρεσίας» μια τρυφερή και ταυτόχρονα σκληρή ιστορία για τη μοναξιά ενός ανθρώπου που ζητά άφεση ξένων αμαρτιών που επηρέασαν και καθόρισαν το προσωπικό του κοινωνικό προφίλ, θέτοντας τον στο περιθώριο.

Παίζουν: Λία Μπάρμπα, Δημήτρης Βουτσίνος, Χρύσα Πρέκα, Γιώργος Σιγάλας, Μαρουλία Καραβιώτου κ.α.

Η πρωτότυπη μουσική ανήκει στον Δημήτρη Ερατεινό.

H παράσταση «Και με το νοίκι…» θα παρουσιαστεί το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 στο Ανοιχτό Θέατρο «Ευανθία Καΐρη» και ώρα 21:00, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2020». Η είσοδος ελεύθερη, με υποχρεωτική έκδοση ατομικού δελτίου εισόδου από τα ταμεία του Θεάτρου “Απόλλων”. Η διάθεση των ονομαστικών δελτίων θα πραγματοποιείται από την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου  καθημερινά 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00 έως και την Κυριακή 10:00- 14:00.