“ΕΡΜΗΣ” ΖΑΚΥΝΘΟΥ

13 χρόνια μετά – Στο έλεος της αδιαφορίας όλων η αποχέτευση Καλαμακίου

  • Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:26

Η τουριστική περιοχή του Καλαμακίου μάταια περιμένει εδώ και πολλά χρόνια την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου υποδομής, (του αποχετευτικού δικτύου), που ξεκίνησε το 2007 αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και δεν παραδόθηκε ποτέ και δεν παραλήφθηκε ποτέ από την αρμόδια επιτροπή παραλαβής λόγω των κακοτεχνιών.

Παραμένουν οι κακοτεχνίες και η μη παραλαβή του έργου

Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ενώ η υπόθεση έχει φτάσει στη Δικαιοσύνη, δεν αποδόθηκαν ευθύνες και δεν έχει ξεκαθαριστεί αν είναι μόνο ο εργολάβος υπεύθυνος, προφανώς επειδή τα στοιχεία που κατατέθηκαν δεν ήταν επαρκή για να τεκμηριωθούν ποινικές ή άλλες ευθύνες.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ειδοποιήθηκαν για διαρροή λυμάτων από το προβληματικό δίκτυο και άλλες τόσες είναι οι φορές που γίναμε αποδέκτες διαμαρτυριών για την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου σε σημεία που περνάει ο αγωγός.

Οι έρευνες της δικαιοσύνης δεν έφθασαν μέχρι την απόδοση ευθυνών

Οι κατά καιρούς δημοτικές αρχές αλλά και οι διοικήσεις της ΔΕΥΑΖ έδιναν υποσχέσεις για διαλεύκανση της υπόθεσης όπως και για ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στο τμήμα που υπάρχουν κακοτεχνίες, αλλά εις μάτην, αφού οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια και ουδέποτε έγιναν πράξη!

Στη θητεία του προηγούμενου Δημάρχου είχε ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για τις δύο εγγυητικές του εργολάβου που σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου από τις αρχές του 2019, είχαν παραδοθεί από τη ΔΕΥΑΖ στο Δήμαρχο και φυλάσσονταν στο Δημαρχείο.

Οι κατά καιρούς πρωτοβουλίες που είχαν αναλάβει οι αρχές και οι Δήμαρχοι για την επισκευή του αποχετευτικού δικτύου δεν έφεραν αποτέλεσμα, αφού ο εργολάβος δεν ανταποκρινόταν σε αυτά που του ζητούσαν και κανένας δεν αναλάμβανε να δώσει λύση. Η τελευταία απόφαση που πήρε η προηγούμενη δημοτική αρχή του Π. Κολοκοτσά αναφερόταν σε εκπόνηση νέας μελέτης από ιδιωτικό γραφείο για να γίνουν οι παρεμβάσεις επισκευής των κακοτεχνιών. Όμως τίποτα δεν προχώρησε.

Ουδέποτε έγινε η οριστική παραλαβή του έργου

Από την πλευρά της η ΔΕΥΑΖ τα τελευταία δέκα χρόνια συνεχώς συζητούσε το θέμα σε συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων ανακυκλώνοντας τα ίδια και τα ίδια.

Πριν από 7 χρόνια ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Π. Αβράμης σε σύσκεψη που είχε γίνει στο Δήμο, είχε ζητήσει να εξετασθεί το ενδεχόμενο να κηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου έκπτωτος και να μπορέσει η ΔΕΥΑΖ να αξιοποιήσει τα χρήματα της εγγυητικής επιστολής. Όμως ο εργολάβος άσκησε αίτηση θεραπείας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ανέκοψε την όλη διαδικασία.

Σήμερα αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης που είναι και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ ώστε να μην έχουμε ξανά τα ίδια προβλήματα το επόμενο τουριστικό καλοκαίρι στην περιοχή του Καλαμακίου, γιατί δεν θα αντέξει κι άλλο χρόνο με συσσωρευμένη την αγανάκτηση των κατοίκων και των επιχειρηματιών από τα άλυτα προβλήματα με το αποχετευτικό δίκτυο.

Η τουριστική περιοχή περιμένει στο διηνεκές για την διαχείριση των υγρών αποβλήτων

Υπενθυμίζεται πως το αποχετευτικό δίκτυο του Καλαμακίου χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και συγκεκριμένα από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και είχε προϋπολογισμό 4,4εκ. €. Το έργο εκτελέστηκε με την με αρ. 14/2007 μελέτη της ΤΥΔΚ Ζακύνθου. Ανάδοχος ανεκηρύχθη η Κ/Ξ ΑΤΕΓΑ-Κ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ- ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ.