Θετική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση της β΄ φάσης του μεγάλου έργου από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Ολοκληρώνεται το αποχετευτικό Βάρης – Μέγα Γιαλού με 5,5 εκ. ευρώ

Κατοχύρωση 400 χιλ. ευρώ για τη ΔΕΥΑ Σύρου και για την κατασκευή δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού για την αφαλάτωση Βάρης

Στην εκτέλεση της κατασκευής όλων των αποχετευτικών δικτύων στο σύνολο των οικισμών της Βάρης και του Μέγα Γιαλού προχωρά η ΔΕΥΑ Σύρου, μετά από την κατοχύρωση της χρηματοδότησης ύψους 5,5 εκ. ευρώ μέσα από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σύμφωνα με τη θετική απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, που ήρθε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της ΔΕΥΑ Σύρου, ώστε το μεγάλο έργο να προχωρήσει και στη β΄ φάση του για να εξυπηρετείται απρόσκοπτα κάθε κατοικία και κατάλυμα στις προαναφερθείσες περιοχές.

Συγκεκριμένα, η κατασκευή θα αφορά όλο το δίκτυο της αποχέτευσης της Βάρης και του Μέγα Γιαλού, προκειμένου τα λύματα να μεταφέρονται στον Βιολογικό της Ερμούπολης, μέσω ενδιάμεσων αντλιοστασίων.

Εκτός των ανωτέρω όμως, με την ίδια απόφαση του κ. Τσακίρη (ΑΔΑ:64Λ046ΜΤΡ-ΗΨΠ), η ΔΕΥΑ Σύρου λαμβάνει μία ακόμη χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ ώστε να δρομολογήσει και την κατασκευή δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού προσαγωγής θαλασσινού νερού στη μονάδα αφαλάτωσης της Βάρης.

Η συνολική χρηματοδότηση των 5,9 εκ. ευρώ έρχεται να προσφέρει ανακούφιση πρωτίστως στους δημότες της Σύρου και ιδιαιτέρως των περιοχών της Βάρης και του Μέγα Γιαλού, καθώς μετά από πολλά χρόνια, μπορούν επιτέλους να αντιμετωπισθούν συνολικά οι ανάγκες που αφορούν στο αποχετευτικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως, για τις δύο νέες χρηματοδοτήσεις πάλεψε συστηματικά η νέα Διοίκηση της ΔΕΥΑ Σύρου και ο πρόεδρός της, Ανδρέας Γιαλόγλου, σε συνεργασία με τον Διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης, καθώς επίσης, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η πλευρά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, που μερίμνησε άμεσα ως όφειλε για την εξασφάλιση της υλοποίησης των δύο έργων.

Πράσινο φως” για τη β΄ φάση του αποχετευτικού

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση των 5,5 εκ. ευρώ θα προωθηθεί για “την κατασκευή καταθλιτικών αγωγών από πολυαιθυλένιο, μήκους 4.200 μέτρων και δικτύων συλλογής ακαθάρτων από πλαστικούς σωλήνες PVC συνολικού μήκους περίπου 26.000 μέτρων” ενώ παράλληλα, στο πλαίσιο της υλοποίησης της β΄ φάσης, προβλέπεται και η κατασκευή 11 αντλιοστασίων λυμάτων.

Σχετικά με την σκοπιμότητα του έργου, καθίσταται ξεκάθαρο πως είναι απαραίτητη η κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης στις περιοχές της Βάρης και του Μέγα Γιαλού “για την υποδοχή των λυμάτων και τη μεταφορά τους στον ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης μέσω των ενδιάμεσων αντλιοστασίων”. Αυτές οι κατασκευές έρχονται να αποτελέσουν τη συνέχεια των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο πλαίσιο της α΄ φάσης του έργου, οι οποίες κι έχουν προωθηθεί όλους τους τελευταίους μήνες.

Προστασία δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη, το εν λόγω έργο στη β΄ φάση του θα προκαλέσει θετικές επιπτώσεις. Ειδικότερα, έχει υπογραμμισθεί πως, “Η ένταξη των λυμάτων υπό καθεστώς διαχείρισης ωφελεί πρωτίστως στην προστασία της δημόσιας υγείας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Η σύνδεση των κατοικιών και των μονάδων τουριστικού ενδιαφέροντος με το δίκτυο αποχέτευσης αποσκοπούν στην εξάλειψη ακαθαρσιών στο έδαφος και οσμών από τα παρόντα τοπικά - οικιακά συστήματα υποδοχής των λυμάτων, γεγονός αναγκαίο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος”.

Συνοψίζοντας τα πλεονεκτήματα από την υλοποίηση του εν λόγω έργου, πρέπει να αναφερθεί πως, βελτιώνονται οι συνθήκες υγιεινής και η ποιότητα ζωής του πληθυσμού, αυξάνονται οι δυνατότητες ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης, στηρίζεται η οικιστική, γεωργική και τουριστική ανάπτυξη ενώ προστατεύεται και η παραλιακή ζώνη της περιοχής.

Σε συνέχεια της α΄ φάσης

Σε συνέχεια των προηγουμένων, υπενθυμίζεται πως η β΄ φάση αποτελεί συνέχεια της α΄ φάσης του έργου, στο πλαίσιο της οποίας κατασκευάζονται τα αποχετευτικά δίκτυα και τα αντλιοστάσια λυμάτων που αποτελούν τον βασικό κορμό του όλου έργου και κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και μέχρι τον ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης.

Πιο αναλυτικά η πρώτη εργολαβία αφορά στα παρακάτω: Α. Δίκτυα αποχέτευσης PVC: 1. Βαρυτικά δίκτυα: 9.730m, 2. Καταθλιπτικοί αγωγοί: 3.900m. B. Οκτώ αντλιοστάσια λυμάτων και σύστημα τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού αντλιοστασίων. Γ. Καταθλιπτικοί αγωγοί PE δικτύου διάθεσης επεξεργασμένων υδάτων Ε.Ε.Λ.: 5.930m.

Επιπρόσθετα, με άλλη εργολαβία στο πλαίσιο της α΄ φάσης προβλέφθηκε η κατασκευή νέας εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων εντός του ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης, “δυναμικότητας 600 κυβικών/ημέρα, ικανής να παραλάβει το σύνολο των λυμάτων Βάρης και Μέγα Γιαλού, όπως προβλέπεται με τη σχετική μελέτη”.

Επάρκεια νερού στην αφαλάτωση Βάρης

Επιπλέον, με τη χρηματοδότηση των 400.000 ευρώ, προβλέπεται να κατασκευαστεί “ο δίδυμος υποθαλάσσιος αγωγός αναρρόφησης θαλασσινού νερού, διαμέτρου 250mm και μήκους 325m, καθώς και η κατασκευή φρεατίου προσαγωγής με σύστημα αντλιών”.

Το σημείο εγκατάστασής τους βρίσκεται εντός του όρμου της Βάρης με σκοπό την αποδοτικότερη τροφοδοσία των μονάδων αφαλάτωσης της περιοχής.

Όπως έχει τονισθεί σχετικά με την σκοπιμότητα του συγκεκριμένου έργου, “Σκοπός είναι η εξασφάλιση συνεχούς και επαρκούς ποσότητας παροχής θαλασσινού νερού προς επεξεργασία στις υπάρχουσες μονάδες αφαλάτωσης Βάρης. Η υδροληψία (παραλαβή) θαλασσινού νερού, σήμερα γίνεται με πρόχειρα μέσα με αντλίες βυθιζόμενες πλησίον της ακτής με τακτικές εμφράξεις από φύκια κι άλλα φερτά υλικά, προβλήματα που επηρεάζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης”. Ωστόσο, καθώς η περιοχή έχει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον κατά τους θερινούς μήνες, η ανάγκη άντλησης σε μεγαλύτερες ποσότητες θαλασσινού νερού καθίσταται επιτακτική και κρίσιμη ιδιαίτερα όταν επικρατούν νότιοι κυματισμοί.

Οφέλη από τον δεύτερο υποθαλάσσιο αγωγό

Το ίδιο έργο αναμένεται να ωφελήσει τους κατοίκους των εξυπηρετούμενων περιοχών ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Ειδικότερα, τα οφέλη από την υλοποίησή του, συνοψίζονται στα παρακάτω: Α. Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και της ποιότητας ζωής των λουομένων στον όρμο Βάρης. Β. Στήριξη της οικιστικής, γεωργικής και τουριστικής ανάπτυξης και Γ. Βελτίωση της αισθητικής του χώρου, λόγω υπογειοποίησης της εγκαταστάσεων.

Ανδρέας Γιαλόγλου: Ολιστική αντιμετώπιση του αποχετευτικού

Ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από τις εξελίξεις παρουσιάστηκε μέσω των δηλώσεών του προς την “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος κλήθηκε να τοποθετηθεί για τα δύο έργα με αφορμή την απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης κι Επενδύσεων σχετικά με την έγκριση της χρηματοδότησής τους.

“Εδώ και πολύ καιρό η ΔΕΥΑ Σύρου κατέβαλε προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για δύο πολύ σημαντικά έργα, όπως είναι η β΄ φάση των δικτύων αποχέτευσης Βάρης και Μέγα Γιαλού, αλλά και ο δίδυμος υποθαλάσσιος αγωγός προσαγωγής θαλασσινού νερού στη μονάδα αφαλάτωσης της Βάρης. Σήμερα πράγματι, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε εξασφαλίσει αυτήν τη χρηματοδότηση των δύο έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου. Το πρώτο έργο για τη β΄ φάση της αποχέτευσης είναι ύψους 5.500.000 ευρώ και το άλλο έργο είναι ύψους 400.000 ευρώ” ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας παρακάτω πως, συνολικά η ΔΕΥΑ Σύρου έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 5.900.000 ευρώ.

Εστιάζοντας συγκεκριμένα στο πολυσυζητημένο έργο για το αποχετευτικό των οικισμών της Βάρης και του Μέγα Γιαλού, ο ίδιος τόνισε τα εξής: “Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι καθώς με τον τρόπο αυτόν θα ολοκληρωθεί το έργο της αποχέτευσης της Βάρης στο σύνολό του. Αυτό που κατασκευάζεται αυτήν τη στιγμή είναι τμήμα του έργου και περιλαμβάνει τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό, μία σειρά από συνδέσεις, αλλά δεν είναι το σύνολο του έργου.

Ο οικισμός της Βάρης, το κυρίως έργο, θα επιτευχθεί με αυτήν τη νέα εργολαβία (β΄ φάση). Θα κατασκευαστεί όλο το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης στη Βάρη και στον Μέγα Γιαλό”.

Ο κ. Γιαλόγλου αφού επανέλαβε πως επί της ουσίας “μιλάμε για την κατασκευή καταθλιπτικών αγωγών μήκους 4.200 μ. και για δίκτυα συλλογής ακαθάρτων από πλαστικούς αγωγούς μήκους 26.000 μ. και για 11 αντλιοστάσια”, πρόσθεσε τα ακόλουθα: “Η β΄ φάση συμπληρώνει την α΄ φάση των έργων και τα αποχετευτικά δίκτυα επεκτείνονται σε όλους τους οικισμούς της Βάρης (Ατελιού, Φάμπρικα, Λουσαρδάκι, Λιώνα) και του Μέγα Γιαλού (Αλκυών, Αγ. Μαρίνα, Λιαροπά, Μαυροβούνος, Αγ. Θέκλα). Έτσι με αυτή την φάση ολοκληρώνεται το αποχετευτικό της Βάρης και του Μέγα Γιαλού το οποίο με την δική του ΕΕΛ στον ΒΙΟΚΑ της Ερμούπολης που ξεκινά να κατασκευάζεται αυτές τις μέρες, θα ανακουφίσει τους κατοίκους από την κατασκευή βόθρων και θα προσδώσει ανάπτυξη στην περιοχή”.

Θέλησε να συμπληρώσει δε, πως, η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων εκροών, “θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των υπόγειων υδάτων και την αισθητική του τοπίου με την αύξηση του πρασίνου”.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του για το αποχετευτικό, θέλησε να υπενθυμίσει πως,Και με τα τεύχη δημοπράτησης για τη μελέτη της αποχέτευσης για Φοίνικα, Ποσειδωνία και Γαλησσά, πλέον έχουμε δρομολογημένη μία ολιστική αντιμετώπιση του αποχετευτικού δικτύου όλου του νησιού μέσα σε έναν χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων μας”, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, “Μεθοδικά, χωρίς φωνές και τυμπανοκρουσίες θεωρώ πως κινηθήκαμε με έναν τρόπο αποτελεσματικό. Έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια εδώ και 2,5 μήνες και τώρα ευοδώθηκε”.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα από πλευράς ΔΕΥΑ Σύρου, εξήγησε πως αυτά αφορούν στην επικαιροποίηση των τευχών δημοπράτησης ώστε να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός της β΄ φάσης της αποχέτευσης.

Καταλληλότερη λύση για παραλαβή θαλασσινού νερού

Αναφερόμενος και στην εξέλιξη που αφορά την εξασφάλιση της δεύτερης χρηματοδότησης για τον υποθαλάσσιο αγωγό στη Βάρη, ο κ. Γιαλόγλου υπήρξε σαφής σχετικά με την αναγκαιότητα του έργου.

“Η σημερινή άντληση κοντά στην ακτή και πλησίον του μικρού παραπήγματος αποτελεί πρόχειρη λύση και δημιουργεί πολλά λειτουργικά προβλήματα στις μονάδες αφαλάτωσης, αφού συμπαρασύρει φύκια και άμμο σε βαθμό που ορισμένες φορές, ιδιαίτερα κατά τους νοτιάδες, να διακόπτουν τη λειτουργία τους”. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως, επί της ουσίας το έργο “αφορά στην εξεύρεση καταλληλότερης λύσης για την παραλαβή θαλασσινού”. Ειδικότερα, εξήγησε πως, με τον αγωγό θα παραλαμβάνεται θαλασσινό νερό σε απόσταση εκατό πενήντα μέτρων από την ακτή και σε μέσο βάθος, τρία μέτρα από τον πυθμένα και τρία μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας ώστε να είναι απαλλαγμένο από φερτά υλικά και καθαρό για την τροφοδοσία των δύο μονάδων αφαλάτωσης, ημερήσιας παραγωγής 750 κυβικών”.

Προτού ολοκληρώσει την αναφορά του στο συγκεκριμένο έργο, πρόσθεσε πως, “εκτός του οφέλους του για τις μονάδες αφαλάτωσης, αυτό θα αναβαθμίσει την πλαζ και την αισθητική του χώρου αφού όλες οι εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας και υπόγεια ενώ τέλος, θα αφαιρεθούν οι εμφανείς σήμερα σωληνώσεις που διατρέχουν τους παρακείμενους τοίχους”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο ίδιος θέλησε να ευχαριστήσει την πλευρά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για τα άμεσα αντανακλαστικά της σχετικά με την προώθηση των διαδικασιών για την κατοχύρωση της χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 5.900.000 ευρώ.

“Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, την πολιτική ηγεσία, αλλά επιπλέον θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στα στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, που από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκαν ότι έχουμε κάποια ώριμα έργα και λειτουργώντας ως εξαιρετικοί τεχνοκράτες προώθησαν τα αιτήματα ως όφειλαν” ανέφερε ο ίδιος, καταλήγοντας.