«Ασφυξία» στα δύο νοσοκομεία
- Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, 2020 - 06:26
Ασφυκτική εμφανίζεται πλέον, ως αποτέλεσμα της διασποράς του κορωνοϊού, η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας παρά τη διαφαινόμενη ύφεση, που δείχνει η μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων το τελευταίο διήμερο. Μονάδα Λοιμωδών και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παρουσιάζουν πληρότητα 100%, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να νοσηλεύσουν άλλους ασθενείς, την ώρα που ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αναζητώντας λύσεις, ανασύρει την περίπτωση της «Αρωγής», που αποτέλεσε το πλέον επιτυχημένο εγχείρημα πανελλαδικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
Για δεύτερη συνεχή ημέρα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Λάρισα εμφανίζεται μειωμένος και κινείται σε διψήφιο αριθμό, με τους λοιμωξιολόγους να αποφεύγουν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα ότι η μείωση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες ή αν πρόκειται για παροδικό φαινόμενο.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο στη Λάρισα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 63 νέα κρούσματα που αντιστοιχούν στο 61,7% του συνολικού αριθμού των νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλία, που κινήθηκε στα 102. Με τα 63 κρούσματα, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές, η Λάρισα βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας των πιο επιβαρυμένων περιοχών της χώρας, μετά τη Θεσσαλονίκη με τα 413 νέα κρούσματα και την Αττική με τα 390 νέα κρούσματα. Άλλα 27 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ στην Π.Ε. Τρικάλων καταγράφηκαν 12 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.
Ωστόσο, ερωτηματικά για τον πραγματικό αριθμό των νέων κρουσμάτων προκύπτουν από τα στοιχεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το 25% των 470 εξετασθέντων δειγμάτων στα Μικροβιολογικό Εργαστήριο ΠΓΝΛ είναι θετικά, δηλαδή τα 115, χωρίς να συνυπολογίζονται τα δείγματα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας που εξετάζονται από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής.
Ο υψηλός αριθμός των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε ασφυκτικές πιέσεις στα δύο νοσοκομεία, που παρουσιάζουν πλέον σοβαρές δυσκολίες να νοσηλεύσουν επιβαρυμένους ασθενείς με Covid-19. Είναι ενδεικτικό ότι στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου νοσηλεύονται 17 ασθενείς στα αντίστοιχα κρεβάτια των θαλάμων αρνητικής πίεσης και 14 διασωληνωμένοι ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με τα αντίστοιχα κρεβάτια, παρουσιάζοντας 100% πληρότητα, ενώ 42 ασθενείς νοσηλεύονται στον 4ο όροφο στους ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους και σε ειδικούς χώρους της Παιδιατρικής τρεις μητέρες με τα μωρά τους ηλικίας 3 μηνών το καθένα. Χθες το απόγευμα μάλιστα, ένας Ελασσονίτης 82 χρόνων και ένας Λαρισαίος 80 χρόνων που νοσηλεύονταν στον 4ο όροφο του Νοσοκομείου έχασαν τη μάχη και κατέληξαν μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο Γενικό Νοσοκομείο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου νοσηλεύονται 12 ασθενείς στα αντίστοιχα κρεβάτια και 30 ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία στους χώρους της Χειρουργικής Κλινικής.
ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αποτέλεσε αντικείμενο μαραθώνιας σύσκεψης υπό την προεδρία του διοικητή Δημήτρη Κατσικονούρη και τη συμμετοχή του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας καθηγητή Γ. Βασιλόπουλου και όλων των διευθυντών των χειρουργικών κλινικών. Το κλίμα στη σύσκεψη υπήρξε βαρύ, με καθηγητές να υποστηρίζουν παρά τη γενική οδηγία για περικοπές χειρουργείων και εξυπηρέτηση μόνο των επειγόντων και των ογκολογικών, το άνοιγμα όλων των χειρουργικών αιθουσών και πλήρη λειτουργία ώστε να εξυπηρετηθούν όσα περιστατικά βρίσκονται στη λίστα αναμονής. Με το αίτημα της πλήρους λειτουργίας των χειρουργείων να απορρίπτεται, αποφασίστηκε για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση να δοθεί μία ακόμα πτέρυγα του Νοσοκομείου με 44 κρεβάτια για τις ανάγκες των ασθενών με Covid-19. Έτσι, από σήμερα για τις συγκεκριμένες ανάγκες, δίνεται και ο τρίτος όροφος του Νοσοκομείου, αφού προηγουμένως μεταφερθούν η Νευροχειρουργική Κλινική στη Β πτέρυγα της Ορθοπεδικής και οι κλινικές ΩΡΛ και Αγγειοχειρουργική στην Ουρολογική Κλινική.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ «ΑΡΩΓΗ»
Την ίδια ώρα, λύσεις για την αποσυμφόρηση των δύο νοσοκομείων αναζητά ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σε διαδοχικές συσκέψεις με τους συνεργάτες του, έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο εκ νέου αξιοποίησης του Κέντρου Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ», το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί και στο πρώτο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη για τη νοσηλεία των κρουσμάτων από τον συνοικισμό των Ρομά της Νέας Σμύρνης.
Ερωτηθείς σχετικά, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, σημειώνοντας ότι ο ίδιος το προτείνει ως εναλλακτική πρόταση αφού πρόκειται για δομή με μεγάλη δυναμικότητα καθώς διαθέτει 120 κρεβάτια και 12 κρεβάτια σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τα δύο νοσοκομεία από τη νοσηλεία τουλάχιστον των ασθενών με ήπια συμπτωματολογία. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι η αξιοποίηση του Κέντρου Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» προϋποθέτει την ένταξή του στο δημόσιο Σύστημα Υγείας με διαδικασίες που θα αναλάβει το Υπουργείο Υγείας.
ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Στο μεταξύ, η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε να υπογράψει νέα σύμβαση με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την εργαστηριακή εξέταση των δειγμάτων πιθανής λοίμωξης από τον SARS-COV- 2 προκειμένου, όπως αναφέρεται στην απόφαση, να καθίσταται εφικτή η ορθή διαχείριση του ασθενούς και η αποτελεσματική διερεύνηση των επαφών του. Το κόστος ανά μονάδα εργαστηριακής εξέτασης ορίστηκε στα 50 ευρώ και σε περίπτωση εφαρμογής της μεθοδολογίας pooling με κόστος στα 10 ευρώ. To ποσό της σύμβασης θα ανέρχεται στις 45.000 ευρώ και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των σαράντα πέντε ευρώ, με δικαίωμα ανανέωσης εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες.
Πρόκειται ουσιαστικά για την ανανέωση της υπάρχουσας σύμβασης, που υπογράφηκε από την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, καθώς η διοίκηση του Νοσοκομείου στράφηκε στο Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής μετά τη διαπίστωση ότι το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει περισσότερα από 30 δείγματα όταν οι ανάγκες ανέρχονταν σε 130-150 δείγματα ημερησίως. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει την ενόχληση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Του Δημ. Κατσανάκη
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Να στηριχθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας
17 Ιαν. 2022 - 6:26 - Εφημερεύει το ΓΝΛ με ένα διαθέσιμο κρεβάτι!
2 Νοε. 2021 - 6:26 - Μηνύσεις και ποινές για τους πλασματικούς εμβολιασμούς
8 Οκτ. 2021 - 6:23 - Όχι σε υποχρεωτικό εμβολιασμό και διαθεσιμότητες
29 Ιουλ. 2021 - 6:25 - «Ναι στον εμβολιασμό, όχι στην υποχρεωτικότητα»
22 Ιουλ. 2021 - 6:25