“ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ”

Δυτ. Ελλάδα & Ιόνιο: Χάσαμε 136,5 εκ. ευρώ σε εστίαση και τουρισμό

  • Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:25

Τα 136,5 εκατ. ευρώ, αγγίζει η οικονομική ζημιά των επιχειρήσεων παροχής τουριστικών καταλυμάτων και εστίασης/αναψυχής, στα τρία νησιά του Ιονίου (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη) και τη Δυτική Ελλάδα σε όρους κύκλου εργασιών για το πρώτο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Πανελλαδικά, εκτιμάται ότι 2,5 δισ. ευρώ έχασαν καταλύματα και εστίαση το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ενώ, αν λάβουμε υπόψη και τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που αναφέρουν «βουτιά» στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούλιο, σε ποσοστό 84,4%, τότε αποκαλύπτεται σε όλο της το μέγεθος, η ζημιά που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Οι δραματικές επιπτώσεις και οι ευθύνες του Δήμου

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει το συμπέρασμα μιας, άνευ προηγουμένου οικονομικής καταστροφής, ειδικά στις επιχειρήσεις παροχής καταλυμάτων. Ο ιδιοκτήτης της «Xenos Hotels Group», Χρήστος Ξένος, σε συνέντευξή του στο ΙΟΝΙΑΝ, μίλησε για τις δραματικές επιπτώσεις που είχε στον ξενοδοχειακό κλάδο η πανδημία και τόνισε ότι ευθύνες για την καταστροφική χρονιά στο νησί έχει η δημοτική αρχή η οποία δεν έκανε τίποτα για να βελτιώσει τις συνθήκες και δεν παρενέβη όταν υπήρξε τεράστια δυσφήμιση για τον Λαγανά σχετικά με τη μη τήρηση των μέτρων.

«Φέτος, άνοιξε μόνο το 50% των ξενοδοχείων του νησιού και τα υπόλοιπα άνοιξαν τον Ιούλιο, ο οποίος ολοκληρώθηκε μέτρια. Ακολούθησε ο Αύγουστος ο οποίος πήγε πολύ καλά, ενώ ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης θα κυλούσαν επίσης καλά. Δυστυχώς δεν μας άφησαν να προχωρήσουμε! Υπήρξαν παραλείψεις από την πλευρά των αιρετών του τόπου μας εδώ και χρόνια και όχι μόνο των σημερινών. Είναι μία δύσκολη δουλειά να είσαι Δήμαρχος. Χρειάζονται ικανότητες, υπομονή, γνώσεις και να αναλαμβάνεις ευθύνες… Ο Λαγανάς αφέθηκε στο έλεος του Θεού, χωρίς κανόνες και χωρίς μέριμνα. Πιστεύω ότι αυτοί που εκλέγουμε και έχουν τη δικαιοδοσία να κατευθύνουν και να διοικήσουν και να συνεργαστούν με τις υπηρεσιακές αρχές (αστυνομία, λιμενικό, υγειονομικό, πολιτική προστασία) δεν έκαναν τίποτα απολύτως, με αποτέλεσμα να γίνει μπάχαλο. Η Ζάκυνθος δυσφημίστηκε σε όλα τα κράτη του κόσμου (Ολλανδία, Ουαλία, Σκωτία, Αγγλία) και στο τέλος μας έκλεισαν. Η χασούρα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου υπολογίζεται στα 60-70 εκατ. ευρώ. Από αυτά το κράτος θα έπαιρνε 20-25 εκατ. ευρώ», είπε αρχικά ο κ. Ξένος και συμπλήρωσε πως αν οι τοπικές αρχές δεν αλλάξουν τακτική και το 2021 θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα για τον κλάδο και κατ’ επέκταση για όλη την τοπική κοινωνία «Και το 2021 εάν δεν αλλάξουν μυαλό οι ιθύνοντες και οι φορείς της Ζακύνθου, πάλι θα έχουμε προβλήματα. Ακόμα και αν βρεθεί το εμβόλιο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Οι κρατήσεις για το 2021 είναι σε πολύ καλό επίπεδο και αυξημένες συγκριτικά με την ίδια εποχή πέρυσι. Αυτό όμως δεν λέει τίποτα. Και ο Σεπτέμβρης που διανύουμε θα ήταν ένας καλός μήνας, αλλά μας έκλεισαν και χιλιάδες κόσμος έφυγε από το νησί. Η πολιτική ηγεσία του τόπου πρέπει να δει σοβαρά το θέμα και να σκύψει πάνω από το πρόβλημα μήπως καταφέρει και το λύσει. Στο νησί διοικούμαστε από ανθρώπους τους οποίους εμείς εκλέξαμε. Επομένως, αν θέλουν βοήθεια, επειδή δεν μπορούν να τα καταφέρουν, να ζητήσουν. Για παράδειγμα, για την ενίσχυση της αστυνομίας και του λιμενικού. Εδώ όμως δεν έκαναν τίποτα. Όλη η Ευρώπη ασχολούνταν με το πρόβλημα της Ζακύνθου και του Λαγανά συγκεκριμένα και δεν έγινε ούτε μία σύσκεψη. Μπορούσαν να γίνουν πράγματα. Το πρόβλημα δεν προέκυψε φέτος, όμως εξαιτίας του κορωνοϊού έγινε πιο σοβαρό. Του χρόνου πάλι το ίδιο πρόβλημα θα έχουμε, αν δεν γίνουν σοβαρές προετοιμασίες από τους υπεύθυνους. Θα έχουμε μία τραγική εικόνα. Η Ζάκυνθος εισπράττει κάθε χρόνο 650 εκατ. ευρώ από τον τουρισμό (με βάση τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας). Φέτος εισέπραξε πολύ λιγότερα, ούτε 100 εκατ. ευρώ τελικά».

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Στην Δυτική Ελλάδα και τα τρία νησιά του Ιονίου (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη) η συνολική απώλεια τζίρου από τα ξενοδοχεία ήταν σχεδόν ολοκληρωτική. Από 94,3 εκ. ευρώ συνολικού τζίρου το πρώτο εξάμηνο του 2019, το αντίστοιχο διάστημα του 2020 τα έσοδα «βυθίστηκαν» στα 11,9 εκατ. ευρώ. Την μεγαλύτερη απώλεια είχε η Ζάκυνθος (-97,4%), με συνολικό τζίρο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, που έφτασε μόλις 1.315.513 ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οι επιχειρήσεις καταλυμάτων του νησιού, μετρούσαν έσοδα στο ταμείο τους, ύψους 51.469.664 ευρώ. Ναυάγιο υπέστη ο τζίρος και στα άλλα δύο νησιά του Ιονίου, την Κεφαλονιά (-93,3%) και την Ιθάκη (-96,6%), όπως επίσης και στα ξενοδοχεία της Ηλείας (-96,3%), που ως γνωστόν, στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον εισερχόμενο τουρισμό. Τα καταλύματα της Αχαΐας, είχαν και αυτά καταστροφική πορεία εσόδων, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με απώλειες -82,7%. Συνολικά στην Δυτική Ελλάδα και τα τρία νησιά του Ιονίου, ο τζίρος στο εξάμηνο του 2020 έφτασε τα 65,6 ευρώ, από 119,7 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Την μεγαλύτερη ζημιά υπέστησαν και σε αυτό τον κλάδο, οι επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής της Ζακύνθου, με απώλεια τζίρου -90,1%, καθώς έπεσαν από 13.677.168 σε 1.356.967 ευρώ. Η Αχαΐα και η Αιτωλοακαρνανία, επέδειξαν κάποια στοιχεία ανθεκτικότητας, παρόλα αυτά, η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη.