“Η ΓΝΩΜΗ” ΘΡΑΚΗΣ

Εξοργιστική απαξίωση του απολιθωμένου δάσους του Έβρου

Σπάνια απολιθωμένα ευρήματα, μνημεία τη φύσης σε πλήρη εγκατάλειψη και απαξίωση, με ευθύνες των αρχών του νομού
  • Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, 2020 - 06:28

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζονται τα ευρήματα στην περιοχή του Φυλακτού τα οποία η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Σουφλίου τα βρήκε έξω απ’ τις προθήκες του μουσείου πεταμένα σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών.

Την ώρα που η Μάλτα δείχνει την ευαισθησία της και το ενδιαφέρον της, σε αντικείμενα ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας και απαιτεί να της επιστραφεί από τη Βασιλική οικογένεια της Βρετανίας το δόντι του καρχαρία που βρέθηκε σε απολίθωμα στη χώρα τους, στον Έβρο, η ηγεσία του νομού, βουλευτές, περιφέρεια, δήμοι δείχνουν ν’ αδιαφορούν προκλητικά για το σπάνιο απολιθωμένο θησαυρό του Έβρου.

Το απολιθωμένο δάσος του Έβρου, μνημείο της φύσης που διηγείται την ιστορία της γης σ’ αυτό το σημείο του πλανήτη μας με τρόπο εντυπωσιακό, απαξιώνεται μέρα με τη μέρα καθώς απροστάτευτο και χωρίς κανένα σχέδιο για την ορθολογική και μουσειακή του ανάδειξη λεηλατείται και υποβαθμίζεται. Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζονται τα ευρήματα στην περιοχή του Φυλακτού τα οποία η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Σουφλίου τα βρήκε έξω απ’ τις προθήκες του μουσείου πεταμένα σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Δουκαλέτσης, εξ’ αιτίας της έλλειψης κάθε έγγραφου και ενημέρωσης απ’ την προηγούμενη δημοτική αρχή για την τύχη των απολιθωμάτων, ζήτησε τη βοήθεια του τοπικού ερευνητή -δημοσιογράφου κ. Βασίλη Μιχαηλίδη (χάρη στον οποίο σώθηκε και αναδείχθηκε μέχρι σήμερα το απολιθωμένα δάσος του αφορά στην περιοχή Φυλακτού). Ο κ. Δουκαλέτσης μας δήλωσε πως με θλίψη του διαπίστωσε πως τα ευρήματα δεν ήταν στις προθήκες τους.

Όσα απ’ αυτά βρέθηκαν στις σακούλες φρόντισε να τα προστατεύσει τοποθετώντας τα στο κτίριο της παλιάς Δημαρχίας Τυχερού προκείμενου να σωθεί ότι απέμεινε. Άφαντη φαίνεται πως έγινε η προγονική μορφή Αμπέλου και σημαντικά ευρήματα της υποτροπικής πανίδας σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη. «Αγανάκτηση και απογοήτευση μας προκαλεί η εικόνα που δείχνει πως δεν έδειξαν καμιά φροντίδα και σεβασμό στα μνημεία της φύσης που με τόσο κόπο συγκεντρώσαμε και αναδείξαμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις προθήκες ορισμένα από τα ευρήματα καθώς ο κ. Δουκαλέτσης τα βρήκε σχεδόν παραπεταμένα.

Αν μετακινήθηκαν απ΄ το μουσείο, όπως μας είχε πει η προηγούμενη δημοτική αρχή, προκειμένου να πάνε σε έκθεση θα έπρεπε να επιστρέψουν έτσι όπως τα είχαν πάρει. Αντί γι’ αυτό τα μάζεψαν χωρίς κανένα ενδιαφέρον καμία ευθύνη κανένα σεβασμό σε μαύρες σακούλες. Από την πρώτη ματιά φαίνεται πως λείπουν σημαντικά ευρήματα. Ενα από τα σημαντικότερα ευρήματα στον Ελλαδικό χώρο είναι η προγονική μορφή αμπέλου που φαίνεται πως λείπει»

Αδιαφορεί προκλητικά ή ηγεσία του τόπου για το σπάνιο μνημείο της φύσης Μεγάλες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας του τόπου (βουλευτές, περιφέρεια δήμοι) οι οποίοι αντί να συνεργαστούν ζητώντας και τη βοήθεια των επιστημόνων για την ανάδειξη του μοναδικού μνημείου της φύσης συμπεριφέρονται σα να αγνοούν την ύπαρξή του. Την ώρα που ο Έβρος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις σε όλους του τομείς ένα σοβαρό σχέδιο αξιοποίησης της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς θα αποτελούσε πρωτοβουλία με εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στον τόπο. Πανεπιστήμια, ερευνητές, σχολεία, φυσιοδίφες αναζητούν όλο και περισσότερο γεώτοπους για εξερεύνηση και σύνδεση με τη γεω-μυθολογία και την εξέλιξη της ζωής πριν από εκατομμύρια χρόνια. Να τονίσουμε πως το απολιθωμένο δάσος του Έβρου συγκεντρώνει σπάνια επιστημονικά δεδομένα. Θεωρείται από ειδικούς επιστήμονες Έλληνες και ξένους μοναδικό γεωλογικό μνημείο. Πρόκειται για το παλαιότερο απολιθωμένο δάσος της χώρας το οποίο χρονολογείται στα 30.000.000 χρόνια με σπάνια φυτικά απολιθώματα του Ηώκαινου.

Η κοινωνία του Έβρου περιμένει απ’ την ηγεσία της ν’ αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες σε σχέση με το απολιθωμένο δάσος που να δείχνει σεβασμό στον τόπο, στην ιστορία και στα μνημεία του.

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΡΑΣΧΑΚΗ