Συνύπαρξη με το Νηπιαγωγείο Βάρης στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού από τον Σεπτέμβριο του 2021

Βρέθηκε στέγη για το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης

Η οριστική και μόνιμη λύση για τη στέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, που τα τελευταία δύο χρόνια φιλοξενείται προσωρινά σε χώρους άλλων σχολικών μονάδων του νησιού ανακοινώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας κατέστησε γνωστό ότι το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης πρόκειται να στεγαστεί στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Βάρης όπου, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων παρεμβάσεων, μετακινήθηκε και λειτουργεί πλέον το Νηπιαγωγείο της περιοχής. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε το εν λόγω κτίριο «κόσμημα», όπως και το νέο Δημοτικό Σχολείο της Βάρης που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στην έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους.

Η συγκεκριμένη πρόταση του Δήμου εξετάστηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Βάρης και τις προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων Βάρης και Ειδικού Νηπιαγωγείου Ερμούπολης.

Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδάρα, όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν πως το Ειδικό Νηπιαγωγείο μπορεί να στεγαστεί στο συγκρότημα του Νηπιαγωγείου Βάρης, εκτιμώντας πως αυτό αποτελεί πλέον ενδεδειγμένο χώρο, καθώς πληροί τις προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού.

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης έκρινε σημαντικό το γεγονός ότι, το Ειδικό Νηπιαγωγείο θα συστεγαστεί, θα συνεργαστεί και θα συνυπάρχει με μία άλλη σχολική μονάδα, υπογραμμίζοντας ότι «τα παιδιά αυτά δεν πρέπει να απομονωθούν». Πρόσθεσε, επίσης, πως το κτίριο διαθέτει όλη την απαραίτητη υποδομή, όπως ράμπες τόσο στο εσωτερικό του σχολείου, όσο και εξωτερικά για την πρόσβαση των μαθητών, αλλά και ειδική τουαλέτα ΑμεΑ. Καταλήγοντας, εξέφρασε τη χαρά του για το ζήλο και τη ζέση με την οποία οι προϊστάμενες των δύο νηπιαγωγείων αγκάλιασαν αυτή την απόφαση από τις πρώτες κιόλας συσκέψεις. 

Δύο χρόνια «ταλαιπωρίας»

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι και το σχολικό έτος 2017 – 2018, το Ειδικό Νηπιαγωγείο λειτουργούσε σε αίθουσα που του είχε παραχωρηθεί από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης. Κατά το σχολικό έτος 2018 – 2019 ανεστάλη η λειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου Ερμούπολης λόγω μη επαρκούς αριθμού φοίτησης μαθητών. Την ίδια χρονιά, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης αύξησε το μαθητικό δυναμικό του, με αποτέλεσμα να γίνει απαραίτητη η χρήση της αίθουσας που είχε στο παρελθόν παραχωρηθεί στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης. Το 2019, το Νηπιαγωγείο μεταφέρθηκε προσωρινά στον α΄ όροφο του παιδικού σταθμού της οδού Κ. Μαρούλη, απόφαση η οποία προκάλεσε την αντίδραση συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων που υποστήριζαν ότι η εγκατάστασή του στις συγκεκριμένες αίθουσες δεν ανταποκρινόταν στις βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας μιας σχολικής μονάδας ειδικής αγωγής.

Για το φετινό σχολικό έτος (2019-2020), το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης λειτουργεί προσωρινά σε ισόγειους χώρους του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, στους οποίους η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προχώρησε στην κατασκευή και τη διαμόρφωση τουαλέτας ΑΜΕΑ, για την εξυπηρέτηση των παιδιών. Η τουαλέτα περιλαμβάνει τον εξοπλισμό που καλύπτει τις ανάγκες – γενικά - ατόμων με κινητικά προβλήματα, ενώ στον χώρο τοποθετήθηκε και η κατάλληλη πόρτα.

Αυτονομείται και αρχίζει να συνεργάζεται

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που ορίστηκε από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, το Ειδικό Νηπιαγωγείο θα λειτουργεί στη νέα και σταθερή –πλέον- στέγη του, στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Βάρης, από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου, ο αριθμός των παιδιών που θα εγγραφούν σε κάθε μονάδα για το επόμενο σχολικό έτος γίνεται συνήθως γνωστός από τον μήνα Απρίλιο. «Οπότε, το Νηπιαγωγείο θα μεταφερθεί εντός του καλοκαιριού και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του κανονικά, όπως και τα υπόλοιπα σχολεία». Ωστόσο, δεν αποκλείει το γεγονός η μεταστέγαση του σχολείου να γίνει και νωρίτερα. «Εμείς είπαμε να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο για να γίνουν όλα ήρεμα και να τακτοποιηθεί πρώτα το Νηπιαγωγείο της Βάρης, που μεταφέρθηκε στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Βάρης πριν από δύο εβδομάδες. Μπορεί και σε έναν μήνα το επανεξετάσουμε».

Σύμφωνα με την κ. Δράκου, η μετακίνηση γίνεται τόσο για παιδαγωγικούς όσο και για πρακτικούς λόγους. Το κτίριο διαθέτει μία μεγάλη και φωτεινή αίθουσα για τις ανάγκες του Ειδικού Νηπιαγωγείου, ράμπες και τουαλέτες ΑΜΕΑ. «Τα παιδιά μπορούν να κινούνται ελεύθερα στον χώρο και το κυριότερο, θα βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη με το Νηπιαγωγείο της Βάρης. Δεν θα υπάρχει διαχωρισμός. Οι δασκάλες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργάζονται και είμαστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα, λιγότερο από χρόνο, το κτίριο θα έχει ανθίσει. Θα είναι ένα σχολικό συγκρότημα… πρότυπο».

Η κ. Δράκου καθιστά επίσης γνωστό ότι υπάρχει και διαφορετική είσοδος για το κάθε σχολείο, ανάλογα με την πρόσβαση των παιδιών του Ειδικού Νηπιαγωγείου, ενώ εκτιμά πως η αυλή για το διάλειμμα μπορεί να είναι και κοινή. “Θα είναι το καλύτερο για όλους. Και η νομοθεσία και η διεθνής εκπαιδευτική πολιτική προβλέπουν όλα τα παιδιά να βρίσκονται μαζί. Να μη δημιουργούμε ξεχωριστά σχολεία. Να συνηθίζει η μία ομάδα την παρουσία της άλλης και μαζί να μπορούν να πορεύονται».

Καταλήγοντας, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σημειώνει ότι το Δημοτικό Σχολείο Βάρης γίνεται ένα πολύ ωραίο συγκρότημα. «Έχει ανθρώπους που δέχτηκαν με χαρά τη μετακίνηση του Ειδικού Νηπιαγωγείου και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά και σε επίπεδο συνύπαρξης και σε επίπεδο συνεργασίας».