Η πρόταση του Ινστιτούτου Σύρου υιοθετείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

"ΔΙΑΤΗΡΩ" - Πρόγραμμα για τη διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς

  • Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021 - 11:58

Η Ερμούπολη με τα 137 νεοκλασικά κτήριά της σε κατάσταση ανάγκης άμεσων επεμβάσεων και με τα περισσότερα από 1200 αξιόλογα ιστορικά κτήρια με μεγάλες ανάγκες συντήρησης, έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει μια εξαιρετική πρωτοβουλία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: το χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Διατηρώ”.

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Σύρου τον Απρίλιο του 2020, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, απέστειλε αναλυτική πρόταση για τη δημιουργία ενός προγράμματος με τον τίτλο “ΔΙΑΤΗΡΩ” για τη διάσωση της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μάλιστα, ενώ το Ινστιτούτο Σύρου ζήτησε μια πρώτη πιλοτική εφαρμογή στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, το ΥΠΕΝ αποφάσισε για επέκταση της περιοχής συμπεριλαμβάνοντας όλη την χώρα.

Το Ινστιτούτο Σύρου χαιρετίζει αυτήν την πρωτοβουλία του Υπουργείου και δηλώνει ότι στηρίζει -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του- τον σχεδιασμό του προγράμματος “ΔΙΑΤΗΡΩ” ώστε να έχει τη μέγιστη επιτυχία.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς (ΟΤΑ, Σύλλογοι, ΤΕΕ, κ.α.) να στηρίξουν το πρόγραμμα “ΔΙΑΤΗΡΩ”, ζητώντας τόσο την άμεση υλοποίηση του αλλά και την αύξηση της χρηματοδότησής του.