Υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο» για τρίτη σχολική χρονιά

Καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους μαθητές και το Εθνικό Θέατρο

  • Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, 2020 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 17 Νοε. 2020 - 8:00

Ένα σχολείο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει την ευκαιρία να συμμετέχει στο 3ο έτος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Εθνικού προγράμματος με τίτλο «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο».

Η υλοποίηση της δράσης ξεκίνησε κατά το σχολικό έτος 2018-2019, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ολοκληρώνεται το 2021.

Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε 60 συνολικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (20 σχολεία κατ’ έτος). Υπενθυμίζεται ότι, ανάμεσα στα σχολεία της πρώτης χρονιάς ήταν και το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου.

Απώτερος στόχος του Προγράμματος είναι να δημιουργήσει καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους εφήβους και το Εθνικό Θέατρο και συγχρόνως να δημιουργήσει ένα δίκτυο από ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες που συνομιλούν και συνδημιουργούν.

Παράλληλα, επιδίωξη του Εθνικού Θεάτρου είναι να διαμορφωθούν κατάλληλες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στη σχολική κοινότητα να συνεχίσει αυτόνομα την ενασχόληση με το θέατρο και μετά το πέρας του προγράμματος, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και σχετικούς φορείς.

Παραγωγή και παρουσίαση θεατρικού αποτελέσματος

Το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από το Εθνικό Θέατρο και συντονίζεται από την Σοφία Βγενοπούλου, σκηνοθέτη - παιδοψυχίατρο και καλλιτεχνική υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού, καθώς και από την ομάδα παραγωγής του προγράμματος. Το προτεινόμενο πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) οκτώ συγκεκριμένων Περιφερειών (Αττική, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νότιο Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνια Νησιά) και σε εκπαιδευτικούς.

Η εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος γίνεται εντός και εκτός σχολικής μονάδας [για το τελικό θεατρικό αποτέλεσμα (θεατρική παράσταση, δρώμενο κ.λπ.) μπορούν να αξιοποιηθούν χώροι εκτός της σχολικής υποδομής (π.χ. Δημοτικές αθλητικές ή πολιτιστικές υποδομές κ.λπ.)] και δεν ενέχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται κατά βάση εκτός σχολικού ωραρίου, εξαιρουμένων των Ειδικών Σχολείων και εφαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση, τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα, με απόλυτη δέσμευση και διαθεσιμότητα ως προς την τακτικότητα των συναντήσεων και με σταθερή ομάδα, που θα δημιουργηθεί αποκλειστικά για τους σκοπούς του Προγράμματος και δεν θα σχετίζεται με άλλες δραστηριότητες της σχολικής μονάδας.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από τον/την Υπεύθυνο/η εκπαιδευτικό και έναν καλλιτέχνη – εμψυχωτή του Εθνικού Θεάτρου με εξειδίκευση στο Εφηβικό Θέατρο. Για κάθε σχολική μονάδα, θα υπάρχει ο/η υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός με τη θεατρική του ομάδα (ανώτατο όριο 25 μαθητές /τριες), οι οποίοι θα συντονίζονται από έναν καλλιτέχνη - εμψυχωτή του Εθνικού Θεάτρου που έχει εξειδικευθεί στο Εφηβικό Θέατρο. Ο καλλιτέχνης - εμψυχωτής θα υποστηρίζει και θα συνεργάζεται με τον/την υπεύθυνο/η εκπαιδευτικό και τη σχολική θεατρική ομάδα σε όλα τα στάδια της θεατρικής διαδικασίας, από την αρχική σύλληψη έως και την παρουσίαση του θεατρικού αποτελέσματος με την ολοκλήρωση του προγράμματος στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Ο καλλιτέχνης - εμψυχωτής θα επισκέπτεται τη σχολική μονάδα τουλάχιστον μία φορά το μήνα, προκειμένου να έρχεται σε άμεση επαφή με τη θεατρική ομάδα και να παρακολουθεί τα στάδια που βρίσκεται κάθε φορά η «θεατρική διαδικασία».

Διαδικασία Συμμετοχής

Οι σχολικές μονάδες που εντάσσονται στις επιλέξιμες Περιφέρειες και ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να γίνει η επιλογή των 20 σχολείων που θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα για τη σχολική χρονιά 2020 - 2021.

Η αίτηση συμμετοχής έχει αναρτηθεί μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων.

Επισημαίνεται ότι η συμπληρωμένη αίτηση θα υπογράφεται από τον/την Διευθυντή/ Διευθύντρια της σχολικής μονάδας και τον / την υπεύθυνο/η εκπαιδευτικό και αποστέλλεται στο Εθνικό Θέατρο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ezarafidou@n-t.gr. έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Ετικέτες: