“Η ΓΝΩΜΗ” ΘΡΑΚΗΣ

Σε οριακή κατάσταση το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

  • Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, 2020 - 06:24

Τα όρια της αντοχής του αγγίζει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό σε ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο βαδίζει «ανοχύρωτο», εν μέσω του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η Διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος αναγκάστηκε να λάβει έκτακτα μέτρα, προκειμένου να λειτουργήσουν περισσότερα κρεβάτια για ασθενείς με covid19 και στην πτέρυγα της Παθολογικής Κλινικής, μετά το διπλασιασμό των νοσηλευόμενων ασθενών, τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Επιπλέον, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το οποίο είναι πολύ δυσκολότερο από το πρώτο, τα τακτικά χειρουργεία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ακυρώνονται, ενώ στον «πάγο» μπαίνουν και οι υπόλοιπες, άσχετες με τον κορωνοϊό, ιατρικές πράξεις.

«Η μονάδα με τα 34 κρεβάτια για ύποπτα και θετικά κρούσματα, τελικώς, φάνηκε πως δεν ήταν αρκετή για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Έτσι, υποχρεωτικά, από την Παρασκευή, προχωρήσαμε σε κάποιες αλλαγές, προσθέτοντας άλλα 8 κρεβάτια στην παθολογική, μόνο για ασθενείς με κορωνοϊό. Ας ελπίσουμε ότι θα σταματήσει αυτή η διαρκής ροή και δεν θα χρειάζεται να λειτουργεί το νοσοκομείο μας μόνο ως νοσοκομείο covid», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο Χριστόδουλος Μεντίζης, Πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου (ΣΥΚΝΕ).

Παράλληλα, τονίζει πως είναι ανάγκη να υπάρξει ανάλογος σχεδιασμός και σε άλλα, όμορα νοσοκομεία της ΑΜΘ, όπως της Καβάλας και της Ξάνθης, προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειρίζονται και εκείνα ασθενείς με κορωνοϊό.

Κρούσματα και στο προσωπικό του ΠΓΝΑ

Αναμενόμενη ήταν η εμφάνιση κρουσμάτων και στο υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου μας. Σύμφωνα με τον κ. Μεντίζη, υπάρχουν περίπου 7 με 8 κρούσματα σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

«Οι συνάδελφοι είναι σε καραντίνα, με ήπια συμπτώματα, όπως και όλοι όσοι από τις επαφές τους προέκυψαν ως θετικοί… Δυστυχώς, στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας, το ήδη μειωμένο προσωπικό μας, έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο. Είναι μία άσχημη εξέλιξη», σχολιάζει ο κ. Μεντίζης.

Προσλήψεις: Εφησυχασμός, αντί για εγρήγορση

Για το θέμα της ενίσχυσης του ΕΣΥ, τα νέα είναι απογοητευτικά. Έχουν γίνει μόλις 8 προσλήψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, αριθμός που σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανός να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα στον τομέα των τραυματιοφορέων του ΠΓΝΑ, όπου σημειώθηκαν 4 κρούσματα, και όσοι εργαζόμενοι απέμειναν θα πρέπει να εργάζονται χωρίς άδειες και ρεπό, άγνωστο για πόσο καιρό ακόμη.

«Το δεύτερο κύμα, το ήξεραν όλοι, ότι θα είναι δυσκολότερο από το πρώτο. Με το χέρι στην καρδιά, θα πω, ότι από το πρώτο μέχρι το δεύτερο κύμα, υπήρξε εφησυχασμός. Δεν υπήρξε εγρήγορση, ταχύτητα και έκτακτες διαδικασίες για να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΣΥ, ούτε από το Υπουργείο, ούτε από την ΥΠΕ. Δεν ανοίξαμε ακόμη ούτε τον νέο επικουρικό πίνακα. Όταν όμως έχεις το υπόλοιπο των αιτήσεων, έστω, τότε προχωράς στη γρήγορη επεξεργασία τους και προσλαμβάνεις προσωπικό, άμεσα. Αν συνεχιστεί αυτή η ροή των θετικών κρουσμάτων, τι θα συμβεί; Ίσως αναγκαστούμε να πάμε σε προσλήψεις με μπλοκάκι, αφού για εθελοντισμό, αυτή την περίοδο, δεν μπορούμε ούτε καν να το συζητάμε» τονίζει ο κ. Μεντίζης.

Κική Ηπειρώτου