Η Αμοργός έστειλε το μήνυμα της δημιουργίας και της αισιοδοξίας μέσα από τη διαδικτυακή προβολή του 11ου Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών

Η τέχνη και ο πολιτισμός… αντίδοτο στην πανδημία

Ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι σε όμορφους προορισμούς μέσα από ενδιαφέρουσες παραγωγές και μοναδικές ομιλίες ειδικών από την κινηματογραφική και τουριστική βιομηχανία χάρισε για τέσσερις ημέρες στους φίλους του το 11ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού.

Λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού, η φετινή διοργάνωση επανασχεδιάστηκε και μεταδόθηκε μέσω του διαδικτύου, δίνοντας την ευκαιρία σε χρήστες από την Ελλάδα και όλα τα σημεία του κόσμου να παρακολουθήσουν online τις προβολές, να στείλουν τα μηνύματά τους και να βρεθούν νοερά στο νησί της Αμοργού, έναν πολιτιστικό προορισμό καθώς και ιδανικό σκηνικό για ποιοτικές κινηματογραφικές παραγωγές.

Ο θεσμός έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 2010, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό «ΥΠΕΡΙΑ» και από τότε διεξάγεται σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας σημαντικές, επιλεγμένες τουριστικές και ταξιδιωτικές ταινίες.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμοργού και τον Δήμο Αμοργού και υλοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΟΤ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Ιδρύματος Λασκαρίδη.

Μέσα από τη δημιουργία μιας διεθνούς πλατφόρμας, το Φεστιβάλ έχει στόχο να ενθαρρύνει την προώθηση του παγκόσμιου τουρισμού μέσω των Οπτικοακουστικών Μέσων, να προωθήσει τον πολιτισμό και τον τουρισμό, όχι μόνο της Αμοργού και των Κυκλάδων, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Αμοργός: Πρωταγωνίστρια διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών

Η φετινή διαδικτυακή διοργάνωση προβλήθηκε ζωντανά μέσα από τη σελίδα του θεσμού στο facebook και το κανάλι του Δήμου Αμοργού στο Youtube, από 11 έως 14 Νοεμβρίου 2020. Στην έναρξη του Φεστιβάλ, απηύθυναν χαιρετισμούς η Πρόεδρός του, Ειρήνη Γιαννακοπούλου, ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραίσκος, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, και ο Πρόεδρος της CIFFT (Ομοσπονδίας Φεστιβάλ με έδρα τη Βιέννη) AlexanderKammel, ενώ την παρουσίαση του προγράμματος, έκανε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού, Ελένη Κουντουρούπη.

«Η καρδιά του πολιτισμού και της τέχνης δεν μπορεί να σταματήσει να χτυπά λόγω Covid-19. Για αυτό αποφασίσαμε να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία για να ταξιδέψει το Amorgos Tourism Film Festival σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αμοργού. Όπως τόνισε, διοργανωτές, συντελεστές και συμμετέχοντες στέλνουν από το όμορφο κυκλαδίτικο νησί το μήνυμα της δημιουργίας και της αισιοδοξίας ως το αντίδοτο στην πανδημία. «Για να ξεπεράσουμε γρήγορα και με ασφάλεια την περιπέτεια που διανύουμε και να ανταμώσουμε όλοι μαζί στην Αμοργό, χωρίς απώλειες, για να γιορτάσουμε το επετειακό έτος 2021». Καταλήγοντας, ο κ. Καραΐσκος συνεχάρη όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση του Φεστιβάλ, ευχαρίστησε για την υποστήριξη το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου, και το Ίδρυμα Λασκαρίδη και έκλεισε με την ευχή, «μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιείς».

Ομιλητές της πρώτης ημέρες ήταν ο δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, ο οποίος ανάλυσε πόσο θετικά επηρεάζει κάθε Φεστιβάλ την Προβολή και οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου, φέρνοντας ως παράδειγμα το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, και ο Άγγλος παραγωγός Laurence Koe,  ο οποίος μίλησε για την πρόσφατη ταινία του στην Αμοργό με τίτλο «Αmorgos as a filming location”, και την εμπειρία του κατά τα γυρίσματα, προβάλλοντας την ποικιλία τοπίου, αρχιτεκτονικής, μνημείων, κουλτούρας και ανθρώπινου παράγοντα της Αμοργού.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας της Χριστίνας Σιγανίδου, «Αμοργός το Αλφάβητο της Πέτρας», μια συνεργασία με τον δημοσιογράφο Ηλία Προβόπουλο, συγγραφέα του βιβλίου «Κέντημα στην Πέτρα», που αναφέρεται κυρίως στο εγκαταλελειμμένο χωριό «Ασφοντυλίτης».

Θερμή υποστήριξη από την τοπική κοινωνία

Με την ίδια επιτυχία ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 11oυ Αmorgos Film Festival, το οποίο μεταδόθηκε διαδικτυακά από το Ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa, όπου πραγματοποίθηκε.

Προβλήθηκε  πάνελ με τις  κυρίες Βένια Βέργου και Σταυρούλα Γερονυμάκη, τα κύρια στελέχη του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου, την κυρία Ρέα  Αποστολίδου από την «Anemon Productions», και τον κύριο Κωνσταντίνο Κοντοβράκη,  από την “Heretic Production”. Η  παρουσίαση τους, είχε θέμα: “Film Commissions, Film Production and Tourism Development Go Hand in Hand”.

Αναφέρθηκαν στην σημασία της παραγωγής ταινιών, για την τουριστική ανάπτυξη, και πόσο σημαντική είναι η συμπαράσταση και η συμβολή του Film Commission,  στην προσέλκυση παραγωγών στην Ελλάδα.

Έγινε θετική αναφορά στις 2 πρόσφατες ταινίες που γυρίστηκαν στην Αμοργό, το καλοκαίρι, αμέσως μετά το πρώτο lockdown εξαιτίας του κορωνοιού, τις «Κόρες» με τον κύριο Κοντοβράκη από την “Heretic”, μια Γερμανο-Ιταλο-Ελληνική συμπαραγωγή και το Γαλλικής παραγωγής ντοκυμαντέρ «Life Under Siege” με την κυρία Αποστολίδου από την «Αnemon». Μίλησαν για το πόσο σημαντική είναι η τοπική υποστήριξη στα γυρίσματα μιας ταινίας σε ένα τόπο, και επαίνεσαν την Αμοργό και τους κατοίκους της για την  συμπαράσταση τους κατά την  διάρκεια των γυρισμάτων στο νησί τους. Επεσήμαναν τις φυσικές ομορφιές του νησιού, και τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει για γυρίσματα διαφόρων ειδών ταινιών.

Η βραδιά, ολοκληρώθηκε με την προβολή ταινιών, από τις συναγωνιζόμενες στο Φεστιβάλ. Η αυλαία της 11ης διοργάνωσης έπεσε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020 με την τελετή απονομής των βραβείων στους δημιουργούς των ταινιών που ξεχώρισαν.