“Η ΡΟΔΙΑΚΗ”

Αβεβαιότητα και προβληματισμός για τη νέα τουριστική περίοδο

Ελάχιστες οι κρατήσεις και όλοι περιμένουν το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση
  • Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021 - 06:29

Αβεβαιότητα και προβληματισμός είναι τα στοιχεία που συνθέτουν σήμερα το σκηνικό της νέας τουριστικής περιόδου στη Ρόδο, καθώς οι κρατήσεις που ως είθισται τέτοια εποχή να «δείχνουν» την εξέλιξη των πραγμάτων, αυτό το διάστημα είναι στην ουσία παγωμένες.

Όπως διαπιστώνουν οι επαγγελματίες του τουρισμού, επικρατεί στασιμότητα σε όλες τις τουριστικές αγορές, με αποτέλεσμα οι κρατήσεις να είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν θα αλλάξουν τα πράγματα.

Τα προηγούμενα χρόνια από τα μέσα Δεκέμβρη άρχιζαν να καταγράφονται οι τάσεις για την επόμενη χρονιά, πράγμα που φέτος δεν έγινε καθώς δεν υπάρχει όλο αυτό το διάστημα καμία ροή κρατήσεων.

Αυτό προκαλεί βέβαια μία ανησυχία, καθώς επιτείνει την αβεβαιότητα τη στιγμή που φέτος όλος ο τουριστικός κλάδος έχει ανάγκη από αισιόδοξα μηνύματα. Φαίνεται όμως, ότι η ψυχολογία των τουριστών είναι τέτοια που δεν επιτρέπει ακόμα τον προγραμματισμό των διακοπών, καθώς όλοι βρίσκονται εν αναμονή των εμβολιασμών και φυσικά των εξελίξεων.

Η κατάσταση αυτή είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής περιόδου φέτος, αφού αν και υπάρχει η θέληση για ταξίδια και διακοπές αυτή τη στιγμή δεν έχει μεταφραστεί αυτή σε κρατήσεις. Όπως δείχνουν τα πράγματα, πριν το τέλος Ιανουαρίου δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή η εικόνα.

Έτσι θεωρείται σχεδόν αδύνατο να ξεκινήσει η σεζόν Μάρτιο ή Απρίλιο, με τις εκτιμήσεις να την τοποθετούν μέσα στο Μάιο, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις για άνοιγμα τον Ιούνιο που μπορεί να οδηγήσει σε ένα γεμάτο Νοέμβρη και υψηλές πληρότητες για τους μήνες του καλοκαιριού.

Για την εικόνα που παρατηρείται σήμερα στις αγορές ρωτήθηκαν από τη «Ρ» εκπρόσωποι τουριστικών φορέων και κατέθεσαν τη δική τους εκτίμηση.

Μ. Μαρκόπουλος Πρόεδρος ΕΞΡ

Ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος επιβεβαίωσε ότι όντως οι κρατήσεις πηγαίνουν με πολύ αργό ρυθμό. «Οι ρυθμοί είναι απίστευτα αργοί, και θα έλεγα ότι υπάρχει σιγή στις πωλήσεις. Αυτό είναι το ένα δεδομένο. Το άλλο είναι αυτό που νοιώθουμε εμείς ως καταναλωτές, αλλά και ως ξενοδόχοι, ότι η διάθεση για να ταξιδέψει ο κόσμος υπάρχει. Απλά αυτή τη στιγμή το μυαλό τους δεν είναι στο να δεσμευτούν με κάποια κράτηση ή να κλείσουν κάποιο πακέτο.

Δε λέμε ότι η σεζόν θα είναι καταστροφική, και δε χρειάζεται να πανικοβληθεί κόσμος απλά αυτή η αργοπορία και αυτή η έλλειψη ρυθμού κρατήσεων μπορεί να μας στοιχίσει την αρχή της σεζόν. Αυτό που θα πρέπει να επισημάνω, είναι ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και μπορεί σε άλλες περιοχές τα πράγματα να είναι χειρότερα. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να το συσχετίσουμε με εκπτώσεις ούτε με προσφορές» δήλωσε.

Πάντως ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου, υπογράμμισε ότι αν συνεχιστεί ακόμα αυτή η στασιμότητα στις κρατήσεις για έναν ή δύο μήνες, μπορεί να οδηγήσει αρκετά ξενοδοχεία να μεταθέσουν το άνοιγμά τους για πολύ αργότερα, ώστε να μην υποστούν μεγάλη ζημιά.

Γ. Ματσίγκος Πρόεδρος συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος, συμφώνησε με τις διαπιστώσεις σε ότι αφορά τις κρατήσεις αυτό το διάστημα. «Σε κρατήσεις δεν βλέπουμε να αποτυπώνεται τίποτα, είναι πολύ λίγες, πολλές οι προσφορές της τάξης του 20% και 30%, αλλά ο κόσμος ακόμα δεν αποφασίζει να κλείσει, υπάρχει μία αναμονή και πιστεύω ότι θα αρχίσει η κατάσταση να ξεκαθαρίζει στα τέλη Ιανουαρίου.

Γιατί μέχρι τότε τρέχουν και οι μεγάλες προσφορές, καθώς ακόμα οι τουρ οπερέιτορ προβάλουν ότι μπορούν να ακυρώσουν και μέχρι 3 εβδομάδες πριν την άφιξη, χωρίς κόστος όμως και πάλι δεν αποτυπώνονται κρατήσεις από όλες αυτές τις προσφορές.

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει η αβεβαιότητα της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, καθώς και του αριθμού των εμβολίων που θα διατεθούν μέχρι το Μάιο.» δήλωσε ο πρόεδρος της ΣΔΞΡ

Παράλληλα τόνισε ότι αυτό το διάστημα δε γίνονται πολλές έρευνες και μελέτες, γιατί μεγάλος αριθμός ατόμων εργάζονται με υποαπασχόληση και έτσι δεν έχουμε πολλά στοιχεία για να βγάλουμε συμπεράσματα.

«Δεν μπορεί να κάνει κανείς καμία πρόβλεψη. Υπάρχει μία διστακτικότητα για την έναρξη της σεζόν, παρόλο που τα προγράμματα είναι ακόμα αναρτημένα για τέλη Μαρτίου και Απρίλιο. Αλλά δεν ξέρουμε αν θα εφαρμοστούν. Υπάρχει φόβος ότι μάλλον πάμε για Μάιο στην καλύτερη περίπτωση.

Στο τέλος Ιανουαρίου θα αρχίζει να φαίνεται τι δρομολογείται φέτος. Το αισιόδοξο σενάριο είναι να φτάσουμε στο 70% της περσινής. Εξάλλου, οι προβλέψεις των τ.ο. είναι μάξιμουμ το 80% των αεροπορικών θέσεων του 2019. Αν έχουμε και καλές πληρότητες στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουμε το 70% και θα πρέπει να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Μακάρι να έχουμε και κόσμο το Νοέμβριο για να κλείσει ακόμα περισσότερο η ψαλίδα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί όμως να γίνει πρόβλεψη» κατέληξε.

Χρ. Μιχαλάκης Πρόεδρος ένωσης τουριστικών γραφείων Δωδεκανήσου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωση τουριστικών γραφείων Δωδεκανήσου, Χρήστο Μιχαλάκη η κατάσταση δεν είναι καλή αυτή τη στιγμή και ακόμα και στην Αγγλία που οι κρατήσεις της γίνονται πιο νωρίς από ότι σε άλλες χώρες τα πράγματα δεν είναι θετικά. «Όλα είναι παγωμένα ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων που περιμέναμε κάτι καλύτερο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτό αποτυπώνει και την κατάσταση για το 2021.

Είναι πολλά τα πράγματα που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της νέας σεζόν. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πρέπει να αλλάξει η ψυχολογία και αυτό περιμένουμε όλοι να γίνει. Η διαδικασία με τους εμβολιασμούς έχει καθυστερήσει και ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναμονή.

Υπό αυτές τις συνθήκες δε νομίζω να σκέφτεται αυτή τη στιγμή να κλείσει διακοπές για το καλοκαίρι. Όλοι σκέφτονται πως θα κάνουν γιορτές, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα με περιορισμούς και προβλήματα, δεν υπάρχει διάθεση. Υπάρχει μία ψυχικη κατάσταση που δε βοηθά και δεν αφήνει τον κόσμο να κάνει σχέδια για το καλοκαίρι.. Οι τουρίστες «καταναλώνουν» όταν είναι σε ευχάριστη θέση αυτή η διάθεση τώρα δεν υπάρχει» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν οι καταστάσεις ήταν διαφορετικές θα βλέπαμε και προγραμματισμό διακοπών. Για τους ευρωπαίους ήταν αδιανόητο το ότι δεν έκαναν γιορτές όπως ήθελαν, όπως τόνισε ενώ έθεσε και το ερώτημα πότε θα είμαστε έτοιμοι ως χώρα να υποδεχτούμε κόσμο, όταν δεν ξέρουμε αν θα επιτραπούν και πότε οι εσωτερικές μετακινήσεις.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη, αν και δεν έχουμε ενδείξεις υπάρχει η εκτίμηση ότι θα πάμε πολύ καλύτερα από πέρσι. «Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά όχι σε σχέση με τα δεδομένα του 2019, θα πάμε καλύτερα από το 2020. Θεωρώ ότι θα είναι μία καλή χρονιά θα έχουμε μία θετική χρονιά σε σχέση με το 2020, δεν θα έχει σχέση με πέρσι και θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Πιστεύω όμως ότι ούτε ο Γενάρης θα έχει στοιχεία που να δείχνουν πως θα πάει η σεζόν.» κατέληξε και υπογράμμισε ότι αυτή τη χρονιά όλες οι αγορές θα είναι ανοιχτές, καθώς δεν υπάρχουν αντίθετες ενδείξεις.

Τα στοιχεία της χρονιάς

Σε ότι αφορά την τουριστική κίνηση της χρονιάς που πέρασε, αυτή κατέγραψε μία πτώση της τάξης του 75,25% που μεταφράζεται σε 1.763.188 λιγότερους τουρίστες.

Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο κατά το οποίο είχαμε επισκέπτες στο νησί, αν και μία μικρή κίνηση είχαμε και στις αρχές Νοεμβρίου πριν επιβληθεί το lockdown. Αυτή ανήλθε σε μόλις 1648 άτομα, με τη συνολική κίνηση να έχει διαμορφωθεί σε περίπου 582.000 τουρίστες (580.070 μέχρι τον Οκτώβριο), ενώ το 2019 ο αριθμός των τουριστών έφτασε τα 2.343.258 άτομα.

Γερμανοί Άγγλοι και Πολωνοί βρέθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης την περσινή σεζόν, ενώ κατά μήνα ο Ιούλιος σημείωσε πτώση της τάξης του 76,7% ο Αύγουστος πτώση της τάξης του 60,3%, Ο Σεπτέμβριος πτώση της τάξης του 61,27% και ο Οκτώβριος πτώση σε ποσοστό 35,6%.

Από την καταγραφή των αφίξεων προκύπτει ότι είχαμε τουρίστες από σχεδόν όλες τις αγορές της Ευρώπης με εξαίρεση τη Ρωσία και την Ουκρανία προορισμοί από τους οποίους τα τελευταία χρόνια είχε καταγραφεί σημαντική κίνηση.

Ετικέτες: