Το Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου με παρέμβασή του προς την πολιτεία ζητά ουσιαστική στήριξη μετά τα καταστροφικά για την επιχειρηματικότητα μέτρα

«Δίνουμε την ύστατη μάχη για επιβίωση»

Σε δυναμική παρέμβαση προχωρούν οι επιχειρηματίες της Χώρας Μυκόνου, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, όσον αφορά στα μέτρα που επιβλήθηκαν – και συνεχίζουν να επιβάλλονται – στο νησί, αλλά και στην ελλιπή στήριξη από την πολιτεία.

Το Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου είναι ένα νεοσύστατο σωματείο, του οποίου κύριος στόχος είναι αφενός η οργανωμένη εκπροσώπηση των επιχειρηματιών και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη Χώρα και αφετέρου ο προγραμματισμός δράσεων και παρεμβάσεων για τη βελτίωση διάφορων ζητημάτων που απασχολούν τα μέλη, όσον αφορά στη Χώρα.

Ένα από τα κυριότερα ζητήματα που αντιμετωπίζεται αυτή την περίοδο αφορά και στις αρνητικότατες επιπτώσεις που έχει η πανδημία και τα μέτρα, που λαμβάνονται από το κράτος για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Υπενθυμίζεται, ότι η Μύκονος έχει τεθεί στην κατηγορία Επιπέδου 3 (Αυξημένης Επιτρήρησης) στον υγειονομικό χάρτη της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ενώ ήδη από νωρίς μέσα στο καλοκαίρι επιβλήθηκαν στο νησί αυστηρά μέτρα πρόληψης, μεταξύ των οποίων αρκετά αφορούσαν και στους τομείς της εστίασης και διασκέδασης.

Το Σωματείο, μάλιστα, στην ανακοίνωση της ίδρυσής του, τονίζει, ότι το 2020 υπήρξε μία «κατεστραμμένη ουσιαστικά χρονιά για τον τουρισμό της Ελλάδας» και πως και «η Μύκονος υπέστη τεράστιο πλήγμα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Χώρα της Μυκόνου, χωρίς κρουαζιέρα, με μικρά μαγαζιά στον παραδοσιακό οικισμό και με υγειονομικά πρωτόκολλα που ήταν αδύνατον πρακτικά να εφαρμοστούν, δέχτηκε το τελειωτικό χτύπημα που οδηγεί σε αφανισμό πολλές επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους τους στην ανεργία».

«Οι ελπίδες εναποτέθηκαν στη μείωση ενοικίου»

Μετά από αρκετές παρεμβάσεις του Σωματείου σχετικά με το ίδιο ζήτημα, αυτό της ενδεχόμενης καταστροφής αρκετών επιχειρήσεων στην περίπτωση που δεν υπάρξει ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία, το συλλογικό όργανο των επιχειρηματιών και επαγγελματιών της Χώρας επανέρχεται με επιστολή του προς την κυβέρνηση, προκειμένου να υπογραμμίσει την υφιστάμενη κατάσταση και να προειδοποιήσει για τις συνέπειες των οποίων θα γίνουν αποδέκτες.

Το Σωματείο στην επιστολή του προς τους κυβερνώντες τονίζει, πως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που τέθηκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Χώρα της Μυκόνου, βίωσαν μία καταστροφική σεζόν.

«Ο αποκλεισμός της κρουαζιέρας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης από τις 12.00 ήδη από τις 10/8 μέχρι και σήμερα καθότι το νησί εντάχθηκε σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ήταν καθοριστικοί εξωγενείς παράγοντες», υπογραμμίζει το Σωματείο, συνεχίζοντας, πως «σαν να μην έφταναν αυτά, νέα υγειονομικά πρωτόκολλα ήρθαν να προστεθούν εδώ και λίγες μέρες από την κυβέρνηση, ακόμη πιο αυστηρά, καθώς το νησί μας τοποθετήθηκε στην κατηγορία 3».

Οι επιχειρηματίες της Χώρας, όπως υποστηρίζει το Σωματείο, «υιοθέτησαν ευλαβικά τα μέτρα, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στην διατήρηση του μέτρου μείωσης του ενοικίου ως ελάχιστη έμπρακτη ανταπόδοση από την κυβέρνηση στα μέτρα που μας επιβλήθηκαν».

«Αδιανόητη η απόφαση της κυβέρνησης»

Εντούτοις, όπως επισημαίνει το Σωματείο, «δυστυχώς η κυβέρνηση μας “πρόδωσε” και είμαστε πλέον αναγκασμένοι από 1/10/2020 να δώσουμε την ύστατη μάχη για επιβίωση. Μάχη για επιβίωση, απόρροια της ακατάληπτης απόφασης της κυβέρνησης, να θέσει τους μισθωτές των επιχειρήσεων, ακόμη και στις περιοχές που εντάχθηκαν στο καθεστώς των ειδικών περιοριστικών μέτρων, στο έλεος των ιδιοκτητών, καταργώντας τον επιμερισμό των συνεπειών της πανδημίας που είχε επιτευχθεί με την αναγκαστική μείωση των ενοικίων».

«Η έτσι κι αλλιώς ανεπαρκής πανελλαδική μείωση κατά 40% που είχαμε τους προηγούμενους μήνες, όταν είχαμε πτώση τζίρου άνω του 80% (με βάση τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού) έπαψε να ισχύει και είμαστε πλέον και οι εποχιακές επιχειρήσεις που ήταν και εξακολουθούν να παραμένουν σε ειδικό καθεστώς μέτρων, έρμαια στις διαθέσεις του κάθε ιδιοκτήτη που έχει ήδη προεισπράξει εγγυήσεις και άυλες εμπορικές αξίες, να μπορεί πλέον με άνεση να μας εξώσει από τα καταστήματα μας», τονίζουν οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Χώρας, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη» την απόφαση για την κυβέρνηση, «η οποία διατείνεται πως τάχα στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα, τον υγιή ανταγωνισμό και την εργασία, ενώ στην πραγματικότητα στηρίζει έμπρακτα μόνο τους εισοδηματίες ιδιοκτήτες ακινήτων και δεν επιμερίζει τις συνέπειες αλλά τις εναποθέτει όλες στις πλάτες μας».

Μάλιστα, το Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου αναφέρει, πως «η κυβέρνηση δεν μας αφήνει επιλογές. Προφανώς πλανάται σφόδρα αν πιστεύει πως η ΠΟΜΙΔΑ και τα συμφέροντα που αυτή εκπροσωπεί, πρέπει να διαφυλαχθούν εις βάρος της δικής μας ανάγκης για επιβίωση», ενώ υποστηρίζει, ότι «είναι ξεκάθαρο πως μας ωθεί είτε στον παράνομο δανεισμό, για να μη χάσουμε τις επιχειρήσεις που με τεράστιο κόπο δημιουργήσαμε, είτε στην ανεργία και τον αφανισμό, για να μην στεναχωρήσει μία ομάδα μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων, διαπράττοντας μέγιστη ύβρη και περιφρόνηση προς εμάς».

«Μη μας οδηγείτε στα χέρια των τοκογλύφων»

Με βάση τα παραπάνω τονίζεται, πως «πρέπει να επικρατήσει το μέτρο, η ισονομία, η αναλογικότητα και ο υγιής ανταγωνισμός και η κυβέρνηση να διατηρήσει το μέτρο της μείωσης του ενοικίου, τουλάχιστον στις περιοχές όλης της Ελλάδας όπου η ίδια αποφάσισε να τεθούν στο ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων».

Ως εκ τούτου, το Σωματείο ζητά «άμεση νομοθετική ρύθμιση με αναλογική εφαρμογή για τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας στις οποίες ίσχυσε το ειδικό καθεστώς. Μία άμεση ρύθμιση που να διασφαλίζει την κατ’ ελάχιστον το 40% έκπτωση που είχαμε μέχρι 30.9.20 για τα εμπορικά ακίνητα».

Την επιστολή του το Σωματείο κλείνει ζητώντας από την κυβέρνηση να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της στην επιχειρηματικότητα και να βοηθήσει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων με την ισόποση μείωση φόρου, ζητώντας μία βιώσιμη λύση «και μη μας οδηγείτε στα χέρια των τοκογλύφων».