"Μηδενική κάλυψη της δημόσιας υγείας, των μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων"
- Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020 - 22:46
Μηδενική είναι η κάλυψη σημαντικών τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας στον Προϋπολογισμό του 2021, όπως ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2021.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η αποκάλυψη των προθέσεων είναι πασιφανής: Μηδενική κάλυψη κρίσιμων τομέων για τις συνέπειες της πανδημίας. Μηδενική κάλυψη της προκαταβολής φόρου σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Μηδενική για τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των εποχικών επιχειρήσεων. Μηδενική για τις επιχειρήσεις που δεν θα λάβουν επιστρεπτέα προκαταβολή. Μηδενική για τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές και τα επιδόματα αδείας σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Μηδενική για τις αποζημιώσεις τους σκοπούς τους εποχιακά εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου. Το ίδιο για τους αυτοαπασχολούμενους, για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους οικονομολόγους, τους λογιστές, τους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους γιατρούς, τους ερευνητές. Μηδενική για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους, όπως επίσης και στους μακροχρόνια ανέργους. Μηδενική για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, όπως επίσης για τον πολιτισμό. Το δε αποκορύφωμα είναι, μηδενική κάλυψη του εθνικού συστήματος υγείας για εξοπλισμό, υποδομές και αναλώσιμα.
Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:
Η ψήφιση του Προϋπολογισμού γίνεται προφανώς σε συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας στην Ελλάδα και παγκοσμίως, αλλά, παρόλα αυτά, είναι ένας προϋπολογισμός υπεραισιόδοξος, διότι στηρίζεται σε κάποιες παραδοχές, καθόλου αβέβαιες.
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ασκήσω κριτική στον Υπουργό Οικονομικών, τον κύριο Σταϊκούρα, όταν «ελαφρά τη καρδία» μας έλεγε στη συζήτηση για το Προσχέδιο ότι πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική για τις τότε δικές μας προβλέψεις. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον κύριο Τσίπρα ότι είχε δηλώσει ότι η ύφεση για το 2020 ενδεχομένως θα έφθανε το 12% και λέω να ασκήσω κριτική, διότι ήταν ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας που άλλαξε τις προβλέψεις του πολλές φορές και σε σύντομα χρονικά διαστήματα, ξεκινώντας από το μηδέν τοις εκατό (0%) από τότε που ξέσπασε η πανδημία, περνώντας στο τέσσερα τοις εκατό (4%), φτάνοντας στην πρόβλεψη του Προσχεδίου για οκτώ κόμμα δύο τοις εκατό (8,2%) και τώρα βεβαίως, στο δέκα κόμμα πέντε τοις εκατό (10,5%) όπως λέει ο Προϋπολογισμός.
Ας μην ζητάει, λοιπόν, αυτοκριτική από τους άλλους και εν πάση περιπτώσει η δικαιολογία ότι «δεν είχαμε υπολογίσει το δεύτερο Lockdown» δεν μας καλύπτει, διότι εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι νικήσαμε τον ιό, όπως είπε ο κύριος Πρωθυπουργός, ο κύριος Μητσοτάκης θριαμβολογώντας τον Ιούνιο με τα αποτελέσματα που δυστυχώς βλέπουμε σήμερα.
Έτσι, λοιπόν και τώρα δεν χαιρεκακούμε, αλλά σας λέμε να είστε πιο μετρημένοι και όχι υπεραισιόδοξοι για να «χρυσώσετε το χάπι» στον ελληνικό λαό.
Έχετε κάνει με τον Προϋπολογισμό τις εξής παραδοχές.
Παραδοχή πρώτη: Πού βασίζεστε, όταν λέτε στον Προϋπολογισμό ότι από το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει η ταχεία ανάκαμψη; Προφανώς στην εξέλιξη του εμβολίου που όλοι ευχόμαστε να έλθει γρήγορα και να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, αλλά όλοι οι σοβαροί ειδικοί μας λένε ότι ακόμα και να έλθει τον Ιανουάριο, πράγμα πολύ δύσκολο, θα απαιτηθούν πολλοί μήνες για να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Παραδοχή δεύτερη: Σε ποιους πόρους και σε ποια έσοδα βασίζεστε για γρήγορη ανάκαμψη; Προφανώς στο Ταμείο Ανάκαμψης που εσείς έχετε υπολογίσει με βάση και τις απαιτούμενες διαδικασίες ότι θα εισρεύσουν από τα 32 δις για τη χώρα μόνο τα 2,7 δις για το 2021. Προφανώς αν περιμένετε να εισπράξετε τα «εις εξ’ αναβολής υποχρεώσεις» σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των «καθημαγμένων» νοικοκυριών και επιχειρήσεων τότε σίγουρα ο Προϋπολογισμός θα «πέσει έξω», διότι είναι φανερό ότι ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος για να μην πούμε ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως και άλλες παρατάσεις για να «δώσουν ανάσα» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Παραδοχή τρίτη: Που βασίζεστε και μιλάτε για αύξηση του παγίου κεφαλαίου των επενδύσεων κατά 23,2% το 2021 και πότε υπήρξε, αλήθεια, τέτοια ανάπτυξη των επενδύσεων από έτος σε έτος;
Και επειδή έχετε βάλει πολλά λεφτά στις αποκρατικοποιήσεις που θα δημιουργήσουν κύμα και κλίμα επενδυτικό, ξέρετε πόσα λεφτά θα εισπράξετε από τις αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ μέσα στο 2020; Προφανώς ξέρετε γιατί το καταγράφει και ο Προϋπολογισμός και τι λέει ο Προϋπολογισμός; Λέει 0,6 από τη Μαρίνα Χίου, 1,6 από το Castello Bibelli στην Κέρκυρα, δηλαδή, συνολικά 2,2 εκατομμύρια για όλο το 2020, αναμένοντας αν μπορέσουν να εκταμιευθούν μέχρι τότε άλλα 41,3 εκατομμύρια από το Αφάντου Ρόδου, από τη Μαρίνα Αλίμου, εννοώ μέσα στο 2020, ενώ από το εμβληματικό «Ελληνικό» που θα έμπαιναν οι μπουλντόζες από τις 9/7 του 2019 – έγινε ένα σόου, βεβαίως, κατεδαφίσεων πριν τρεις μήνες, χωρίς κανένα αντίκρισμα – περιμένετε να εισπράξετε, όπως λέει ο Προϋπολογισμός 300 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ενώ, λοιπόν, από τη μία μεριά βιάζεστε να αισιοδοξείσετε – προφανώς δεν ωφελεί να τα βλέπουμε όλα μαύρα – με την υπεραισιόδοξη ανάπτυξη από την άλλη πλευρά, επείγεστε να μειώσετε και να μηδενίσετε πρόσθετες δαπάνες λόγω πανδημίας για το 2021.
Αδιάψευστος μάρτυρας, οι δύο πίνακες: ο πίνακας 3.14, όπου εκεί δείχνει τα ανώτατα όρια δαπανών ανά Υπουργείο, όπου διαπιστώνουμε μείωση στις δαπάνες κρίσιμων τομέων και Υπουργείων, όπως το Υγείας, με 570 εκατομμύρια μείωση, το Εσωτερικών, με μείωση 213 εκατομμύρια, όπου οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού θα λάβουν 220 εκατομμύρια λιγότερα, το Υπουργείο Εργασίας με τεράστια μείωση 2,23 δις. της, το Υπουργείο Ναυτιλίας με μείον 46 εκατομμύρια.
Αλήθεια, έψαξα εδώ να βρω το κονδύλι για το μεταφορικό ισοδύναμο και δεν το βρήκα, ενώ οι δαπάνες από τις λεγόμενες άγονες γραμμές είναι και αυτές μειωμένες.
Το Υπουργείο Τουρισμού είναι επίσης μείον 32 εκατομμύρια. Το Υπουργείο Πολιτισμού μείον 13 εκατομμύρια. Βλέπετε, ο πολιτισμός στην Ελλάδα της πανδημίας, είναι πολυτέλεια και οι άνθρωποι του είναι αόρατοι.
Στον δε πίνακα 3.30, η αποκάλυψη των προθέσεων γίνεται πασιφανής. Μηδενική κάλυψη κρίσιμων τομέων για τις συνέπειες της πανδημίας. Μηδενική κάλυψη της προκαταβολής φόρου σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Μηδενική για τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των εποχικών επιχειρήσεων. Μηδενική για τις επιχειρήσεις που δεν θα λάβουν επιστρεπτέα προκαταβολή. Μηδενική για τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές και τα επιδόματα αδείας σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Μηδενική για τις αποζημιώσεις τους σκοπούς τους εποχιακά εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου. Το ίδιο για τους αυτοαπασχολούμενους, για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους οικονομολόγους, τους λογιστές, τους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους γιατρούς, τους ερευνητές. Μηδενική για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους, όπως επίσης και στους μακροχρόνια ανέργους. Μηδενική για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, όπως επίσης για τον πολιτισμό. Το δε αποκορύφωμα είναι, μηδενική κάλυψη του εθνικού συστήματος υγείας για εξοπλισμό, υποδομές και αναλώσιμα.
Δεν έχω το χρόνο να αναλύσω περισσότερο, γιατί οι επιλογές σας στην δημόσια υγεία, στην παιδεία, στην εργασία έχουν από επιλογή αυτή τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Κατεύθυνση συρρίκνωσης του δημόσιου χαρακτήρα, του κοινωνικού κράτους, απαξία της μισθωτής εργασίας και της αυτοαπασχολούμενης εργασίας, κατεύθυνση αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, κατεύθυνση ενίσχυσης των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και της δήθεν αριστείας.
Κλείνοντας, ήθελα να πώ το εξής: Μας κατηγορείτε, ότι κατά τη διάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλαμε δυσβάσταχτους φόρους. Αποσιωπάται, βέβαια, ότι κρίνετε δύο τελείως διαφορετικές εποχές.
Την εποχή του Σόιμπλε, της τρόικας και των μνημονίων, με την σημερινή εποχή, στην οποία η χώρα βγήκε από τον Σεπτέμβριο του 2018 εκτός μνημονίων, ενώ σήμερα, λόγω πανδημίας, έχουν καταπέσει όλες οι δεσμεύσεις που προέρχονται από την Ε.Ε.. Πλεονάσματα, σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας και άλλα και η κυβέρνηση έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει.
Κλείνω, διαβάζοντας μια ανατύπωση τις εισηγήσεις, στη σελίδα 147, για το δημόσιο χρέος.
Λέει λοιπόν η κυβέρνηση το εξής: Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα σε συνδυασμό με τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου, για το τρέχον έτος, δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της χώρας στις κεφαλαιαγορές και βεβαίως, τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα υπήρχαν, διότι υπήρχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που με την πολιτική της σας άφησε 37 δισεκατομμύρια στα ταμεία. Αυτή είναι η αλήθεια ..για τέταρτο μνημόνιο και για μια σειρά άλλα ζητήματα.
Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ανδρέα Ξανθού και Νίκου Συρμαλένιου στη Σαντορίνη
19 Μαΐου. 2024 - 11:43 - Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Συρμαλένιος στηρίζει Έφη Αχτσιόγλου
22 Σεπ. 2023 - 9:51 - Yγεία στις Κυκλάδες: Αλήθειες και ψέματα στη Βουλή
22 Ιουν. 2023 - 8:42 - Συρμαλένιος: Αίτημα για λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων Αδάμαντα και Πολλωνίων
3 Ιουν. 2023 - 13:54 - "Η παραίτηση του γιατρού από το Π.Π.Ι. Σερίφου αναδεικνύει την εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ"
21 Απρ. 2023 - 8:28