«Οι γυναίκες-θύματα βίας πρέπει να σπάσουν τη σιωπή τους»
- Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021 - 06:19
Ντόμινο εξελίξεων και αποκαλύψεων προκλήθηκε μετά την εξομολόγηση της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη πριν από 23 χρόνια από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.
Η συγκλονιστική αφήγηση της γνωστής Ελληνίδας πρωταθλήτριας και χρυσής Ολυμπιονίκη άνοιξε το δρόμο για να βγουν στο φως τραυματικές εμπειρίες κι άλλων πρώην αθλητριών, ενώ σήκωσε κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Ωστόσο, δεν έλειψαν και μικροπρεπή σχόλια από χρήστες του διαδικτύου, κατώτερα των περιστάσεων που αντιμετώπισαν με αμφισβήτηση την κατάθεση ψυχής της Σοφίας Μπεκατώρου και συνοδεύονταν από ερωτήματα όπως «Τώρα το θυμήθηκε;», «Τόσα χρόνια γιατί δε μιλούσε;», « Τι συμφέρον έχει να τα πει όλα τώρα;». Καμία όμως αρνητική ή ρηχή σκέψη δεν είναι δυνατή να αποπροσανατολίσει και να θολώσει τα νερά γύρω από την ανάγκη του ανθρώπου να ξεπεράσει τους φόβους του και να βρει το θάρρος για να σπάσει τη σιωπή του, να μοιραστεί τις αλήθειες του, να επιστήσει την προσοχή για τα σκοτάδια που μας περιβάλλουν και να αφυπνίσει συνειδήσεις.
«Είναι λάθος να κρύβουμε τα συμβάντα κάτω από το χαλί»
Στο μεγάλο θέμα των ημερών που αφορά στη σεξουαλική παρενόχληση και πολύ χειρότερα, τη σεξουαλική κακοποίηση σε χώρους και από ανθρώπους υπεράνω υποψίας αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, η υπεύθυνη της Δημοτικής Επιτροπής, Αγγελική Πρίντεζη,
Στην τοποθέτησή της, η εντεταλμένη σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας μίλησε για ένα φαινόμενο που συνέβαινε, συμβαίνει και η ενημέρωση και δημοσιοποίηση θα αποτρέψει τη μελλοντική επανάληψη.
«Σεξουαλική κακοποίηση, παρενόχληση σε γυναίκες, άντρες και πολύ χειρότερο ΠΑΙΔΙΑ. Ο τόπος μας, το νησί μας δεν αποτελεί εξαίρεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε, στην ερώτηση που είναι στο μυαλό και στα χείλη πολλών ”Γιατί δεν το είπε τότε;”, η απάντηση έχει δοθεί από την εγκληματολογία και τη ψυχολογία. Μετά από έρευνες έχει προκύψει ότι τα θύματα λόγω του τρόπου διαπαιδαγώγησης θέλουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να βρουν το θάρρος, αν ποτέ το βρουν, να το καταγγείλουν.
«Να κρύβουμε τα συμβάντα κάτω από το χαλί, να νιώθουμε ενοχές, αν και θύματα, είναι λάθος, είναι συγκάλυψη και δίνουμε το δικαίωμα της επανάληψης στο θύτη μέσω της ατιμωρησίας που φέρνει η σιωπή μας».
Ο ρόλος των Συμβουλευτικών Κέντρων
Στη συνέχεια, η κ. Πρίντεζη διάβασε τη δήλωση της υφυπουργού Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας η οποία έχει υπό την εποπτεία της τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρίας Συρεγγέλα.
«Η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου συγκλόνισε μιλώντας δημόσια, με δύναμη και θάρρος, για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη ως πρωταθλήτρια της Ιστιοπλοΐας, στην διαδικτυακή Ημερίδα «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην ανέχεσαι», μία πρωτοβουλία του υφυπουργείου Αθλητισμού στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό».
Με την συγκλονιστική αυτή ομιλία της η προσφορά της Σοφίας προς το κοινωνικό σύνολο και προς όλες τις γυναίκες έχει μεγαλύτερη αξία ακόμα και από τα 10 μετάλλια με τα οποία τίμησε την Ελλάδα.
Είναι ευχή για την ελληνική κοινωνία να βρουν κι άλλες γυναίκες το θάρρος που βρήκε η Σοφία Μπεκατώρου να αποκαλύψει δημόσια την εφιαλτική ιστορία της σεξουαλικής κακοποίησής της, και να μιλήσουν.
Όλες οι δομές της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών -τα 42 Συμβουλευτικά Κέντρα, οι 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 είναι πάντα σε λειτουργία και έτοιμες να υποστηρίξουν γυναίκες- θύματα βίας».
Υπενθυμίζεται πως, τα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν υπηρεσίες:
– ενημέρωσης και πληροφόρησης σε θέματα ισότητας των φύλων, αντιμετώπισης της βίας και πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών,
– κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης (µε την οπτική του φύλου),
–παραπομπής ή συνοδείας -όποτε αυτό απαιτείται- των γυναικών σε ξενώνες φιλοξενίας, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λπ.,
–νομικής βοήθειας, σε συνεργασία µε τους δικηγορικούς συλλόγους.
Παράλληλα υλοποιούν δράσεις για την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Μεταξύ αυτών των δομών συγκαταλέγεται και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Σύρου (τηλ. 22810 76496).
«Οι γυναίκες-θύματα βίας πρέπει να σπάσουν τη σιωπή τους. Δεν είναι μόνες σε αυτό τον αγώνα. Είμαστε δίπλα τους για να τις στηρίξουμε», δήλωσε η Υπεύθυνη της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Σύρου.
«Μάθετε στο παιδί σας τον κανόνα του εσώρουχου»
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το οικονομικό έτος 2021, η κ. Πρίντεζη κατέστησε γνωστό ότι ανάμεσα στις δράσεις που σχεδιάζει το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων βρίσκεται και η ενημερωτική ημερίδα «Μάθετε στο παιδί σας τον κανόνα του εσώρουχου».
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, η οποία στην Ελλάδα συντονίζεται από τη Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη.
Ο Κανόνας αποτελεί ένα απλό μέσο που βοηθά τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποια είναι τα σημεία του σώματος που δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι, πώς πρέπει να αντιδράσουν τα παιδιά και πού να στραφούν για βοήθεια.
Τι λέει όμως ο Κανόνας των Εσωρούχων; Είναι απλό: κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματός του που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχά τους. Και ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία.
Ο κανόνας είναι επίσης χρήσιμος γιατί βοηθάει να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι το σώμα τους τούς ανήκει, ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά και ότι υπάρχει καλό αλλά και κακό χάδι ή άγγιγμα.
Περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης ή βίας. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε παιδί ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυλής, κοινωνικής τάξης και θρησκείας. Συχνά ο δράστης είναι άτομο που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται. Μπορεί δε να είναι ακόμη και κάποιο άλλο παιδί.
Ο Κανόνας των Εσωρούχων εκπονήθηκε για να βοηθήσει γονείς και κηδεμόνες να ανοίξουν συζήτηση με τα παιδιά τους. Μπορεί μάλιστα να αποτελέσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μιλάμε για έμφυλα στερεότυπα χωρίς διακρίσεις
11 Νοε. 2021 - 6:18 - Η Γυναίκα στη Σύρο… πάντα μπροστά από την εποχή της
5 Μαρ. 2021 - 6:18 - Η Γυναίκα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Σύρου
29 Ιαν. 2021 - 6:17 - «Ζήτα Βοήθεια, γίνε η δύναμή σου»
25 Νοε. 2020 - 6:18 - Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων
15 Οκτ. 2020 - 6:16