«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Πάτρα: Ένταση στο 2ο Λύκειο - Αναμονή για νέες «κορωνοκαταλήψεις»

  • Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:27

Ένταση επικράτησε στο 2ο Λύκειο Πατρών, όπου οι μαθητές πραγματοποιούν κατάληψη για τις συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο και θεωρούν πως δεν τους προστατεύουν από τον κορωνοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη, το πρωί ο διευθυντής του σχολείου απαίτησε από τους καταληψίες να ανοίξουν το σχολικό συγκρότημα για να ξεκινήσουν τα μαθήματα. Οι μαθητές αρνήθηκαν και τα αίματα άναψαν, χωρίς ωστόσο να ξεφύγει η κατάσταση.

Η ένταση συνεχίστηκε για αρκετή ώρα καθώς οι μαθητές φέρονται να έχουν ως αίτημα τη διενέργεια τεστ Covid-19 σε όσους ήρθαν σε επαφή με τη μητέρα του μαθητή που βρέθηκε θετική στο νέο ιό.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως και σε άλλα σχολεία της Αχαΐας αναμένονται μαζικές αντιδράσεις από μαθητές.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ "Π"

Σε τρία σχολεία περιορίστηκαν οι χθεσινές καταλήψεις σχολείων στην Αχαΐα. Το κύριο ζήτημα που έθεσαν οι μαθητές αφορούσε στον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα. Κρούσμα του κορωνοϊού σε μαθητή Γυμνασίου του Πύργου κινητοποίησε τις αρχές.

Οι εκπαιδευτικοί φορείς παρακολουθούν την τάση των «κορωνοκαταλήψεων», αλλά δεν ήταν χθες σε θέση να προβλέψουν εάν από σήμερα θα λάβει επιδημικά χαρακτηριστικά ή θα ξεφουσκώσει. Πάντως, αργά χθες βράδυ δεν είχαν παραμείνει μαθητές στα δύο σχολεία της Πάτρας που έγιναν καταλήψεις.

Το 2ο Γενικό Λύκειο και το 12ο Γενικό Λύκειο ήταν τα δύο σχολεία της Πάτρας που έγιναν καταλήψεις. Στην περίπτωση του 12ου ΓΕΛ αναφερόταν ως πρόβλημα η συγκατοίκηση με άλλο σχολείο και τα τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητές, ενώ εκφραζόταν οι προβληματισμός κατά πόσο οι μάσκες θα προστάτευαν, σε αυτές τις συνθήκες, τους εκπαιδευόμενους από την πανδημία.

Το τρίτο σχολείο που έγινε κατάληψη χθες ήταν στις Φαρρές του Δήμου Ερυμάνθου, όπου το αίτημα των μαθητών ήταν να «σπάσει» τμήμα με 27 μαθητές. Το πρόβλημα των πολυπληθών τμημάτων είναι εντονότερο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Επιφυλακή στον Πύργο

Λίγες ώρες μετά από το άνοιγμα των σχολείων εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού σε 13χρονο μαθητή Γυμνασίου του Πύργου. Οι πληροφορίες από την Ηλεία ανέφεραν ότι ο μαθητής ήταν ασυμπτωματικός και τέθηκε σε καραντίνα στο σπίτι του, ενώ επρόκειτο να υποβληθεί και σε δεύτερο τεστ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν άτομα του στενού περιβάλλοντός του ήταν αρνητικά.

Το θέμα απασχόλησε έντονα τις αρχές και μέχρι αργά χθες αναμένονταν επίσημες ανακοινώσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του περιστατικού. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το επικρατέστερο σενάριο ήταν πως τα μέτρα που θα αποφασίζονταν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αφορούν το τμήμα του 13χρονου μαθητή.

Μεταφορά μαθητών

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοίνωσε χθες πως οι διαδικασίες επιλογής προσωρινών αναδόχων που αναλαμβάνουν το έργο της μεταφοράς μαθητών, ολοκληρώθηκαν έγκαιρα. Η ανάθεση εκτέλεσης των δρομολογίων έγινε από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας την περασμένη Παρασκευή.

Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ενότητα Αχαΐας έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την μεταφορά των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε η μεταφορά να πραγματοποιείται χωρίς προβλήματα», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, επισημαίνοντας ότι τυχόν δυσκολίες που ανακύπτουν θα αντιμετωπίζονται, ενώ ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες που κατάφεραν έγκαιρα να ολοκληρώσουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Ετικέτες: