“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

Έκλεψαν... αποζημίωσαν τα θύματά τους και αποφυλακίσθηκαν

  • Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, 2020 - 06:23

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε προχθές -η πρώτη στη Λάρισα και μία από τις πρώτες περιπτώσεις πανελλαδικά- Ποινική Συνδιαλλαγή σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ) με δύο διαρρήκτες να τυγχάνουν των ευνοϊκών διατάξεων και αποζημιώνοντας τα θύματά τους να αποφυλακίζονται τελικά.

Δώδεκα Λαρισαίοι και Ελασσονίτες, τα σπίτια των οποίων διέρρηξαν οι δύο κλέφτες το περασμένο καλοκαίρι, συμφώνησαν στην πρωτόγνωρη διαδικασία και έλαβαν (συνολικά) περισσότερα από 14.500 ευρώ χρηματικό ποσό που αντιστοιχούσε σε κλοπιμαία αλλά και αποκαταστάσεις ζημιών που προκάλεσαν οι διαρρήκτες στα σπίτια τους.

Οι διαρρήκτες που το περασμένο καλοκαίρι συνελήφθησαν και παρέμεναν στις Φυλακές Λάρισας ως προσωρινά κρατούμενοι, από προχθές απολαμβάνουν πλέον την ελευθερία τους καθώς μετά την υπογραφή του Πρακτικού Ποινικής Συνδιαλλαγής, αποφυλακίσθηκαν.

Μέχρι την εκδίκαση βεβαίως της υπόθεσής τους από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας αφού η επιτυχής ολοκλήρωση της πρωτόγνωρης διαδικασίας, δεν τους απαλλάσσει κιόλας κατηγοριών και συνεπώς θα βρεθούν και στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όπου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα θα κηρυχθούν ένοχοι.

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία των διαρρηκτών, οι οποίοι -μέσω της συνηγόρου τους- αιτήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας την εφαρμογή του άρθρου 301 του ΚΠΔ και της διαδικασίας ποινικής συνδιαλλαγής. Διαδικασία που «εντάσσεται σε ένα σύστημα αποκαταστατικής δικαιοσύνης που σαν στόχο έχει την αποσυμφόρηση της δικαστικής ύλης, την εδραίωση στη συνείδηση του δικαστικού κόσμου, της συμφιλίωσης ως τρόπο αποκατάστασης της δικαιϊκής ειρήνης και κυρίως της αποκατάστασης της βλάβης του εννόμου αγαθού που πλήττεται» όπως δηλώνει στην «Ε», συνήγορος παθούσης.

Η αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Ευτυχία Μελετοπούλου, που συντόνισε την όλη διαδικασία, υπέγραψε προχθές το πρακτικό περαιώνοντας έτσι με επιτυχία την πρώτη ποινική συνδιαλλαγή με βάση τον νέο ΚΠΔ.

ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ - ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Οι δύο κλέφτες, ένας 45χρονος Αρμένιος και ένα 43χρονος Θεσσαλονικιός συνελήφθησαν το περασμένο καλοκαίρι μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας ως μέλη σπείρας Θεσσαλονικέων που ερχόταν στη Λάρισα με σκοπό τις διαρρήξεις.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι δύο συλληφθέντες με δύο συνεργούς τους που ακόμη διαφεύγουν της σύλληψης, «κατά το χρονικό διάστημα από 20-05-2020 έως και 30-07-2020 διέπραξαν συνολικά δώδεκα κλοπές οικιών» εκ των οποίων εννέα στη Λάρισα και τρεις στην Ελασσόνα.

Ο 45χρονος Αρμένιος, με… πολυετή εμπειρία στις κλοπές -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- επέλεγε διαμερίσματα, οι είσοδοι των οποίων διέθεταν παλαιότερων τύπου κλειδαριές, τον «μύλο» των οποίων έσπαζε συνήθως με κατσαβίδι, ενώ επέλεγε να δρα πρωινές προς μεσημβρινές ώρες, όταν δηλαδή οι ένοικοι των σπιτιών απουσίαζαν στις δουλειές τους.

Τον περασμένο Ιούλιο αποθρασύνθηκαν, καθώς μέσα σε λίγες ώρες χτύπησαν τρία σπίτια διαδοχικά στην ίδια οδό στην περιοχή του ΟΣΕ, συνοικία από την οποία διέρρηξαν και ένα τέταρτο διαμέρισμα 42χρονου Λαρισαίου αφαιρώντας κοσμήματα αξίας 4.800 ευρώ. Συνολικά, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η αξία των κλοπιμαίων, με βάση και τη δήλωση των παθόντων, ανήλθε στις 14.539 ευρώ. Σε κάποιο από το σπίτια αυτά έκλεψαν και μία γυναικεία τσάντα πλάτης, τσάντα που τους πρόδωσε τελικά με αποτέλεσμα να συλληφθούν.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε βάρος των δύο διαρρηκτών ασκήθηκε ποινική δίωξη για διακεκριμένες κλοπές (κακούργημα) και κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι. Η συνήγορός τους, στις 9 Οκτωβρίου υπέβαλε αίτηση ποινικής συνδιαλλαγής στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, ζητώντας την εφαρμογή του άρθρου 301 του νέου ΚΠΔ, τηρώντας την προβλεπόμενη προϋπόθεση οι δράστες «να ομολογήσουν» ενώπιον του εισαγγελέα «την τέλεση των αξιόποινων πράξεων που μας αποδίδονται, να αποζημιώσουμε τους παθόντες και να υπογράψουμε το πρακτικό». Οι κλέφτες δήλωσαν μάλιστα, ότι έχουν συγκεντρώσει «μέσω δανεισμού από συγγενικά, οικεία και φιλικά πρόσωπα το ποσό που απαιτείται για την ικανοποίηση της ζημίας που υπέστησαν οι παθόντες».

Οι 12 Λαρισαίοι που έπεσαν θύματα των διαρρηκτών έλαβαν κλήση να παραστούν στη διαδικασία που συντόνιζε η αντεισαγγελέας, όπως και συνέβη την περασμένη Τρίτη 3 Νοεμβρίου σε αίθουσα του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας, με τους κλέφτες να εκπροσωπούνται διά συνηγόρου, καθότι κρατούμενοι.

Δράστες και παθόντες συμφώνησαν για τη διαδικασία με αποτέλεσμα οι 12 Λαρισαίοι να λαμβάνουν χρηματική αποζημίωση που αντιστοιχούσε στην αξία των κλοπιμαίων (σ.σ. 14.539 ευρώ) που δήλωσαν αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν κατά τη διάρρηξη ή την απόπειρα της διάρρηξης.

ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ

Η κ. Μελετοπούλου υπέγραψε το Πρακτικό της Ποινικής Συνδιαλλαγής και στη συνέχεια εκδόθηκε η Εισαγγελική Διάταξη με την οποία άρθηκε η προσωρινή κράτηση με αποτέλεσμα οι δύο διαρρήκτες να αποφυλακισθούν την επόμενη ημέρα.

Απομένει βεβαίως να εισαχθεί η υπόθεσή τους προς εκδίκαση στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας. Σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα, οι δύο διαρρήκτες αναμένεται να κηρυχθούν ένοχοι, αλλά με τη νέα διαδικασία η ποινή που θα τους επιβληθεί, από κάθειρξη (από 5 έως 10 έτη) αναμένεται να μετατραπεί σε φυλάκιση (από 1 έως 2 έτη).

Το άρθρο 301 του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (νόμος 4620/2019) αφορά στην ποινική συνδιαλλαγή μέχρι την τυπική περάτωση της ανάκρισης, ενώ αναφέρονται οι ρυθμίσεις για τα κακουργήματα στα οποία εφαρμόζεται η ποινική συνδιαλλαγή.

Στο άρθρο γίνεται αναλυτική αναφορά στη διαδικασία που θα ακολουθήσει ο εισαγγελέας, στις προθεσμίες «στους διαδίκους για τη σύνταξη του πρακτικού συνδιαλλαγής, στο οποίο περιέχεται η ομολογία του κατηγορουμένου για την πράξη για την οποία κατηγορείται και βεβαιώνεται η απόδοση του πράγματος ή η εντελής ικανοποίηση της ζημίας που αναφέρεται στην κατηγορία». Αλλά και στη διαδικασία που θα ακολουθήσει μετά και τη συμφωνία των δυο πλευρών.

Συνήγορος Λαρισαίας -μίας από τα 12 θύματα των διαρρηκτών σχολιάζοντας τη διαδικασία σημείωσε στην «Ε» πως η «διατήρηση και ενίσχυση της ποινικής συνδιαλλαγής, που εισήχθη θεσμικά στον προηγούμενο Κώδικα με το άρθρο 17 του Ν. 3904/2010, κρίθηκε ως απολύτως αναγκαία. Εντάσσεται σε ένα σύστημα αποκαταστατικής δικαιοσύνης που σαν στόχο έχει την αποσυμφόρηση της δικαστικής ύλης, την εδραίωση στη συνείδηση του δικαστικού κόσμου της συμφιλίωσης ως τρόπο αποκατάστασης της δικαιϊκής ειρήνης και κυρίως της αποκατάστασης της βλάβης του εννόμου αγαθού που πλήττεται. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ευδοκιμήσει η ποινική συνδιαλλαγή είναι η ομολογία του κατηγορουμένου για την πράξη για την οποία κατηγορείται και η απόδοση του πράγματος ή η εντελής ικανοποίηση της ζημίας που αναφέρεται στην κατηγορία».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ