Συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας της ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων στη Σύρο

Η Ανακύκλωση ενώθηκε με την Κοινωνική Αλληλεγγύη

Πανελλαδικό ρεκόρ στην ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών σημείωσε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, καταφέρνοντας να συλλέξει με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας περίπου 26 τόνους μέσα σε έναν χρόνο.

Η λειτουργία της πρώτης ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων αποτελεί καρπό συνεργασίας του Φορέα Ανακύκλωσης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου με την RECYCOM, πρώτη Ελληνική επιχείρηση που εφαρμόζει με οργανωμένο, επιστημονικό και επαγγελματικό τρόπο ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός καθαρού, υγιεινού και αειφόρου περιβάλλοντος.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα ανέλαβε τα καθήκοντά του την 25/9/2019, μετά την ψήφισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην πρώτη του συνεδρίαση, προτάθηκε το θέμα της ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών, η εφαρμογή της οποίας αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της νυν δημοτικής αρχής. Για το λόγο αυτό, είχαν ήδη οι επαφές σε περίπτωση θετικής απόφασης.

Σύσσωμό το νέο διοικητικό συμβούλιο αποδέχθηκε την πρόταση και έτσι πολύ γρήγορα μέσα σ ένα περίπου μήνα τοποθετήθηκαν οι πρώτοι κάδοι: στον χώρο στάθμευσης πίσω από το αθλητικό κέντρο, πλησίον Σκλαβενίτη και στο κοινοτικό ιατρείο Φοίνικα, καλύπτοντας έτσι τις δυο άκρες του νησιού μας.

Συγκινητική η ανταπόκριση του κοινού

Μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα στάλθηκε το πρώτο φορτίο από τέσσερις τόνους. Άμεσα ακολούθησαν έξι ακόμα τόνοι, οχτώ στις αρχές Σεπτεμβρίου και 7,5 τόνοι στα τέλη Νοεμβρίου.

Οι 25,5 τόνοι αγάπης από τη Σύρο αποτελούν ένα πανελλαδικό ρεκόρ, αποδεικνύοντας τη θερμή και συγκινητική ανταπόκριση των Συριανών στην ανακύκλωση και ειδικότερα σε μια εναλλακτική μορφή της με καλό σκοπό.  

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτό, παρόλο που δεν μας ενδιάφεραν ποτέ τα πρωτεία αλλά η ουσία», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Αγγελική Πρίντεζη. «Και  "ουσία" είναι η προφύλαξη του περιβάλλοντος, η μείωση της σπατάλης πρώτων υλών, η συμβολή στη μείωση των απορριμμάτων στο "κύτταρο' του ΧΥΤΑ  και το κυριότερο, η συμμετοχή ως μέλος της Κοινωνικής Πρόνοιας που προσφέρουν στο νησί μας η ορθόδοξη και η καθολική εκκλησία και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας».

Αυτά τα ρούχα, τα παπούτσια και τα λευκά είδη έγιναν εδώ και ένα χρόνο μέσα από 10ευρες επιταγές τρόφιμα, σχολικά είδη και τώρα είδη κρεοπωλείου από Συριανές επιχειρήσεις για τον κόσμο που χρειάζεται βοήθεια αλλά για πάρα πολλούς λόγους δεν μπορούσε να την έχει.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπήρξαν και επιχειρήσεις που αντί να πάρουν τη χρηματική πρόσφορα, προσέφεραν επιπλέον εκείνοι προς τον Φορέα.

«Θα θέλαμε να αναφερθούμε ενδεικτικά σε τοπική επιχείρηση με είδη ιματισμού κλειστή λόγω lockdown  για δεύτερη φορά μέσα σ ένα χρόνο. Ζητήσαμε τιμές για να προσφέρουμε με την τελευταία αποστολή ρούχων είδη ιματισμού προσωπικής υγιεινής σε μεγάλο ίδρυμά του νησιού μας και τελικά, λάβαμε την απάντηση: "Ξέρετε εμείς δε θέλουμε χρήματα, θέλουμε να τα κάνουμε ΔΩΡΕΑ χωρίς να φανεί τ όνομα μας". Μέσα στην κρίση, με κλειστά μαγαζιά, ο κόσμος συμμετέχει, προσφέρει με εν συναίσθηση και αλληλεγγύη... Συμμετέχει αυτός που ξέρει, αυτός που έχει νιώσει. Ένα νησί δίπλα στην προσπάθεια μας», σημειώνει η κ. Πρίντεζη.

Η μαζική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σημαίνει πολλά τόσο για το νησί όσο και για τον ΦΟΔΣΑ. Οι 25,5 τόνοι της πρώτης ανταποδοτικής ανακύκλωσης συλλέχθηκαν από το προεδρείο. Με χειρωνακτική εργασία και αγαστή συνεργασία, τα μέλη του συγκέντρωναν ρούχα και παπούτσια και τα φόρτωναν σε νταλίκες που θα τα μετέφεραν στην Αθήνα.

Ακολούθησε και η δεύτερη ανταποδοτική δράση που μπορεί για υπηρεσιακούς λόγους να χάθηκε αυτό το καλοκαίρι αλλά από την επόμενη χρονιά  θα τρέξει γρηγορότερα η ανακύκλωση αποτσίγαρων, τα έσοδα από την οποία θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύρου.

Σύμφωνα με την κ. Πρίντεζη, το επόμενο βήμα που ευελπιστούν να υλοποιήσει η διάδοχη κατάσταση της ανακύκλωσης είναι το μεγάλο μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης με συλλογή από κουτιά αλουμινίου γυαλιού κλπ και επιλογή χρηματικού αντιτίμου ή προσφοράς σε κοινωνικούς σκοπούς.

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά

Η RECYCOM τοποθετεί ιδιαίτερα καλαίσθητους κάδους ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων (χρώματος κόκκινο), σε δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, δημαρχεία κλπ. Άτομα ή οργανισμοί που μπορούν να προσφέρουν φιλοξενία σε ανάλογους χώρους ή/και να προτείνουν κατάλληλους χώρους, μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας. ⇒  Τα ρούχα μαζεύονται τακτικά από προσωπικό της RECYCOM και αποθηκεύονται στις αποθήκες μας για σκοπούς διαχείρισης και αποστολής στο εξωτερικό.

Μέσα στους κόκκινους κάδους της RECYCOM ρίχνουμε ρούχα και ζευγαρωμένα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά) Λευκά είδη (όπως κουρτίνες, σεντόνια, μαξιλάρια  κτλ.) Τσάντες / Αξεσουάρ.

Μετά από μικρή διαλογή, τα καλύτερα ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους οργανισμούς. ⇒  Περαιτέρω ο ρουχισμός διατίθεται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φυσικές καταστροφές. ⇒  Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού.

Τα είδη ρουχισμού συλλέγονται και συγκεντρώνονται σε μικρές αποθήκες, ή σε άλλους χώρους συγκέντρωσης που διαθέτουν τοπικές αρχές, σχολεία, κοινωνικά παντοπωλεία, εκκλησίες, φιλανθρωπικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, η RECYCOM ανταποκρίνεται άμεσα στην τακτική συλλογή των ρούχων, όταν μαζεύεται ένας ικανοποιητικός όγκος.

Με σύνθημα «Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά» αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα ανακύκλωσης όχι σαν ένα χτύπημα της μόδας, αλλά με βαθιά συναίσθηση της αναγκαιότητάς της. Σε μία σύγχρονη κοινωνία, πρέπει να επικρατεί η συνείδηση των ανθρώπων, περί της προτεραιότητας της βιώσιμης διαχείρισης όλων των πρώτων και επεξεργασμένων βιομηχανικά υλών, υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, της φροντίδας προς τον άνθρωπο, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας.