Δόθηκε η πολυπόθητη έγκριση της μελέτης ανακατασκευής του οδικού τμήματος της περιοχής και ολοκληρώνεται η αποδοχή της μελέτης από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Πράσινο φως” από το ΥΠΠΟ για το έργο του Βούρλη

Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ακολουθεί άμεσα ο διαγωνισμός για ανάδοχο και ξεκινά το έργο εντός 2021

Την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού απέσπασε η μελέτη ανακατασκευής του οδικού τμήματος της περιοχής του Βούρλη κι ως εκ τούτου, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της μεγάλης κι απαραίτητης επέμβασης στο πολυσυζητημένο σημείο, με φόντο το κατολισθητικό φαινόμενο που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες την πόλη.

Μετά από πολλά έτη ταλαιπωρίας και αυξημένης αγωνίας, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα προχωρήσει αύριο στην οριστική παραλαβή της μελέτης ανακατασκευής, προκειμένου η Τεχνική Υπηρεσία να προωθήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για την ταχύτερη δυνατή δημοπράτηση του έργου.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία προέκυψε χάρη στις επίμονες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, με στόχο να απαντήσει άμεσα το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τον τρόπο και την ποιότητα της επέμβασης, όπως την είχε προτείνει ο αρμόδιος μελετητής, στον οποίον και είχε ανατεθεί η υπόθεση της εκπόνησής της.

Αύριο, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής δίδεται η έγκριση για την παραλαβή της μελέτης, ενώ προσεχώς, ο Δήμος προχωρά στον διαγωνισμό του μεγάλου έργου, για το οποίο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 330 χιλ. ευρώ από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

Σε απαντήσεις του προς την εφημερίδα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, εξήγησε πως στόχος του Δήμου είναι να προωθηθεί η δημοπράτηση του έργου, με σκοπό την ανάδειξη αναδόχου για να υλοποιηθεί το έργο εντός της τρέχουσας χρονιάς, αλλά όχι μέσα στην τουριστική σεζόν, προκειμένου να μην πληγούν οι ήδη ταλαιπωρημένες οικονομικά, τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Θετικό το Υπουργείο στην αρχική πρόταση

Το γεγονός της έγκρισης του Υπουργείου Πολιτισμού γνωστοποίησε με έγγραφό του, το ίδιο, προ ημερών, απευθυνόμενο προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.

“Την προηγούμενη Πέμπτη, μετά από επίμονες επικοινωνίες και συνεχείς πιέσεις μας ήρθε η τροποποιητική απόφαση του τοπικού συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, η οποία απαλείφει τον όρο που είχε βάλει να επενδυθεί ο τοίχος αντιστήριξης με πέτρα, γεγονός που σύμφωνα με τον μελετητή θα επιβάρυνε το συγκεκριμένο τοιχίο τουλάχιστον κατά 250 τόνους και υπήρχε ο φόβος της κατάρρευσης” γνωστοποίησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, φωτίζοντας μάλιστα και τον λόγο της καθυστέρησης έκδοσης της απάντησης του Υπ. Πολιτισμού ως και σήμερα.

“Οπότε, μένουμε στην αρχική πρόταση του μελετητή, ο οποίος προέβλεπε μία επένδυση του τοιχίου με εκτοξευόμενο τσιμέντο, σκυρόδεμα και βέβαια με τσιμεντοπασσάλους ώστε να “πιάσουμε” τον δρόμο και την καθίζησή του, προκειμένου να απομονωθούν τα φορτία του δρόμου από τον τοίχο αντιστήριξης” ανέφερε παρακάτω, περιγράφοντας απλά τον χαρακτήρα του έργου προς ενημέρωση των δημοτών της Σύρου και ειδικότερα της Ερμούπολης, οι οποίοι αναμένουν εναγωνίως το συγκεκριμένο σωτήριο έργο.

Διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “Με τις τσιμεντοπασαλλώσεις, θα “πιαστεί” ο δρόμος, οπότε, δεν θα παίρνει φορτία πλέον το τοιχίο”, εξήγησε πως, “η φιλοσοφία του συγκεκριμένου έργου είναι να απομονωθούν τα φορτία του δρόμου από τον τοίχο αντιστήριξης”.

Σχετικά με το τοιχίο δε, θέλησε να υπενθυμίσει πως, “είχε γίνει ήδη μία πρώτη επισκευή και αυτό που απομένει και προβλέπεται από το έργο της εν λόγω μελέτης είναι να καλυφθεί με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα ώστε να σταθεροποιηθεί ακόμη καλύτερα”.

Σεπτέμβρη η έναρξη υλοποίησης

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο ίδιος ρωτήθηκε για τον χρόνο, κατά τον οποίον εκτιμά πως θα ξεκινήσει το έργο και η υλοποίησή του, η οποία θα απαιτήσει τη λήψη επιπλέον – προσωρινώς - μέτρων στην περιοχή, για την ασφάλεια των πολιτών.

“Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε από Οικονομική Επιτροπή τη συγκεκριμένη μελέτη, ώστε να γίνει η αποδοχή της, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για να προβούμε άμεσα σε δημοπράτηση του έργου και να έχουμε ανάδοχο” γνωστοποίησε, τονίζοντας ξανά όσα είχε υποστηρίξει στο παρελθόν, εντός συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου.

“Περίπου κατά τον Σεπτέμβρη θέλουμε να ξεκινήσουμε το έργο, μετά και τη λήξη της τουριστικής περιόδου, όποια κι αν είναι αυτή. Εκτός βέβαια αν οι συνθήκες πανδημίας είναι τέτοιες που μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε νωρίτερα. Όμως, το θεωρώ δύσκολο” δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος θα μεριμνήσει ώστε να μην δεχθούν άλλες συνέπειες οι ήδη σκληρά δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις της περιοχής.

“Πάντα βέβαια με το σκεπτικό να μην πληγούν οι επιχειρήσεις τουρισμού που υπάρχουν στην περιοχή του Βούρλη” διευκρίνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, πως, μετά την ανάδειξη του αναδόχου, ο Δήμος θα προβεί σε αναλυτική ενημέρωση των δημοτών.

Θα επανέλθουν τα mini bus

Σε σύνδεση με το θέμα, έρχεται στο προσκήνιο και το ζήτημα της επαναδρομολόγησης των mini bus στην περιοχή, τα οποία σήμερα φθάνουν μέχρι και τον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, καθώς δεν επιτρέπεται - από τη στροφή το Βούρλη και πάνω -, η διέλευση βαρέων οχημάτων.

“Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που πρέπει να γίνουν, καθώς όπως γνωρίζουμε όλοι, εδώ και πολλά χρόνια είναι αποκομμένη η πόλη στα δύο και δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα” σχολίασε ο κ. Αληφραγκής, τονίζοντας πως, “Σημαντικότερο όλων των προβλημάτων είναι η δυσκολία στη μετακίνηση των δημοτών που μένουν στις περιοχές της Δόξας, του Αγίου Δημητρίου και του Βροντάδου σε συνδυασμό με την αστική συγκοινωνία”.

Σύμφωνα με τις δικές του διαβεβαιώσεις, “Από τη στιγμή που θα υλοποιηθεί το έργο, θα επανέλθουν οι γραμμές των mini bus”.