Αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου για την τοποθέτηση μόνιμων ιατρών, κρίσιμων ειδικοτήτων στο νησί

«Στο έλεος του Θεού το Κέντρο Υγείας Μήλου»

  • Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021 - 06:18

Η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης και στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Μήλου με μόνιμο ιατρικό προσωπικό επισημαίνεται σε επιστολή του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο σχετικό έγγραφο, υπογραμμίζεται ότι το ιατρικό προσωπικό που διαθέτει σήμερα το Κέντρο Υγείας Μήλου δεν επαρκεί, σε καμία περίπτωση, για να καλύψει τις ανάγκες των 5.000 κατοίκων του νησιού, καθώς επίσης και των 800 κατοίκων της γειτονικής Κιμώλου.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου, ενημερώνει πως, το Κέντρο Υγείας με βάση το οργανόγραμμα του θα έπρεπε να διαθέτει 13 μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς εκ των οποίων οι 6 με την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής και 7 διαφόρων ειδικοτήτων. Ωστόσο, Στην παρούσα φάση όμως, καθιστά γνωστό πως το ΚΥ Μήλου στελεχώνεται από μία Οδοντίατρο ΕΣΥ και Επιστ. Διευθύντρια του ΚΥ (μόνιμη), μία Οδοντίατρο ΕΣΥ με απόσπαση και έναν Παιδοχειρουργό (επικουρικός) και δύο αγροτικούς ιατρούς.

Ένας ιατρός ανά 1.000 κατοίκους

«Ουσιαστικά, λοιπόν, το ΚΥ Μήλου διαθέτει μόνο έναν ειδικευμένο ιατρό παρά τις μέχρι τώρα φιλότιμες προσπάθειες τόσο της Διοικούσας Επιτροπής του, όσο και της αρμόδιας ΔΥΠΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει, επίσης πως, αναλογικά, συνυπολογίζοντας και τους ιδιώτες ιατρούς που δραστηριοποιούνται στη Μήλο, αντιστοιχεί ένας ιατρός ανά 1000 άτομα ενώ, όπως είναι γνωστό, ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,8 γιατροί  ανά 1000 άτομα. Επισημαίνει μάλιστα πως οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες κατά την τουριστική περίοδο, κατά την οποία ο πληθυσμός του νησιού υπερπολλαπλασιάζεται, με εισερχόμενους τουρίστες να ξεπερνούν τον αριθμό των 200.000 αφίξεων. Κατά τα 2/3 του έτους, το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί εκατοντάδες περιστατικά υγείας.

«Προφανώς, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η στελέχωσή του, χωρίς καν να θέσουμε το ζήτημα της επάρκειας υλικοτεχνικού αναγκαίου εξοπλισμού», τονίζεται στην επιστολή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου εκτιμά πως «σε ένα νησί τόσο φημισμένο, με αμέτρητους τουρίστες να περπατούν στους δρόμους του και να κολυμπούν στις παραλίες του κάθε χρόνο, την ακμάζουσα εξορυκτική δραστηριότητα που μαζί με τον τουρισμό προσφέρει τα μέγιστα στον κρατικό προϋπολογισμό, είναι αδύνατον να μη χρήζει της απαραίτητης προσοχής από το κράτος και να αφήνεται στην μοίρα του, ειδικότερα εν τούτης καταστάσεως που ολόκληρη η Χώρα καλείται να ανταποκριθεί στον υγειονομικό συναγερμό της πανδημίας».

Ανάγκη για επιπλέον ιατρούς όλο το χρόνο

Βάσει των παραπάνω, το Σώμα αιτείται την άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων Γενικής Ιατρικής και Παιδιατρικής (οι δύο αυτές θέσεις μονίμων ιατρών ΕΣΥ επέβησαν άγονες τον Σεπτέμβριο 2020 και σύμφωνα με τον νόμο, μπορούν να επαναπροκηρυχθούν αμέσως) και επιπλέον την άμεση ενίσχυση – στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μήλου με μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και συγκεκριμένα: 2 Γενικούς Ιατρούς, 1 Καρδιολόγο, 1 Παθολόγο, 1 Ορθοπεδικό.

Εκτίμηση των συμβούλων είναι πως η παρουσία των παραπάνω κρίσιμων ειδικοτήτων θα καταστήσει εφικτή τη στοιχειώδη, τουλάχιστον, παροχή Υπηρεσιών Υγείας στον πληθυσμό της Μήλου, την ικανοποιητική λειτουργία του ΚΥ από πλευράς 24ωρης λειτουργίας του και τη βελτίωση της σχέσης γιατρών/πληθυσμού για το νησί από 1/1000 άτομα που είναι σήμερα. σε 2/1000 άτομα, υπολογίζοντας τις ανάγκες του νησιού, τουλάχιστον ορθολογικά, τον πληθυσμό που προκύπτει στη Μήλο κατά τα 2/3 του έτους και όχι βάσει του πληθυσμού απογραφής των δημοτών μας.

Επιπλέον, αιτείται από τον Πρωθυπουργό την ενίσχυση του ΚΥ Μήλου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με επιπλέον ιατρούς έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην αύξηση των αναγκών λόγω τουρισμού, καθώς και την παροχή επιπλέον οικονομικών (και όχι μόνο) κινήτρων από το κράτος για την προσέλκυση εξειδικευμένων και έμπειρων ιατρών που θα στελεχώνουν μόνιμα το Κέντρα Υγείας.

Ωστόσο, διευκρινίζεται πως ο Δήμος Μήλου παρέχει κίνητρα, ενισχύοντας οικονομικά τους αφιχθέντες ειδικευόμενους ιατρούς με ίδια κεφάλαια, πλην της συστηματικής συνδρομής με δωρεές εξοπλισμού στις κατά συνθήκη ελλείψεις του Κέντρου Υγείας.

«Άνευ υπερβολών, το Κέντρο Υγείας Μήλου είναι ενεργό με τη στήριξη των Ιδιωτών, Ιδιωτικών Εταιρειών και Δήμου καθώς και με το απαράμιλλο φιλότιμο των εργαζομένων όλων των βαθμίδων του».

Σημειώνεται ακόμα πως ο Δήμος έχει αποστείλει δεκάδες επιστολές στο Υπουργείο Υγείας και στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδος, καθώς και προσωπικές συναντήσεις του Δημάρχου με τον Υπουργό και τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, πάντα σε συνεργασία με την Επιτροπή Υγείας του Δήμου μας.

«Προφανώς, λόγω της μη εκπλήρωσης των υποσχέσεων των Αρμόδιων Αρχών (Υπουργείου και Υγειονομικής Περιφέρειας) και λόγω των αναπάντητων αιτημάτων/εγγράφων μας, απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου να σας γνωρίσουμε την κατάσταση που αναγκαζόμαστε να βιώνουμε στο νησί, αδυνατώντας να προσεφέρουμε επιπλέον βοήθεια στον τομέα της Υγείας ως Δήμος.

Σαφέστατα γνωρίζουμε ότι κύριο μέλημά σας είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων όλων των περιοχών της Χώρας μας, είτε αυτοί κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, είτε αυτοί κατοικούν στην επαρχία και ειδικότερα στα νησιά που αποτελούν μία ιδιάζουσα περίπτωση, καθότι ζουν μαζί με όλα τα χαρακτηριστικά, που διέπουν την ζωή στο νησί, με τις ομορφιές και τις δυσκολίες του τόπου

Επικαλούμενοι την ευαισθητοποίηση και την ιδιότητά σας, ως αποδέκτης της επιστολής μας, ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας στα ανωτέρω αιτήματα», καταλήγει ο κ. Γκαγκάκης, εκ μέρους του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου.