Η Δήμαρχος Φολεγάνδρου, καθώς και οι ιατροί που ανέλαβαν την περίπτωση του 60χρονου ο οποίος “έφυγε” από εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρονται στο συμβάν

«Δεν υπήρξε ζήτημα ολιγωρίας από κανέναν»

  • Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, 2020 - 06:12
  • /   Eνημέρωση: 20 Νοε. 2020 - 7:47

Στο τραγικό συμβάν της κατάληξης ενός ασθενούς από εγκεφαλικό επεισόδιο και στις ανακριβείς αναφορές σε ΜΜΕ, πως ο άτυχος άνδρας “έφυγε αβοήθητος”, αναφέρονται ιατροί του ΠΠΙ Φολεγάνδρου, καθώς και η Δήμαρχος Φολεγάνδρου, κ. Ευθαλία Παπαδοπούλου.

Ο άτυχος 60χρονος άνδρας, κάτοικος Φολεγάνδρου, “χτυπήθηκε” από εγκεφαλικό, ενόσω βρισκόταν στο χωράφι του και μάζευε ελιές. Άμεσα ειδοποιήθηκε και κινητοποιήθηκε το προσωπικό του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου, ενώ επίσης αμέσως εκκινήθηκε η διαδικασία διακομιδής του στην Αθήνα.

Ο χρόνος, ωστόσο υπήρξε “εχθρός”, καθώς ο 60χρονος κατέληξε, προτού προλάβει το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ να προσγειωθεί στο νησί.

Στο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ υπήρξαν αναφορές πως ο 60χρονος “έφυγε αβοήθητος”, ενώ σε μερικές περιπτώσεις τονίστηκε πως η διαδικασία καθυστέρησε υπέρ του δέοντος και πως η καθυστέρηση αυτή οδήγησε στο θάνατο του άνδρα.

«Ανακριβείς και ψευδείς πληροφορίες»

Στις αναφορές αυτές απαντά η Δήμαρχος του νησιού, κ. Ευθαλία Παπαδοπούλου, η οποία εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Με αφορμή το πρόσφατο θλιβερό γεγονός που συνέβη στη Φολέγανδρο θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφέρω τα εξής:

Είμαι εκείνη που πρώτη και περισσότερο από όλους έχω μεταφέρει τη διαμαρτυρία μου στην Πολιτεία (αρμόδια Υπουργεία, Περιφέρεια κλπ) είτε για την έλλειψη ιατρικών υποδομών είτε για την έλλειψη ασθενοφόρου στο νησί μας.

Επίσης, στα ΜΜΕ για πολύωρη καθυστέρηση αεροδιακομιδής παλαιότερα, με αποτέλεσμα την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Ωστόσο το πρόσφατο λυπηρό συμβάν του θανάτου λόγω εγκεφαλικού ενός συμπατριώτη και συγγενή μας δεν έχει καμία σχέση και ούτε πρέπει να συνδέεται με κάποιες “κατηγορίες” που διατυπώθηκαν ότι δηλαδή κάποιες ενέργειες δεν έγιναν σωστά και καθυστέρησε το ελικόπτερο.

Συγκεκριμένα, ο ασθενής διεκομίσθη 4.00 μ.μ στο Ιατρείο και 4:15 έγινε η επίσημη κλήση στο ΕΚΑΒ αμέσως μετά την εξέτασή του. Δυστυχώς η εξέλιξη των γεγονότων ήταν ταχύτατη και ο ασθενής κατέληξε εντός μιάμισι ώρας και ενώ το ελικόπτερο είχε ξεκινήσει προ 20λεπτου.

Φυσικά και ζητούμε από την Πολιτεία τέτοιες στιγμές που μέσα στην αγωνία μας τα λεπτά μοιάζουν αιώνες να βρίσκεται δίπλα μας, δεν μπορεί όμως να τα θυσιάζουμε όλα για την εξυπηρέτηση κάποιων σκοπών τη στιγμή που δεν υπήρξε ζήτημα ολιγωρίας από κανέναν δημοσιεύοντας και αναδημοσιεύοντας ανακριβείς και ψευδείς πληροφορίες.

Μόνο ευγνωμοσύνη προς τις ιατρούς που έδωσαν το δικό τους αδιάκοπο αγώνα και σεβασμό στην οικογένεια του ανθρώπου που έφυγε και στην μνήμη του».

«Κάναμε τα πάντα να κρατηθεί στη ζωή»

Ωστόσο, και οι ίδιες οι ιατροί, κ.κ. Λαμπρινή Αγαπητού και Ιωάννα Οικονομέα, αναφέρθηκαν, μέσω ανακοίνωσής τους στην σελίδα του ΠΠΙ Φολεγάνδρου στο Facebook σε αυτές τις αναφορές, σημειώνοντας τα εξής:

«Ως ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και σεβόμενοι τους κατοίκους του νησιού οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι τα ανωτέρω που αναφέρονται είναι ψευδή.

Συγκεκριμένα το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε στις 3:20 μμ μετά την άφιξη μας σε απόκρημνο σημείο του νησιού όπου πραγματοποιήθηκε η αρχική εκτίμηση και παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον ασθενή. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ιατρείο όπου ακολουθήθηκε ενδεδειγμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο πάρα την δυσμενή πρόγνωση. Παράλληλα η διαδικασία αεροδιακομιδής ήταν σε εξέλιξη. Ωστόσο ο ασθενής κατέληξε πάρα την προσπάθεια ανάνηψης και ενώ το ελικόπτερο βρισκόταν ήδη σε 20λεπτη πορεία προς το νησί, περί τις 5:45 μμ.

Γίνεται αντιληπτό ότι ο ασθενής σε καμία περίπτωση δεν "έφυγε αβοήθητος" και κάναμε τα πάντα να κρατηθεί στη ζωή.»

Ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Συρμαλένιος. Σύμφωνα με τον βουλευτή, «είναι προφανές ότι δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε φοβούμαστε το τελευταίο τέτοιο περιστατικό που βιώνουν τα νησιά μας, ιδιαίτερα τα μικρά και πιο απομακρυσμένα. Είναι επίσης προφανές πως, σε ό,τι μας αφορά, το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση στις πλάτες μιας τραγικής απώλειας και μιας οικογένειας που θρηνεί για τον άνθρωπο της. Όμως δεν είναι δυνατόν να αποσιωπηθούν μια σειρά ευθύνες και περιστατικά, τα οποία αν είχαν αποφευχθεί ίσως να μην είχε χαθεί μια ακόμα ανθρώπινη ζωή».

Ο ίδιος τονίζει, ότι «από τις πληροφορίες που έχουμε:

Πρώτον, οι δύο αγροτικές γιατροί που υπηρετούν στο Π.Π.Ι. έκαναν το ανθρωπίνως δυνατόν, ειδοποιώντας από την πρώτη στιγμή το ΕΚΑΒ, με εντολή του οποίου απογειώθηκε το ελικόπτερο μετά περίπου από ένα δίωρο. Η απουσία όμως έστω και ενός νοσηλευτή/νοσηλεύτριας, ακυρώνει στην πράξη ή μετριάζει όλη την προσπάθεια, έστω και υπεράνθρωπη.

Δεύτερον, η έλλειψη ασθενοφόρου στο νησί εδώ και μεγάλο διάστημα, αποτελεί κραυγαλέο γεγονός, παρά τις εξαγγελίες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ότι θα προμηθευτούν όλα τα μικρά νησιά με σύγχρονα ασθενοφόρα μικρού τύπου (ανακοίνωση της ΠΝΑΙ από το Φεβρουάριο του 2020). Το ίδιο κραυγαλέο είναι ταυτόχρονα η έλλειψη οδηγού και διασώστη που θα υποστηρίζουν τη λειτουργία του ασθενοφόρου.

Τρίτον, παρά τη σχετικά έγκαιρη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ, από ότι φαίνεται οι δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις στην πλήρη αξιοποίηση των μέσων για την κάλυψη των έκτακτων περιστατικών, συνεχίζονται. Τα πτητικά μέσα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που κυρώθηκε με νόμο από το Μάϊο του 2019 και τροποποιήθηκε μετά επί κυβέρνησης ΝΔ, ακόμα δεν έχουν παραληφθεί. Επίσης τα τρία πλωτά κατάλληλα εξοπλισμένα του Λιμενικού, ένα εκ των οποίων σταθμεύει στη Νάξο, βρίσκονται αραγμένα εδώ και μήνες από την ημέρα των εγκαινίων, λόγω έλλειψης στελέχωσης τους από το κατάλληλο προσωπικό. Τέλος η οδηγία του ΕΟΔΥ για αεροδιακομιδή των ενδεχόμενων ασθενών covid, αποκλειστικά με μία κάψουλα, δυνητικά οδηγεί σε καθυστερήσεις σε μεταφορές περιστατικών που χρήζουν απόλυτα επείγουσα διακομιδή».

Όπως καταλήγει στην ανακοίνωσή του, ο κ. Συρμαλένιος σημειώνει, ότι «δυστυχώς όλα όσα λέμε και όλα όσα πιθανόν να γραφτούν δεν γυρίζουν τη ζωή του συνανθρώπου μας πίσω. Τουλάχιστον θα γίνουν πιο γρήγορα κάποια βήματα, έτσι ώστε η ανθρώπινη ζωή στον 21ο αιώνα και στα νησιά να υπολογίζεται εξ ίσου με τους συμπολίτες μας της ηπειρωτικής Ελλάδας; Δεν είμαστε και τόσο αισιόδοξοι», ενώ κλείνει εκφράζοντας «θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του συμπατριώτη μας από τη Φολέγανδρο».