«Η επαφή μας με τον πολιτισμό οφείλει να συνεχιστεί»
- Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:16
Τη σημαντική ανάγκη για συνέχιση της εξερεύνησης, της ψυχαγωγίας και της γνωριμίας με τόπους πολιτισμού (οικισμούς, πόλεις, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία κ.α.) επιδιώκει να καλύψει η δραστήρια ομάδα της "HERMeS" με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της καινοτομίας στον σχεδιασμό.
Η ανάπτυξη ψηφιακών πολιτιστικών ξεναγήσεων αποτελεί το νέο στόχο της Μη Κερδοσκοπικής Ομάδας που εργάζεται στην Ψηφιακή Διάσωση και προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η ιδέα της συγκεκριμένης δράσης γεννήθηκε κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων lockdown (Μάρτιο-Απρίλιο), στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων πρόληψης από την πανδημία του κορωνοϊού. Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση δημιούργησε τον φόβο για επιπτώσεις της πανδημίας στον εγχώριο και όχι μόνο τουρισμό. Έτσι, μέλη της ομάδας αναζήτησαν τρόπους για διατήρηση της επαφής του κόσμου με τους τόπους, δίνοντας έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό.
Η πρώτη φάση της έρευνάς τους έγινε δεκτή για δημοσίευση στο International Association of Cultural and Digital Tourism - IACuDiT και σύντομα θα είναι διαθέσιμη για download μέσω Springer.
Ανίχνευση της ανάγκης αυτής τους τελευταίους 6 μήνες
Όπως σημειώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο ιδρυτής της "HERMeS", Παύλος Χατζηγρηγορίου, η αρχική ιδέα για το έργο ξεκίνησε όταν διαπιστώθηκε από τα μέλη της ότι το μαζικό ταξίδι απειλείται -ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του- με εξαφάνιση. «Πώς θα μπορούσε να φανταστεί κανείς την “επόμενη μέρα” του ειδικού ξεναγού και της ξενάγησης καθαυτής, με όρους προσφοράς και ζήτησης; Ποιες ιδέες, δράσεις, εργαλεία και μέθοδοι μπορούν να επιστρατευτούν σε αυτή τη συγκυρία, προκειμένου το ενδιαφέρον του επισκέπτη να παραμείνει ζωντανό, αλλά και συνεχώς επανατροφοδοτούμενο, για τους προορισμούς και τις ιστορίες τους;»
Από τον Μάρτιο του 2020 (με τα συνεχόμενα lock-down σε παγκόσμιο επίπεδο), οι ίδιοι παρατηρούν τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία προκειμένου να ομαλοποιηθεί η καθημερινότητα των ανθρώπων. Η ομάδα ξεκίνησε από τότε την έρευνα για το πώς θα μπορούσε να υπάρχει συνδρομή της τεχνολογίας, προκειμένου να επανασχεδιαστεί η ξεναγική διαδικασία. «Βασικό στοιχείο του σχεδιασμού μας είναι η φυσική παρουσία του ξεναγού στον τόπο, ως συντονιστή της εμπειρίας, ενώ η ξενάγηση διαμοιράζεται ζωντανά σε ψηφιακή πλατφόρμα και σε πραγματικό χρόνο. Η εμπειρία εμπλουτίζεται με δράσεις και δρώμενα (συνεντεύξεις, μουσική, βίντεο, κ.ά.), που ενσωματώνονται ως οργανικό μέρος της, σε μια ενιαία αφήγηση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγρηγορίου.
Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα στην Ερμούπολη
Ως τόπος πιλοτικής εφαρμογής της δράσης (case study) προτείνεται η Ερμούπολη, καθώς η συστηματική δράση ψηφιακής καταγραφής των ιστορικών κτηρίων μέσω τους συστήματος HERMeS και η πολύ επιτυχημένη δράση "100 Κτήρια / 100 Ιστορίες" δίνουν το πλεονέκτημα της γρήγορης ανάπτυξης, ωστόσο οι δυνατότητες σχεδιασμού και εφαρμογής είναι απεριόριστες.
Οι ξεναγήσεις προγραμματίζονται να ξεκινήσουν το 2021 και μάλιστα να είναι θεματικές για τη γέννηση της Ελλάδας (1821) στην Ερμούπολη, στο πλαίσιο του εορτασμού του 2021.
Η βασική ερευνητική ομάδα αποτελείται από τη Δρ Αρχαιολόγο Πολυξένη Γεωργάκη (Διδάσκουσα στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό του ΑΠΘ της Αποκατάστασης Κτηρίων και Συνόλων), από τον ερευνητή Δρ. Παύλο Χατζηγρηγορίου και την ερευνήτρια Βασιλική Νικολακοπούλου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σύρο (Τμήμα Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων) καθώς και την Λένα Χατζηγρηγορίου.
Καταλήγοντας, ο κ.΄Χατζηγρηγορίου εκφράζει την άποψη ότι η επαφή μας με τον πολιτισμό οφείλει να συνεχιστεί και μάλιστα να εξελιχθεί ώστε να είναι περισσότερο ουσιαστική και εμπλουτισμένη.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Η φυσιογνωμία της Ερμούπολης είναι δυνατή και ζωντανή»
17 Μαρ. 2021 - 6:17 - Μέρος της συλλογικής μνήμης της Ερμούπολης
13 Μαρ. 2019 - 6:19 - Εργαλείο εκπαίδευσης στην πολιτιστική κληρονομιά της Ερμούπολης
18 Φεβ. 2019 - 6:17 - Η Ευρώπη «υποκλίθηκε» ξανά στο HERMeS
19 Οκτ. 2018 - 6:19 - Θρίαμβος χωρίς σύνορα
2 Ιουν. 2016 - 6:10