Ανακοίνωση

Διευκρινίσεις του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου για το άνοιγμα των καταστημάτων

  • Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021 - 11:33

Σε συνέχεια της από 15/01/2021 ενημερωτικής επιστολής του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων και την εκκίνηση της εμπορικής δραστηριότητας, έχουμε να σας διευκρινίσουμε τα παρακάτω:

1. Τα αρχικά μέτρα της κυβέρνησης που αφορούσαν τους επιτρεπόμενους πελάτες στα καταστήματα βάση των τετραγωνικών τους, άλλαξαν και αποτυπώθηκαν εκ νέου ως εξής:

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών δεν είναι τελικά 4 για τα πρώτα 100 τ.μ., ανεξαρτήτως τετραγωνικών, όπως είχε αποτυπωθεί στο γράφημα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης τελικά επιτρέπεται αυστηρά μόνο ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος. Εξαιρούνται οι βοηθητικοί χώροι, οι αποθήκες, τα γραφεία και οι χώροι στάθμευσης. Έτσι, αν ένα κατάστημα είναι 48 τ.μ. τότε αναλογεί μόνο ένας πελάτης στον κύριο χώρο του, ενώ αν είναι 70 τ.μ. επιτρέπονται ταυτόχρονα δύο. Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό.

Όπως καταλαβαίνεται η παραπάνω αλλαγή αφορά το Υπουργείο και δεν υπάρχει καμία υπαιτιότητα εκ μέρους του εμπορικού μας συλλόγου.

2. Επιβάλλεται για όλους στην πρόσοψη/βιτρίνα του καταστήματος, η υποχρεωτική ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα.

3. Τα περίπτερα επιστρέφουν στην 24ωρη δυνητική λειτουργία.

4. Τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία) εξακολουθούν να λειτουργούν, τηρώντας τις κάτωθι προϋποθέσεις: Ωράριο από τις 7.00 έως τις 8 μ.μ.

Κι εδώ χωρητικότητα ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. Ομοίως ο συνολικός αριθμός που προκύπτει αναρτάται σε εμφανές σημείο της πρόσοψης και αφορά μόνο στους πελάτες και όχι στον επιχειρηματία και στο προσωπικό. Και για τα καταστήματα αυτά παρέχεται δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021.