“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

Γονατίζει την εστίαση το νέο lockdown

  • Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, 2020 - 06:24

Νέα οικονομικά δεδομένα, που ενισχύουν το αίσθημα αβεβαιότητας για τις προοπτικές επιβίωσή τους, σκορπώντας ταυτόχρονα την απόγνωση σε εκατοντάδες επιχειρηματίες εστίασης της Λάρισας, δημιούργησε από χθες η μετάπτωση του νομού στο επίπεδο 4 του

χάρτη υγειονομικής ασφάλειας. Σε έναν κλάδο που το δεύτερο τρίμηνο του έτους η μείωση του κύκλου εργασιών έφθασε στο 60% ενώ στα ίδια επίπεδα κινείται και το τρίτο τρίμηνο, το να κατεβάζουν ρολά, ταβέρνες εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, για δεύτερη φορά μέσα στον χρόνο, δημιουργεί συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, ανασφάλειας και απογοήτευσης...

Εκπρόσωποι των τοπικών σωματείων εστίασης εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που η Πολιτεία αντιμετωπίζει τον κλάδο, υπογραμμίζουν τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εστίαση τους τελευταίους 8 μήνες, ζητούν μέτρα στήριξης και κάνουν λόγο για επερχόμενα «λουκέτα». Επισημαίνοντας πρωτίστως πως εστίαση δεν είναι μόνο τα εστιατόρια, τα ταχυφαγεία ή τα καφέ, αλλά όλη η αλυσίδα- δηλαδή παραγωγοί, προμηθευτές, τα ζυθοποιεία και τα οινοποιεία, οι κρεοπώλες, ανεβάζοντας έτσι τον πολλαπλασιαστή για την οικονομία, οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν τολμηρά μέτρα, όπως μεταξύ άλλων την κάλυψη στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών, τη ρύθμιση των οφειλών τους έναντι των ΟΤΑ και «ενέσεις» ρευστότητας μέσω μη επιστρεπτέας προκαταβολής.

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ

«Το «πάγωμα» της επιχειρηματικής δραστηριότητας δημιουργεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα, που φέρνει όλους τους επιχειρηματίες αντιμέτωπους με συσσωρευμένες υποχρεώσεις, αλλά και με την αβεβαιότητα που φέρει μαζί της η πανδημική κρίση, σχολιάζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας (ΣΙΚΑΕΛ) Αλεξ. Σακελλάρης. Αφού έκριναν, προσθέτει, ότι έπρεπε να μας κλείσουν, ας κλείσουμε, αλλά παράλληλα να υπάρξουν μέτρα στήριξης ώστε να επιβιώσουμε. Πώς θα πληρώσουμε, ενοίκια, φορολογία, μισθούς; Προσπαθήσαμε πολύ όλο το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας να ξεκινήσουμε έναν παραγωγικό διάλογο θέτοντας προς συζήτηση οργανωμένες προτάσεις που θα προστάτευε τον κλάδο, προβλέποντας την καταστροφή που ερχόταν κατά πάνω μας. Και αυτό θα κάνουμε και τώρα. Όμως τα πράγματα είναι σήμερα πιο σοβαρά από ποτέ. Αν το «κλείσιμο» της οικονομίας τον Μάρτιο έφερε ανυπέρβλητα προβλήματα το νέο lockdown μπορεί να μας δώσει τη χαριστική βολή»...

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ

«Ο κλάδος έχει στοχοποιηθεί, αφού όταν μιλάμε για μέτρα εννοούμε μόνο την εστίαση, σχολιάζει από την πλευρά του στην «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων και Ψητοπωλών ν. Λάρισας Ιωάνν. Χρηστίδης. Δεν έχουμε πειστεί ότι ο κλάδος είναι η πηγή της διασποράς του κορονοϊού. Όλοι στα εστιατόρια και τις ταβέρνες, τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, τα τραπεζοκαθίσματα βρίσκονται στις απαραίτητες αποστάσεις και παρ’ όλα αυτά το «lockdown» απευθύνεται και πάλι στην εστίαση! Είναι σαφές ότι ο κλάδος θα έχει περισσότερα «λουκέτα» αφού αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα υπάρχει αντικείμενο δραστηριότητας. Εκτός κι εάν υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης όπως μείωση 40% του ενοικίου από τον Οκτώβριο και μετά, επιδότηση 100% του μισθολογικού κόστους και χρηματοδοτικό πρόγραμμα στοχευμένο για την εστίαση. Επίσης, χρειάζεται να τελειώσουμε με το κούρεμα υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Μην ξεχνάμε ότι η εστίαση είναι κλάδος εντάσεως, απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, επηρεάζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Πάντως το οικονομικό επιτελείο από την πλευρά του, ετοιμάζεται για την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης, που δεν θα περιοριστούν στον κλάδο της εστίασης, αλλά θα καλύψουν όλες τις δραστηριότητες που πλήττονται από την πανδημία. Η «συνταγή» που θα εφαρμόσει και στην παρούσα φάση δεν θα διαφέρει όμως από τις δέσμες μέτρων των προηγούμενων μηνών, που κατάφεραν να ανακόψουν το κύμα απολύσεων και των «λουκέτων». Ετσι, πέρα από τις αναστολές φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων, που εφαρμόστηκαν στους μήνες της σκληρής καραντίνας, τις αποζημιώσεις ειδικού τύπου για εργαζόμενους και μικρές επιχειρήσεις, τις αναστολές δανειακών υποχρεώσεων, θα τροποποιηθεί το «εργαλείο» της επιστρεπτέας προκαταβολής λαμβάνοντας τη μορφή επιχορηγήσεων, αυτό που ακούγεται εντόνως είναι πως το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων θα επανέλθει ως οριζόντιο μέτρο στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον ο νομός έχει περάσει στο επίπεδο 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας τα δεδομένα στην εστίαση αλλάζουν για ακόμα μία φορά. Οι επιχειρήσεις είναι πλέον υποχρεωμένες να αναστείλουν μεγάλο μέρος της λειτουργίας τους ενώ θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) ή διανομής προϊόντων (delivery). Τα τραπεζοκαθίσματα στο κέντρο της Λάρισας έχουν μαζευτεί, ενώ έχει αλλάξει σημαντικά η εικόνα στους πεζοδρόμους και τις πλατείες, όπου πριν την εφαρμογή των μέτρων, οι καφετέριες έδιναν ζωντάνια και ένα ξεχωριστό χρώμα στην πόλη.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΦΠΑ

Στο μεταξύ δεν ισχύει στην παρούσα φάση η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ των επιχειρήσεων του ν. Λάρισας, που από χθες βρίσκεται στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου». Το Υπ. Οικονομικών σε σχετικό ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας Ηλίας Κοτσιμπογεώργος απεφάνθη προφορικά ότι η συγκεκριμένη ευνοϊκή ρύθμιση ισχύει για περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» τουλάχιστον για 14 ημέρες.

Ειδικότερα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου του 7ου ΠΤ ΟΕΕ με το γραφείο του υφυπ. Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, σχετικά με την αναστολή καταβολής ΦΠΑ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που πλήττονται από την πανδημία του Covid-19, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας δεν εντάσσεται στην παραπάνω ευνοϊκή ρύθμιση. Δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ, δίνεται στις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα, η οποία εντάσσεται στο επίπεδο «4» για τουλάχιστον 14 ημέρες. Συνεπώς μόνο αν συνεχίσει η Λάρισα να βρίσκεται σ΄αυτό το επίπεδο μετά την πάροδο των δύο εβδομάδων θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Φωτ. Αλεξ. Παπαγεωργίου