«Στόχος μας η παροχή εκπαίδευσης σε κάθε παιδί»
- Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, 2020 - 06:18
Σε εφαρμογή τίθεται ξανά από την προσεχή Δευτέρα το σύστημα τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της αναστολής των Γυμνασίων και Λυκείων κατά τη διάρκεια του δεύτερου καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα, από αύριο έως και τις 30 Νοεμβρίου 2020.
Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου εξηγεί ότι οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και Δωδεκανήσων έχουν λάβει οδηγίες για να ενημερώσουν τις σχολικές μονάδες ευθύνης τους σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας, η οποία θα ακολουθεί το αντίστοιχο ωρολόγιο πρόγραμμα και θα υποστηρίζεται τόσο από τους ίδιους όσο και από τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου.
Ο τρόπος λειτουργίας της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης αποτέλεσε ένα από τα θέματα συζήτησης κατά τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας εκπροσώπων του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου και Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.
Τα μέλη των δύο συνδικαλιστικών οργάνων εξέφρασαν, ειδικότερα, την αντίθεσή τους στη ζωντανή μετάδοση μαθημάτων μέσα από τις σχολικές αίθουσες. Ωστόσο, η κ. Παραμυθιώτου σημείωσε από την πλευρά της πως η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εκπαίδευσης παρουσιάζει αντικειμενικές δυσκολίες, δεδομένου ότι τα περισσότερα σχολεία τόσο του νομού μας, όσο και της Περιφέρειας γενικότερα δε διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο ή τον απαιτούμενο εξοπλισμό (κάμερα και υπολογιστές).
Στις περιπτώσεις των σχολικών τμημάτων που τίθενται σε αναστολή λειτουργίας λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, οι μαθητές ακολουθούν το ωρολόγιο πρόγραμμά τους με τον εκπαιδευτικό που βρίσκεται και ο ίδιος σε καραντίνα για 14 ημέρες ή με εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και παραδίδουν ήδη μαθήματα από το σπίτι τους.
Διαπεριφερειακό διαδικτυακό τμήμα για κάθε βαθμίδα
Η κ. Παραμυθιώτου ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τους εκπροσώπους των δύο οργάνων για τη λειτουργία των διαπεριφερειακών διαδικτυακών τμημάτων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την τηλεκπαίδευση, σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης διαδικτυακού τμήματος σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή Περιφερειακής Διεύθυνσης, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας διαπεριφερειακών διαδικτυακών τμημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας προχώρησαν στην οργάνωση τεσσάρων διαπεριφερειακών τμημάτων, για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο-Λύκειο, το ΕΠΑΛ και το Νηπιαγωγείο. Στα εν λόγω τμήματα συμμετέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να λάβουν μέρος στη διά ζώσης διαδικασία. Τα παιδιά κάνουν τα μαθήματά τους σύμφωνα με το κανονικό ωρολόγιο πρόγραμμα της βαθμίδας τους, ενώ ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με τη δια ζώσης εκπαίδευση (τήρηση απουσιών κλπ). Οι συμμετέχοντες από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα υποστηρίζονται από την Ομάδα Καθοδήγησης και Τεχνικής Υποστήριξης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου.
«Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που έχει ως στόχο την παροχή εκπαίδευσης σε κάθε παιδί», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Παραμυθιώτου, εξηγώντας ότι δεν θα ήταν σωστό να αποκλειστεί κάποιο παιδί από την εκπαιδευτική διαδικασία λόγω δυσκολιών. «Το έχουμε εφαρμόσει και πηγαίνει καλά, ενημερώνοντας παράλληλα τους γονείς τόσο για το τεχνικό όσο και το ψυχολογικό κομμάτι της τηλεκπαίδευσης μέσω ψηφιακού σεμιναρίου που είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσής μας».
Λίγες και διαχειρίσιμες οι περιπτώσεις κρουσμάτων στα σχολεία του Ν. Αιγαίου
Στο πλαίσιο της χθεσινής παράστασης διαμαρτυρίας, οι εκπρόσωποι των δασκάλων και των εκπαιδευτικών ζήτησαν για μία ακόμη δορά να ληφθούν από την κυβέρνηση όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγειονομική φροντίδα των σχολείων.
Σε αυτά εντάσσουν την ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας προκειμένου τα σχολεία να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, επιπλέον μέτρα για τον αερισμό των αιθουσών, για λιγότερο χρόνο παραμονής στις τάξεις καθώς και μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μάλιστα κατέστησαν επιβεβλημένη τη στελέχωση των μονάδων με σχολικούς νοσηλευτές ώστε να αναλάβουν το ρόλο που έχουν μέχρι σήμερα οι εκπαιδευτικοί ως οι υπεύθυνοι διαχείρισης COVID-19. Ωστόσο, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης απάντησε πως σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι σήμερα ανάλογο ενδιαφέρον. Σχετικά με την καθαριότητα των σχολείων, η κ. Παραμυθιώτου ενημέρωσε τα μέλη των δύο συλλόγων πως κατόπιν επικοινωνίας με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης κατέστησε γνωστό ότι στις μονάδες της Σύρου προστέθηκε ένα επιπλέον τρίωρο για τον καθαρισμό τους.
Αίτημα των εκπαιδευτικών αποτελεί επίσης η σωστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων με στόχο την εξασφάλιση της ουσιαστικής προστασίας από την εξάπλωση του ιού. Τονίζουν δε πως «Είναι υποκριτικό να κλείνει ένα τμήμα μόνο, όταν κάποιοι από τους εκπαιδευτικούς διδάσκουν μέχρι και σε πέντε διαφορετικά σχολεία». Από την πλευρά της, η κ. Παραμυθιώτου κατέστησε γνωστό πως τα κρούσματα σε σχολεία της Περιφέρειας είναι λίγα και διαχειρίσιμα, ενώ υπάρχει και περίπτωση και περίπτωση αναστολής ολόκληρης σχολικής μονάδας λόγω κρούσματος εκπαιδευτικού Τμήματος Ένταξης.
Τόσο ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου – Τήνου – Μυκόνου όσο και η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων επεσήμαναν την ανάγκη για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών μέσα στις τάξεις – 15 μαθητές ανά τμήμα, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση όφειλε να είχε διευθετήσει όλο το προηγούμενο διάστημα μέχρι και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το θέμα των αιθουσών. Από την άλλη η κ. Παραμυθιώτου τόνισε ότι υπάρχουν σχολικές μονάδες με περισσευούμενες αίθουσες, ωστόσο το ζήτημα είναι η εύρεση ανάλογων πιστώσεων από το Υπουργείο για την απασχόληση μεγαλύτερο αριθμού εκπαιδευτικών.
Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν, μεταξύ άλλων και την ανάγκη για την άμεση κάλυψη όλων των κενών στις Κυκλάδες. Σύμφωνα με την κ. Παραμυθιώτου, ο αριθμός των κενών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης είναι μικρός, ωστόσο σε αυτά περιλαμβάνονται ελλείψεις σε 8 τμήματα ένταξης και σε περίπου 30 παράλληλες στηρίξεις. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μετά την ειδική προκήρυξη για τη στελέχωση κάποιων σχολείων, υπολογίζεται ότι τις επόμενες ημέρες θα καλυφθούν τα 40-45 εναπομείναντα κενά, τα οποία δεν αφορούν πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Α΄ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Δεκάδες τα κενά καθηγητών στις Κυκλάδες
10 Δεκ. 2024 - 10:15 - "Η εκπαίδευση χρειάζεται μία βαθιά τομή"
19 Απρ. 2024 - 6:16 - 60% η αποχή των εκπαιδευτικών στις Κυκλάδες από την ηλεκτρονική ψηφοφορία
7 Νοε. 2022 - 20:16 - Η πρόταση των εκπαιδευτικών σωματείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης
13 Σεπ. 2022 - 11:27 - ΕΛΜΕ Κυκλάδων και ΣΕΠΕ για την στέγαση των εκπαιδευτικών
12 Σεπ. 2022 - 12:54