Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συντάσσεται με τα αιτήματα των σμυριδεργατών Νάξου και προγραμματίζει σειρά επαφών για την ικανοποίησή τους

«Να διαφυλαχθεί η εργασιακή και κοινωνική ειρήνη»

Απόφαση για την ενίσχυση των αιτημάτων των σμυριδεργατών της Νάξου, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με βασικό αίτημα την ομαλή επαναλειτουργία των ορυχείων άμεσα.

Στις αρχές Αυγούστου, οι περίπου 400 σμυριδεργάτες της Νάξου, μαζί με τις οικογένειες και τους υποστηρικτές τους, πραγματοποίησαν δυναμικές κινητοποιήσεις, ενάντια στην απόφαση του ΥΠΕΝ, που δεν επέτρεψε την εξόρυξη σμύριδας. Υπενθυμίζεται, ότι δεδομένου, ότι τα ορυχεία δε διαθέτουν τυπική άδεια λειτουργίας, η λειτουργία τους αδειοδοτείται σε ετήσια βάση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στου οποίου την ευθύνη και ανήκουν, όπως και το παραγόμενο προϊόν.

Πλέον και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου έλαβε σχετική απόφαση, με την οποία συντάσσεται με τα αιτήματα των σμυριδεργατών, οι οποίοι ζητούν την άμεση επαναλειτουργία των ορυχείων, όπως τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς στην απόφαση να αναφέρεται ο όρος “περισυλλογή”. Επιπλέον, ζητούν για το τρέχον έτος να εγκριθούν προς εξόρυξη πάνω από 7.000 τόνοι σμύριδας, ώστε οι εργάτες να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για την ασφάλιση και μέλλουσα συνταξιοδότησή τους, όπως επίσης και να επιστραφούν πίσω οι στατήρες σμύριδας που με την απόφαση του ΥΠΕΝ δόθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο, αποδίδοντας τα ένσημα του έτους που αντιστοιχούν στο 2019 στους εργάτες.

Ομόφωνη σύνταξη με τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις των εργατών

Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Φώτης Μαυρομμάτης, σημείωσε, ότι πρόκειται για θέμα μείζονος σημασίας, δεδομένων των άμεσων ενεργειών που απαιτούνται για την έκδοση απόφασης από το ΥΠΕΝ για άνοιγμα των σμυριδορυχείων εντός του 2020. Τόνισε τη σπουδαιότητα του θέματος, υπενθυμίζοντας, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, από το 2012 μέχρι και σήμερα έχει λάβει εννέα σχετικές αποφάσεις.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Λιανός επεσήμανε, ότι το σμυρίγλι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας των χωριών που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξή του και σημαντικό παράγοντα συγκράτησης του πληθυσμού των ορεινών χωριών της Νάξου, καθώς απασχολούνται 400 οικογένειες περίπου.

Σημείωσε μάλιστα, πως «ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ως εκ του νόμου αρμόδιος για την υποστήριξη των επαγγελματικών και εργατικών δικαιωμάτων των δημοτών του και την μεριμνα της οικονομικής ανάπτυξης στην χωρική του περιφέρεια, βρίσκεται στο πλευρό των σμυριδορυκτών Νάξου, οι οποίοι πλήττονται, όχι μόνο από την σοβούσα οικονομική κρίση, αλλά και από την απόφαση της Πολιτείας να καταργήσει στην ουσία τη μεταλλευτική δραστηριότητα εξόρυξης σμύριδας και αναζητεί τρόπους επίλυσης του ζητήματος τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διαχείρισης και συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών».

Ο κ. Λιανός επεσήμανε, πως «ζητάμε από το Υπουργείο τον έγκαιρο προγραμματισμό για το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων Νάξου για τη φετινή και τις επόμενες χρονιές, ώστε να μην απολεσθούν τα δικαιώματα των σμυριδορυκτών και να διαφυλαχθεί η εργασιακή και κοινωνική ειρήνη στο νησί της Νάξου».

Ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, σημείωσε ότι ο κύριος λόγος που δεν ανοίγουν τα ορυχεία είναι κυρίως πολιτικός και για αυτό θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προτείνοντας, το Δημοτικό Συμβούλιο να δεσμευτεί για τον προγραμματισμό συνάντησης αντιπροσωπίας από τη Νάξο, με τη συμμετοχή μελών του Δ.Σ. και των σμυριδεργατών, με τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο νησί για τα εγκαίνια του σταθμού διασύνδεσης της Νάξου με το ηπειρωτικό δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.

Ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας “Δύναμη Δημιουργίας Νάξου & Μικρών Κυκλάδων”, κ. Βασίλης Βρούτσης τόνισε ότι ο Δήμος θα πρέπει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για το άνοιγμα των ορυχείων και για την εξεύρεση οριστικής και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα και όχι να ακολουθεί τις εξελίξεις. «Πέρα από το τι θα γίνει φέτος, πρέπει να δούμε μια οριστική βιώσιμη λύση πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης των ορεινών χωριών, με αξιοποίηση του σμυριγλιού τόσο ως αυτού καθ’ εαυτού αντικειμένου παραγωγής και δευτερευόντως ως τουριστικής αξιοποίησης», σημείωσε.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Γιάννης Κορρές, υπογράμμισε ότι διαφωνεί με τη διενέργεια συναντήσεων, «διότι δεν έχουν κανένα νόημα», ενώ πρότεινε το Συμβούλιο να δεσμευτεί ότι θα συμμετέχει έμπρακτα σε οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης αποφασίσει το Σωματείο των σμυριδεργατών. Επιπλέον, ανέφερε ότι η διαχείριση του σμυριδικού πρέπεινα γίνεται αποκλειστικά από δημόσιο κρατικό φορέα που θα έχει την ευθύνη για την εξόρυξη, μεταφορά, επεξεργασία και εμπορία, τη δημιουργία υποδομών και την αξιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Το ψήφισμα των σμυριδεργατών

Ακολούθησε τοποθέτηση από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Κοινότητας Κορώνου κ. Ιωάννη Κωνσταντάκη, ο οποίος ανέγνωσε ψήφισμα σμυριδεργατών Νάξου, στο οποίο οι ίδιοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, «απέναντι στις αντισμυριδεργατικές αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αν δεν τις ανακαλέσει, το μόνο που θα πετύχει είναι να εξαφανίσει από το χάρτη της Νάξου τα έξι σμυριδοχώρια».

Απευθυνόμενοι στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εργασίας, όπως και στους βουλευτές Κυκλάδων, ιδιαίτερα στους κυβερνητικούς που έχουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη, λόγω της πρόσβασής τους στην κυβέρνηση, ζητούν:

«Α) Να ανοίξετε άμεσα τα ορυχεία, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια και χωρίς τον όρο περισυλλογή. Β) Για το έτος 2020 να μας εγκρίνετε προς εξόρυξη 7,600 τόνους σμύριδας, οι οποίοι θα μας χρησιμεύσουν για να έχουμε επαρκή ασφάλιση, αλλά και για τα ένσημα που θα χρειαστούν για τη μέλλουσα συνταξιοδότησή μας. Να ανακαλέσετε τις αντισμυριδεργατικές αποφάσεις σας, με τις αναλογίες των 75 ενσήμων! Με αυτές τις αποφάσεις στραγγαλίζετε τα σμυριδοχώρια της ορεινής Νάξου. Διότι κανένας σμυριδεργάτης δεν θα προφτάσει να μπει ποτέ στην σύνταξη! Και κανένας δεν έχει πλήρη ασφάλιση! Γ) Για το έτος 2019, να γυρίσετε πίσω τους στατήρες σμύριδας, που με έγγραφη απόφασή σας, κάνατε δώρο στο Ελληνικό δημόσιο! Και να μας βάλετε στο αυτό έτος, τα ένσημα που μας αντιστοιχούν και με βάση τις καταστάσεις των αρχηγών των ορυχείων».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους Δημοτικούς Συμβούλους οι οποίοι όλοι συμφώνησαν να συμπαρασταθούν στα αιτήματα των σμυριδεργατών και ζήτησαν το άμεσοάνοιγμα των ορυχείων για την εξόρυξη σμύριδας.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Κατόπιν των ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη σύνταξή του με τα αιτήματα των σμυριδεργατών, ενώ επίσης αιτείται και την παραμονή ως έχει του νομικού καθεστώτος για την Ναξία σμύριδα ως ορίζεται από το ΠΔ 5/9/1935 όπως ισχύει σήμερα αλλά και από την υπόλοιπη ισχύουσα Νομοθεσία.

Επιπλέον, αποφασίστηκε και η σύσταση αντιπροσωπίας με τη συμμετοχή μελών του Δ.Σ., εκπροσώπων των σμυριδεργατών, προέδρων των έξι τοπικών κοινοτήτων κ.α., η οποία θα πραγματοποιήσει άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Χατζηδάκη και κάθε άλλο αρμόδιο εκπρόσωπο για το θέμα, με σκοπό την άμεση λειτουργία των σμυριδορυχείων Νάξου για το έτος 2020 και τη διασφάλις της λειτουργίας του όπως αυτή ορίζεται με τη νομοθεσία του 1935 όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε με την απόφασή του, να συμπαρασταθεί σε οποιαδήποτε νόμιμη κινητοποίηση των Σμυριδεργατών Νάξου.