«Τα του Θεού τω Θεώ, τα του Καίσαρος το Καίσαρι»

  • Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, 2020 - 12:11

Την προσπάθεια των Φαρισαίων, να χρησιμοποιήσουν τον Ιησού και τις διδαχές του, προκειμένου να επιτύχουν τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς, εξετάζει ο π. Γιάννης Μαραγκός στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες των Φαρισαίων, ωστόσο, ο Ιησούς με την απάντησή του, που έχει μείνει χαραγμένη μέχρι και σήμερα στην καθημερινή φρασεολογία, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και σε όλο τον κόσμο, διαχωρίζει την πίστη από τις πολιτικο-οικονομικές συγκυρίες.

Σύμφωνα με τον π. Γιάννη, «ο Ιησούς με την απάντησή του, παρουσιάζει την κρατική εξουσία και την εντάσσει μέσα σε εκείνη τη διανθρώπινη λειτουργία διαχείρισης των κοινωνικών αγαθών και ως μία έκφραση της τάσης του ανθρώπου για δύναμη και προβολή. [...] Εκείνο που επιδιώκει ο Ιησούς και θέλουν και οι μαθητές Του, είναι ο άνθρωπος να λαμβάνει στο κέντρο της ζωής του το Θεό, την αγάπη και τη δικαιοσύνη και από αυτό τον Θεό να έλκει το νόημα της ζωής του και από εκεί ξεκινώντας να κάνει τις επιμέρους επιλογές του. [....] Ο Χριστιανός, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, καλείται να βιώσει με ένα νηφάλιο τρόπο την καθημερινή του ζωή».