Μέχρι τέλος Ιανουαρίου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα γνωρίζει αν θα χάσει υπαλλήλους και αν θα μπορέσει να καλύψει θέσεις σε Υπηρεσίες του

“Πονοκέφαλος” η κινητικότητα εξαιτίας της υποστελέχωσης

Περιορισμένες οι οικονομικές δυνατότητες εξαιτίας της μείωσης των εσόδων που προκαλεί η πανδημία

Μόνον τρεις θέσεις έχει τη δυνατότητα να καλύψει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μέσω του κύκλου της κινητικότητας, καθώς τα περιορισμένα έσοδα εξαιτίας των συνεπειών του κορωνοϊού, δεν επιτρέπουν “γενναίες” προσλήψεις την τρέχουσα περίοδο.

Παράλληλα, η κινητικότητα μετατρέπεται σε “πονοκέφαλο” τόσο για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, όσο όμως και για άλλους Δήμους και Υπηρεσίες του Δημόσιου τομέα, καθώς οι αιτήσεις υπαλλήλων για αλλαγές, αφήνουν κενά, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι δυσαναπλήρωτα.

Στην περίπτωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οι υπάλληλοι που έχουν κάνει αιτήσεις για να μετακινηθούν σε άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου, δεν ξεπερνούν τους πέντε, ωστόσο, αν αυτές γίνουν δεκτές, τότε θα υπάρξουν ορισμένες απώλειες, που θα προστεθούν στο ήδη σημαντικό πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Δυστυχώς, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα μετακινήσεων του “πλεονάζοντος” προσωπικού, υπό την προϋπόθεση πως βάσει του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, κάθε Διεύθυνση έχει εξασφαλισμένο το 65% των θέσεών της.

Δεν έχουμε χρήματα για περισσότερες θέσεις”

Σχετικά με το θέμα κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Φωτεινιάς, ο οποίος σημείωσε εξ αρχής, πως το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στους Δήμους, για να αντιμετωπισθεί, θα πρέπει να “ανοίξουν” οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Επί της ουσίας, σχολίασε πως, “Υπάρχουν άτομα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον Δήμο μας και προέρχονται από άλλες Υπηρεσίες και εκτός Σύρου”, εκφράζοντας εξ αρχής την αισιοδοξία του, πως, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον, τότε είναι πιθανόν να καλυφθούν οι τρεις θέσεις που ζητά ο Δήμος.

“Σαν Δήμος έχουμε δώσει στην κινητικότητα μόνο τρεις θέσεις. Δεν μπορούμε να πάρουμε περισσότερες γιατί δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα. Δεν έχουμε άλλα χρήματα” τόνισε, διευκρινίζοντας παράλληλα, πως, “Είναι πολύ δύσκολη αυτή η χρονιά γιατί σαν Δήμος δεν έχουμε καθόλου εισπράξεις”.

Ως εκ τούτου, επανέλαβε πως, “Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για να έρθουν άτομα, αλλά αυτό θα αξιολογηθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο, το οποίο μέχρι και τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει αποφασίσει”. Ερωτηθείς, σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία της αξιολόγησης αυτών των αιτήσεων στον Δήμο, ανέφερε τα ακόλουθα: “Ήδη έχουμε ξεκινήσει υπηρεσιακά τις διαδικασίες για τα δικαιολογητικά κ.α.. Άρα, μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο, θα δει τις αιτήσεις, αν είναι νόμιμες και σωστές και θα προχωρήσουμε αναλόγως”.

Θέλησε να σημειώσει μάλιστα πως, “Αυτή η απόφαση βέβαια, θα πρέπει να εγκριθεί και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου”, καθώς αφορά την κάλυψη θέσεων, υπό την προϋπόθεση πως, “θα έχουν όλα τα απαραίτητα και νόμιμα δικαιολογητικά”.

Μειωμένα έσοδα λόγω μέτρων

Κληθείς να εξηγήσει αν ακόμη και γι αυτές τις τρεις θέσεις υπήρξε δισταγμός, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Δήμος με φόντο τα μειωμένα έσοδα, υπήρξε σαφής. “Η δική μου ευχή είναι να είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε περισσότερα άτομα. Μπορεί να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον να έρθουν άτομα στον Δήμο, αλλά δεν μπορεί να γίνει καμία πρόσληψη αν δεν υπάρχει βεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας ότι μπορούμε να καλύψουμε τις μισθοδοσίες τους. Με πολύ κόπο κατάφερα να έχουμε αυτές τις τρεις θέσεις” ξεκαθάρισε ο ίδιος, σχολιάζοντας πως, “Τα έσοδα καλώς είναι μειωμένα, από τη στιγμή που έπρεπε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι παλεύουν σκληρά αυτή τη στιγμή καθώς οικονομικά έχουν χτυπηθεί λόγω κορωνοϊού”.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα τα μέτρα που εφαρμόζει ο Δήμος κατ΄ επιλογήν αλλά και υποχρεωτικά, ο ίδιος σημείωσε τα ακόλουθα: “Αποφασίσαμε και τη μείωση των τελών και είναι μία σειρά μέτρων όπως ενδεικτικά η μείωση ενοικίων, που δεν μας επιτρέπουν να έχουμε έσοδα. Είναι μέτρα όμως που έπρεπε να ληφθούν. Εκ των πραγμάτων έχουμε πολύ λιγότερα έσοδα” επανέλαβε σε απόλυτο τόνο.

Τρεις θέσεις

Σε συνέχεια των ανωτέρω, κλήθηκε να διευκρινίσει ποιες είναι οι θέσεις που θα καλύψει ο Δήμος.

“Ζητάμε μία θέση ΔΕ Διοικητικού στο Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών, μία θέση ΤΕ17 Διοικητικού Λογιστικού στο Τμήμα Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και μία θέση ΠΕ1 Διοικητικού στο Αυτοτελές Τμήμα Τουρισμού και Πολιτισμού” δήλωσε σχετικά, σημειώνοντας πως είναι θέσεις που πρέπει πάση θυσία να καλυφθούν.

Ενδεχόμενη απώλεια πέντε υπαλλήλων

Παρακάτω, ερωτηθείς αν από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης – στο πλαίσιο της κινητικότητας – θα φύγουν αρκετά άτομα, υπήρξε συγκεκριμένος.

“Αρχικά, αυτό δεν είναι σίγουρο. Υπάρχουν υπάλληλοι που ενδιαφέρονται να φύγουν, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω τί θα γίνει” σημείωσε, εξηγώντας πως και γι αυτές τις περιπτώσεις, παρομοίως, θα πρέπει να συνεδριάσουν και να λάβουν αποφάσεις, τα αρμόδια Συμβούλια των άλλων Υπηρεσιών.

“Αυτές οι αιτήσεις θα σταλούν στις Υπηρεσίες που θέλει να μετακινηθεί ο καθένας, θα υπάρξουν από εκείνη την πλευρά τα αρμόδια Συμβούλια που θα ελέγξουν, προκειμένου να αποφασίσουν, αν μπορούν να φύγουν από τον Δήμο μας και να εργασθούν σε άλλες Υπηρεσίες. Για παράδειγμα μπορεί κάποιοι να έχουν κωλύματα. Θα το δούμε αυτό” πρόσθεσε ο ίδιος, γνωστοποιώντας πως συνολικά τα αιτήματα των ατόμων που θέλουν να φύγουν “είναι πέντε”.

Στον ετήσιο προγραμματισμό η Δημοτική Αστυνομία

Στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με την “Κοινή Γνώμη”, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ρωτήθηκε και για το θέμα της απόκτησης Δημοτικής Αστυνομίας, θέμα για το οποίο συνεχώς κάνουν λόγο αρκετοί αιρετοί.

“Είναι κάτι που το εξετάζουμε. Είναι ένα θέμα που δεν το αφήνουμε στην τύχη του. Πιθανόν να υπάρξει εξέλιξη γιατί το κυνηγάω. Ήταν άλλωστε δέσμευσή μας, ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να στελεχώσουμε τη Δημοτική Αστυνομία, καθώς οι θέσεις προβλέπονται στον ΟΕΥ” σχολίασε ο κ. Φωτεινιάς, γνωστοποιώντας πως στον ετήσιο προγραμματισμό του 2021, έχει αιτηθεί “την κάλυψη μίας θέσης ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας και δύο θέσεων ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας”.

Παρομοίως, εξήγησε πως, “Και γι αυτές τις θέσεις θα πρέπει να έχουμε βεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας, για να γνωρίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να τους πληρώσουμε”.

Η λύση στις μόνιμες προσλήψεις

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, κλήθηκε να προβεί σε ένα απολογιστικό σχόλιο σχετικά με τη λειτουργία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθ΄ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας, δεδομένης της εικόνας που έχει πλέον, από τη θέση του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών.

“Έχουμε μεγάλη υποστελέχωση και μάλιστα σε όλες τις Διευθύνσεις. Μακάρι να είχαμε μόνιμο προσωπικό” σχολίασε εξ αρχής, τονίζοντας παράλληλα πως, αν και “ήρθαν 81 άτομα μέσω του ΟΑΕΔ”, ωστόσο, “αυτά απασχολούνται για λίγους μήνες”.

“Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν δικαίωμα και δυνατότητα υπογραφής, παρά μόνον εργάζονται σαν βοηθητικό προσωπικό. Άρα, έχουν ένα όριο στα καθήκοντά τους και στον τρόπο που μπορούν κι επιτρέπεται να βοηθήσουν τον Δήμο” εξήγησε σχετικά, λέγοντας τέλος πως θα ήταν αποδοτικό για όλους τους Δήμους, να μπορέσουν να αποκτήσουν μόνιμο προσωπικό.

“Εύχομαι το 2021 να υπάρξει δυνατότητα να πάρουμε περισσότερο προσωπικό. Αν αλλάξουν τα δεδομένα, αυτό θα μας βοηθήσει, γιατί είναι και υπάλληλοι που φεύγουν με συνταξιοδότηση” ανέφερε, κλείνοντας τις δηλώσεις τους.