“Η ΓΝΩΜΗ” ΘΡΑΚΗΣ

Εντείνεται η ανησυχία στον Έβρο για το στρατόπεδο Προβατώνα

  • Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020 - 06:28

Της Κικής Ηπειρώτου

Εντείνεται η ανησυχία στον Έβρο και ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου, για το μέλλον του στρατοπέδου «Δελαγραμμάτικα» στον Προβατώνα. Παρά τις καθησυχαστικές αναφορές της Ντόρας Μπακογιάννη, την Παρασκευή από την Αλεξανδρούπολη, προς τις αρχές και τους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Επιμελητήριο, η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και αναμένει την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Υπουργού Άμυνας, προκειμένου να μάθει τι ακριβώς προβλέπεται να συμβεί για ένα στρατόπεδο που αποτελείται από περισσότερα από 1.000 στελέχη και θεωρείται ένα από τα πλέον σύγχρονα του Έβρου, καλύπτονταας μία πολύ κρίσιμη περιοχή της συνοριογραμμής μας.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Το σχέδιο με τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις συζητήθηκε πρόσφατα στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής), ενώ πρόκειται να σταλεί προς οριστική έγκριση από το ΚΥΣΕΑ. Επομένως, οι μεταβολές πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, με χρονικό ορίζοντα 15ετίας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του newsbreak.

Την παρουσίαση έκαναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε όλες τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από τώρα έως το 2034 για «αξιόμαχες, ανταγωνιστικές και ικανές» Ένοπλες Δυνάμεις.

Η στρατηγική διάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλάζει για να είναι μεν πιο «ευέλικτες», όπως ελέχθη, αλλά και για να εναρμονιστούν περισσότερο στα πρότυπα και στις λειτουργίες του ΝΑΤΟ. Προς την κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε η σύσταση διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), υπό την οποία θα τεθεί το μεγαλύτερο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων και η οποία θα έχει επικεφαλής αντιστράτηγο και θα αναφέρεται απευθείας στο ΓΕΕΘΑ. Στη ΔΕΠ θα υπαχθούν, μεταξύ άλλων, οι καταδρομείς – αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και η Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών, τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού.

Το εγχείρημα είχε προωθήσει ο κ. Φλώρος ως επιτελάρχης και εν συνεχεία ως υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, έχοντας την έγκριση του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ -και μετέπειτα υπουργού- Ευ. Αποστολάκη και σε συνεργασία με τον τότε αρχηγό ΓΕΣ και νυν υφυπουργό Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Με τη δημιουργία της ΔΕΠ αποδυναμώνονται σημαντικά ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των τριών Επιτελείων ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Από τη συζήτηση που έγινε διεφάνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας», ουκ ολίγα κρίσιμα σημεία. Το πιο σημαντικό θέμα που γεννάται αφορά την αμυντική θωράκιση, καθώς με βάση τον σχεδιασμό αποχωρούν οι μοίρες Πυροβολικού που ήταν εγκατεστημένες έως σήμερα σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Δεν επηρεάζονται, βεβαίως, οι μονάδες Εθνοφυλακής, αλλά είναι προφανής ο ειδικός και αποφασιστικός ρόλος που έχει το Πυροβολικό, από αμυντικής πλευράς, για την εξ Ανατολών απειλή.

Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου δικαιολογούν την απόφαση αυτή λέγοντας ότι είναι ανάγκη να εξοικονομηθούν πόροι και προσωπικό. Γι’ αυτό και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την κατάργηση αυτών των πέντε μοιρών υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση 2.500 θέσεων.

Όπως επί λέξει αναφέρει το δημοσίευμα, «το θέμα των μοιρών Πυροβολικού δεν είναι το μόνο. Με τη νέα δομή καταργείται η 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «Σαραντάπορος», που εδρεύει στον Προβατώνα Εβρου και υπάγεται στη 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, έχοντας ως τομέα ευθύνης της τον νότιο Έβρο. Έχει σύνθημα το «Ουκ ελλάττω παραδώσω», δηλαδή «δεν θα παραδώσω τη χώρα μου μικρότερη», και αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητάς μας. Ήδη η γνωστοποίηση της απόφασης έχει προκαλέσει τις πρώτες κινητοποιήσεις και αντιδράσεις στην περιοχή.

Εκτός από αυτή, υπάρχει και άλλη ταξιαρχία που καταργείται ως «αχρείαστη». Πρόκειται για την 33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, η οποία εδρεύει στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Στη θέση των ταξιαρχιών αυτών, δημιουργούνται σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο άλλες, αλλά στα μετόπισθεν: μία στις Σέρρες και μία στην Καστοριά. Απερρίφθη, πάντως, η πρόταση να συσταθεί και μια τρίτη στη Φλώρινα, όπου υπάρχει σήμερα το 1ο Σύνταγμα Πεζικού».

Δαρούσης: «Η κατάργηση της ταξιαρχίας επιφέρει μείωση δύναμης και ασφάλειας»

Μεγάλη αγωνία και σύγχυση επικρατεί στο Δήμο Σουφλίου, με τον Αντιδήμαρχο Σουφλίου Δημήτρη Δαρούση να δηλώνει πως πρόκειται για ένα θέμα που αφορά όλο τον Έβρο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής είναι ανάστατοι και περιμένουν την προαναγγελθείσα επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Υπουργού Άμυνας, προκειμένου να ακούσουν από τα πλέον επίσημα χείλη τις αλλαγές και τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν για το στρατόπεδο του Προβατώνα.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, από την στιγμή που θα καταργηθεί η ταξιαρχία ως σχεδιασμός, αυτό σημαίνει αυτόματα και μείωση της δύναμης, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει κανένα περιθώριο, αφού ήδη το προσωπικό, σε σχέση με τις ανάγκες και την κρισιμότητα της περιοχής, είναι ανεπαρκές. Ταυτόχρονα και αναπόφευκτα, μαζί με το προσωπικό, θα μειωθεί και η ασφάλεια των κατοίκων, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, την στιγμή που μεταναστευτικές ροές είναι στο peak τους. επιπλέον, υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για τις διαβεβαιώσεις που έχουν μέχρι στιγμής διατυπωθεί από κυβερνητικά στελέχη και τοπικούς βουλευτές, για ενίσχυση της περιοχής, καθώς «είναι πράγματα που ακούμε εδώ και χρόνια, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και η δύναμη μειώνεται διαρκώς, εδώ και χρόνια».