“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ: Οι απαγωγείς θα κάνουν γιορτές σπίτι τους!

  • Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:27

Χριστούγεννα στα σπίτια τους θα κάνουν σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι στην πολύκροτη υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη με βάση την ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Σχεδόν τρία χρόνια από την κινηματογραφική απελευθέρωση του επιχειρηματία (στις 2 Οκτωβρίου 2017), ο οποίος επί έξι μήνες βρισκόταν υπό καθεστώς ομηρείας, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε αθώους τρεις από τους 12 κατηγορούμενους που κάθισαν στο εδώλιο.

Για τους υπόλοιπους, οι ποινές μειώθηκαν σχεδόν στο 1/3 σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και απέδωσε στους καταδικασθέντες την κατηγορία της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα).

Επιπρόσθετα, απάλλαξε βασικούς κατηγορούμενους από το αδίκημα της αρπαγής, το οποίο απέδωσε μόνο σε όσους αποδεδειγμένα είχαν ρόλο φύλαξης και φροντίδας του επιχειρηματία. Επίσης, σε αρκετούς αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Αναπόφευκτα, το πλαίσιο των ποινών διαφοροποιήθηκε σημαντικά προς τα κάτω.

Για παράδειγμα, οι δύο κατηγορούμενοι με τις μεγαλύτερες ποινές στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο (26 έτη), αποχώρησαν χθες από την αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης με κάθειρξη 7 και 8 έτη αντίστοιχα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο άκουσμα της απόφασης επί των κατηγοριών και ενώ το δικαστήριο είχε αποσυρθεί για τα ελαφρυντικά, υπήρχε κλίμα έντονης ικανοποίησης μεταξύ των κατηγορουμένων. Χαμόγελα, αγκαλιές, πειράγματα και φυσικά συγχαρητήρια για τους τρεις αθωωθέντες. Οι δύο ήταν από τους «τυχερούς» που δεν έκαναν ούτε μία μέρα φυλακή. Η εμπλοκή τους προέκυψε αρκετό καιρό μετά τη σύλληψη των πρώτων «8». Κρίθηκαν ένοχοι, καταδικάστηκαν, ωστόσο δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Τώρα κρίθηκαν αθώοι. Την αθώωση τους είχε προτείνει και η εισαγγελέας της έδρας.

Ο συγκατηγορούμενος τους αθωώθηκε κατά πλειοψηφία. Είχε καταδικαστεί πρωτόδικα ως ένας από τους φύλακες του Μιχ. Λεμπιδάκη και είχε οδηγηθεί στη φυλακή. Από την αρχή επέμενε στην αθωότητα του. Η εμπλοκή του προέκυψε από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, καθώς αποτύπωμα του βρέθηκε στο εσωτερικό μονωτικής ταινίας την οποία είχαν χρησιμοποιήσει οι απαγωγείς για να καλύψουν με χαρτόνια το παράθυρο στο τελευταίο κρησφύγετο.

Ως προς το θέμα της εγκληματικής οργάνωσης: η εισαγγελέας στην αγόρευση της είχε τονίσει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί τον ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης. Το δικαστήριο ωστόσο είχε άλλη άποψη. Οι πέντε δικαστές έκριναν ότι δεν στοιχειοθετείται το συγκεκριμένο αδίκημα. Συνήγοροι υπεράσπισης σχολίαζαν ότι αν το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους για το συγκεκριμένο αδίκημα, θα έκαναν προσφυγή στον Άρειο Πάγο. Όπως υποστηρίζουν, η εγκληματική οργάνωση έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κυρίως διαρκή δράση με στόχο τη διάπραξη πολλών αδικημάτων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, υποστηρίζουν, ότι η δράση τους αφορά μία πράξη, δεν ήταν δηλαδή διαρκής.

Πρακτικά, μέσα στις επόμενες ημέρες-και σε συνδυασμό με τα μεροκάματα εντός φυλακής-οι περισσότεροι θα αποφυλακιστούν. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα παραμείνουν πίσω από τα κάγκελα για μερικούς ακόμα μήνες. Όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, οι περισσότεροι ήταν εξαιρετικά δραστήριοι μέσα στη φυλακή και παρείχαν υπηρεσίες από διάφορα πόστα: θυρωρού, αρχιμάγειρα, καφετζή, μπογιατζή, κουρέα κλπ. Κάποιοι επίσης αποφάσισαν να παρακολουθήσουν το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας.

Αναλυτικά η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έχει ως εξής:

1ος: ο 46χρονος Ρεθυμνιώτης, ιδιοκτήτης της μάντρας με τα σκραπ: συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης και της συμμορίας.

Στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης και της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της ένταξης.

2ος: ο 43χρονος τελευταίος φύλακας του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο αποκαλούμενος «Σκοπιανός»: καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών την οποία μετατρέπει προς 5 ευρώ ημερησίως. Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής και της συμμορίας. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών και 2 μηνών καθώς είχε κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής, της άμεσης συνέργειας σε απόπειρα εκβίασης και της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της ένταξης.

3ος: ο 47χρονος Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας: καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της απόπειρας εκβίασης και της συμμορίας. Από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών και 4 μηνών για αρπαγή, απόπειρα εκβίασης, εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης, διακεκριμένη περίπτωση κατοχής πολεμικού τυφεκίου, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

4ος: ο 25χρονος Σφακιανός, ο «Βενιαμίν» των κατηγορουμένων: καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών για τις κατηγορίες της απόπειρας εκβίασης και της συμμορίας. Στον πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε 25 έτη. Είχε κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης, της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της συγκρότησης και της διακεκριμένης περίπτωσης κατοχής πολεμικού τυφεκίου.

5ος: ο 49χρονος αγρότης από το Ρέθυμνο, ο αποκαλούμενος «παππούς»: του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών. Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής, της συνέργειας σε απόπειρα εκβίασης, της συμμορίας και της διακεκριμένης περίπτωσης κατοχής πολεμικού τυφεκίου. Στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης, της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της συγκρότησης και της διακεκριμένης περίπτωσης κατοχής πολεμικού τυφεκίου.

6ος: ο 63χρονος μεσίτης: καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών για τις κατηγορίες της απόπειρας εκβίασης και της συμμορίας. Σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών και 2 μηνών για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης και της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της ένταξης.

7ος: ο 48χρονος ακτιβιστής από το Ρέθυμνο, ο αποκαλούμενος «Ευγένιος»: του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών για τις κατηγορίες της αρπαγής, της συνέργειας σε απόπειρα εκβίασης, της συμμορίας και της διακεκριμένης περίπτωσης κατοχής πολεμικού τυφεκίου. Σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 26 ετών για αρπαγή, απόπειρα εκβίασης, εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της διεύθυνσης και συγκρότησης και για διακεκριμένη περίπτωση κατοχής πολεμικού τυφεκίου.

8ος: ο 42χρονος που φέρεται ως ο «φιλόσοφος», φύλακας του Μιχάλη Λεμπιδάκη: το δικαστήριο κατά πλειοψηφία (4-1) τον έκρινε αθώο. Σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και 2 μηνών για αρπαγή, άμεση συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της ένταξης.

9ος: ο 41χρονος Ρεθυμνιώτης που διαμένει στην Αθήνα, πρώην γαμπρός 48χρονου βασικού κατηγορουμένου: κρίθηκε αθώος. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών για απλή συνέργεια στην αρπαγή, απλή συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης.

10ος: ο 48χρονος Ρεθυμνιώτης που διαμένει στην Αθήνα και είχε παρουσιαστεί ως ένας εκ των ηγετικών στελεχών: καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών για τις κατηγορίες της απόπειρας εκβίασης και της συμμορίας. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 26 έτη και 4 μήνες για αρπαγή, απόπειρα εκβίασης, εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της διεύθυνσης και συγκρότησης, διακεκριμένη περίπτωση κατοχής πολεμικού τυφεκίου και για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

11ος: ο 43χρονος Ρεθυμνιώτης που διαμένει στην Αθήνα, αδερφός του προηγούμενου: κρίθηκε αθώος. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών για απλή συνέργεια στην αρπαγή, απλή συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης, εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης.

12ος: ο 51χρονος Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας (ξάδερφος του τρίτου κατηγορούμενου: καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών για αρπαγή, απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης.

Ευαγγελία Καρεκλάκη