Ο Δήμος Σερίφου θα συμμετέχει στο πρόγραμμα “NESOI”, με στόχο την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την αειφόρο ενέργεια και την προσχώρησή του στο Σύμφωνο των Δημάρχων

Σχέδιο δράσης για το κλίμα και την ενέργεια

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “New Energy Solutions Optimised for Islands (NESOI)”, πρόκειται να συμμετέχει ο Δήμος Σερίφου, με στόχο τη χρηματοδότηση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών CO2.

Την απόφαση, ο Δήμος Σερίφου, να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα NESOI, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος ανάθεσης της εκπόνησης Σχεδίου Δράσης για Αειφόρο Ενέργεια, έλαβε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, μετά από εισήγηση του Δημάρχου και προέδρου της Επιτροπής, κ. Κωνσταντίνου Ρεβίνθη.

Μέσω του προγράμματος, έχει ανοίξει μία “κάνουλα” για δράσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ε.Ε. για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την καθαρή ενέργεια.

Προσχώρηση στο Σύμφωνο των Δημάρχων

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, κ. Ρεβίνθης, εισηγούμενος το θέμα στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ο Δήμος Σερίφου προτίθεται να προσχωρήσει στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, ενώ στο πλαίσιο αυτής θα απαιτηθεί η εκπόνηση σχετικού Σχέδιο Δράσης. Όσον αφορά στο διαδικαστικό κομμάτι, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, θα ανατεθεί σε ιδιώτη ανάδοχο η υποστήριξη των Υπηρεσιών του Δήμου για την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την αειφόρο ενέργεια και το κλίμα, καθώς οι Υπηρεσίες του Δήμου δε διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα απογραφής εκπομπών CO2 , προτεινόμενων δράσεων για τη μείωση των εκπομπών CO2, κινδύνων και τρωτότητας από την κλιματική αλλαγή.

Στο σημείο αυτό, κρίνεται σκόπιμη η συμμετοχή του Δήμου Σερίφου στο NESOI, δεδομένου, ότι η πρώτη ανοιχτή πρόσκληση που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και θα παραμείνει ανοικτή έως και τον Δεκέβριο, αφορά σε επιχορηγήσεις έως και 60 χιλιάδες ευρώ ανά πρόταση, καθώς και σε επιδότηση τεχνικής υποστήριξης, επίσης έως 60.000 ευρώ, προκειμένου να βοηθηθούν τα ευρωπαϊκά νησιά στην επίτευξη των ενεργειακών τους φιλοδοξιών.

Όπως τονίζεται στην πρόσκληση του προγράμματος, βασική πρόκληση για τις τοπικές αρχές και τα ΝΠΙΔ των νησιών, είναι η μετατροπή των φιλοδοξιών τους σε οργανωμένες προτάσεις έργων, δεδομένου ότι πολλοί εξ αυτών των φορέων δε διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία, προκειμένου να ξεκινήσουν αυτή τη διαδικασία. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα NESOI, στοχεύει στη στήριξη προγραμμάτων ενεργειακής μετάβασης στα νησιά της ΕΕ, ανοίγοντας επενδύσεις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, για δράσεις που στόχο έχουν τη μείωση των εκπομπών CO2 και GHG. Η προσέγγιση του προγράμματος θα επιτρέψει στις τοπικές αρχές και τα νομικά πρόσωπα των νησιών να υλοποιήσουν δράσεις, μέσω της απαραίτητης τεχνικής και οικονομικής ενίσχυσής τους.

Η συνολική διαθέσιμη χρηματοδότηση της ΕΕ για την πρόσκληση υποβολής προτάσεων είναι 3.120.000 ευρώ, με το μέγιστο ποσό επιδότησης ανά πρόταση τα 60.000 ευρώ. Εκτός από αυτό, θα παρέχεται τεχνική βοήθεια αξίας 60.000 ευρώ απευθείας από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του NESOI.

Σκοπός του έργου

Σύμφωνα με τη σελίδα του προγράμματος, υπάρχουν περισσότερα από 2200 κατοικημένα νησιά στην ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι έχουν πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η κυματική ενέργεια, πολλά από αυτά εξαρτώνται από τις ακριβές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για τον ενεργειακό εφοδιασμό τους.

Τον Μάιο του 2017 υπογράφηκε μια "Πολιτική Διακήρυξη για την Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά της ΕΕ" αναγνωρίζοντας ότι τα νησιά και οι νησιωτικές περιοχές αντιμετωπίζουν ένα συγκεκριμένο σύνολο ενεργειακών προκλήσεων και ευκαιριών λόγω των ειδικών γεωγραφικών και κλιματολογικών συνθηκών τους. Οι ευκαιρίες αυτές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις ευρωπαϊκές νησιωτικές κοινότητες ηγέτες, όσον αφορά στη μετάβαση της καθαρής ενέργειας για την Ευρώπη και πέραν αυτής - γεγονός που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ρητά στην ανακοίνωσή της για την «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι η ενέργεια των κατοίκων των νησιών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης και των σχετικών πολιτικών εξελίξεων.

Στόχοι του NESOI

Ο στόχος της πρωτοβουλίας NESOI European Islands είναι να “ξεκλειδώσει” τη δυναμική των νησιών της ΕΕ, προκειμένου να πρωταγωνιστήσουν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση, αξιοποιώντας περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις, πάνω σε έργα αειφόρου ενέργειας και να δώσει την ευκαιρία να δοκιμαστούν καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες και προσεγγίσεις με ανταγωνιστικό κόστος.

Εν ολίγοις, ο ευρωπαϊκός νησιωτικός μηχανισμός NESOI έχει τρεις βασικούς στόχους:

  • Προώθηση επενδύσεων για ενεργειακή μετάβαση στα νησιά

  • Διευκόλυνση της αποκέντρωσης των ενεργειακών συστημάτων

  • Συμβολή στις πολιτικές της ΕΕ και στην επίτευξη των στόχων του 2030

Η πρωτοβουλία NESOI συνεργάζεται στενά με τη γραμματεία της καθαρής ενέργειας για τα νησιά της ΕΕ - που δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τη μετάβαση της καθαρής ενέργειας στα νησιά της ΕΕ από κάτω προς τα πάνω – και κάνει ένα βήμα παραπάνω, παρέχοντας στα στελέχη των ενδιαφερόμενων φορέων των νησιών εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη, ευκαιρίες συνεργασίας και ισχυρές ευκαιρίες χρηματοδότησης για τη συγκεκριμένη μετατροπή των Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια του Νησιού σε μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), μετασκευή κτιρίων και ενεργειακών υποδομών, μείωση λογαριασμών ενέργειας, τοπική εργασία δημιουργία και άλλα.

Για να το επιτύχει αυτό, μέσω του NESOI δημιουργήθηκε μία πλατφόρμα που όχι μόνο παρέχει χρηματοδότηση της πρώτης φάσης για σχέδια ενεργειακών μεταβάσεων στα νησιά, αλλά και ένα ενιαίο κόμβο, όπου μπορούν να βρουν ιδέες και αποτελεσματικά οργανωτικά, τεχνικά και χρηματοοικονομικά μέσα για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας ενός έργου.

Αναμενόμενα αποτελέσματα:

Ενεργοποίηση 100 εκ. Ευρώ επενδύσεων

440 GWh / έτος εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας

Μείωση κατά 160.000kt CO2 / έτος

Ετικέτες: