Συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας στον 11ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema… διάβασες;;»

Η εποχή του κορωνοϊού μέσα από τα μάτια των παιδιών

Στο στάδιο της προ-παραγωγής βρίσκεται η νέα ταινία της κινηματογραφικής ομάδας του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας εμπνευσμένη από την ιδιαίτερη συνθήκη του κορωνοϊού και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της κυρίως στα παιδιά.

Τα επιβεβλημένα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, η αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων, υπηρεσιών και επιχειρήσεων, ο καθολικός εγκλεισμός και οι συνέπειες σε οικονομικό, κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο αποτέλεσαν τροφή και πρόσφορο έδαφος για τα μέλη της ομάδας ώστε να εκφράσουν δημιουργικά τους προβληματισμούς τους για την πραγματικότητα που βιώνουμε εδώ και έναν χρόνο.

Η μικρού μήκους ταινία της ομάδας, αποτελούμενης από επτά μαθητές της ΣΤ’ Τάξης θα είναι το διαβατήριο του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας για τον 11ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema… διάβασες;;».

Υπενθυμίζεται ότι, η παρουσία του Συριανού σχολείου στον εν λόγω θεσμό είναι πολυετής και επιτυχημένη με πολλά κολακευτικά σχόλια για τα κοινωνικά θέματα που θίγονται μέσα από τις παραγωγές, αλλά και σημαντικές διακρίσεις με πιο πρόσφατο το βραβείο πρωτότυπης ορχηστρικής σύνθεσης για την ταινία «Πίσω από τις Πόρτες» που έγραψε η μουσικός Ειρήνη Μυτιληναίου.

Εξοικείωση με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης

Ο 11ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema… διάβασες;;» συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, την ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση), το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) και την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο –Σπίτι της Κύπρου.

Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων (όλων των τάξεων), Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω».

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. Ακόμη να γίνουν κριτές, μελετητές και ερευνητές του περιβάλλοντός τους και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη εξασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

 Το θέμα της ταινίας μικρού μήκους είναι ελεύθερη επιλογή των δημιουργών, μαθητών και εκπαιδευτικών.

 Οι κατηγορίες βράβευσης και τα αντίστοιχα βραβεία είναι:

-ταινία (βραβεία μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation, «Νοιάζομαι και δρω»): Υποχρεωτική κατηγορία

-μουσική επένδυση ταινίας (βραβεία πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης ή τραγουδιού): προαιρετικά

-εξώφυλλο/αφίσα ταινίας (βραβεία κινηματογραφικών αφισών): προαιρετικά

-βραβείο Κοινού

Ειδικά για φέτος, προστέθηκε μία κατηγορία ακόμη: «Δημιουργία σποτ για την προβολή στα ΜΜΕ του διεθνούς διαγωνισμού» για την οποία υπάρχουν πληροφορίες στο παράρτημα της προκήρυξης.

Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία μπορούν –εκτός από την υποχρεωτική κατηγορία της δημιουργίας μιας ταινίας μικρού μήκους- να δημιουργήσουν, εφόσον το επιθυμούν, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις για την ταινία τους ή/και κινηματογραφική αφίσα γι’ αυτές. Τα σχολεία μπορούν να δημιουργήσουν είτε ταινία μικρού μήκους είτε το σποτ για την προβολή του διαγωνισμού είτε και τα δύο.

Τα βραβεία δεν είναι χρηματικά, αλλά έντυποι έπαινοι υπογεγραμμένοι από το Υ.ΠΑΙ.Θ. Ακόμη δίνονται ξεχωριστά βραβεία για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (υποκατηγορίες: νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ειδικές σχολικές μονάδες, σχολικές μονάδες Κύπρου) Σημειώνεται ακόμη ότι τα βραβεία «Νοιάζομαι και Δρω» αφορούν σε ταινίες που προσεγγίζουν τις έννοιες του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και του ενεργού πολίτη και απεικονίζουν σχετικές δράσεις.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν οι σχολικές μονάδες, αποφάσισε να δώσει παράταση στην ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού και ολοκλήρωσης των ταινιών. Έτσι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των ταινιών (από 2 Μαρτίου) είναι: 23 Απριλίου 2021.

Περιορισμοί, δυσκολίες και νέες τεχνικές

Υπεύθυνη της κινηματογραφικής ομάδας του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας παραμένει σταθερά η εκπαιδευτικός Μαρία Ιωσηφίδου. Λόγω των τρέχουσας κατάστασης, το ενδιαφέρον για συμμετοχή στη δράση, φέτος, ήταν μικρότερο συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, ωστόσο επτά μαθητές της ΣΤ’ Τάξης, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειάς τους, κρατούν αναμμένη τη φλόγα της δημιουργίας. Οι συναντήσεις της ομάδας ξεκίνησαν διαδικτυακά πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και συνεχίζονται με τον ίδιο τρόπο, καθώς τηρούνται αυστηρά τα ισχύοντα μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η ομάδα βρίσκεται στη διαδικασία συγγραφής του σεναρίου το οποίο θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις εξελίξεις. Κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας θα είναι μία μαθήτρια, η οποία έχει χάσει τη διάθεσή τους εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει τόσο η ίδια όσο και η οικογένειά της μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού. Οι φίλοι τους προσπαθούν μέσα από τη διαδικτυακή επικοινωνία τους να την εμψυχώσουν και να την κάνουν να βρει και πάλι το χαμόγελό της. Για τις ανάγκες της ταινίας θα γυριστούν πλάνα μέσα από τους υπολογιστές, ενώ θα προγραμματιστούν και γυρίσματα σε φυσικούς χώρους (σχολείο, δρόμο), τα οποία δεν μπορούν προς το παρόν να πραγματοποιηθούν. Επιθυμία των παιδιών, στα οποία ανήκει η ιδέα, είναι να τοποθετήσουν χρονικά την ταινία στην έναρξη των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, θα ακολουθήσουμε τους ήρωες από την εμφάνιση της πανδημίας χωρίς μάσκα, μέχρι την τήρηση των κοινών υπουργικών αποφάσεων και ίσως, το τέλος αυτής της περιπέτειας. Η ταινία θα έχει μία αισιόδοξη ματιά, ενώ συγκινητική θα είναι και η συμμετοχή μιας γιαγιάς μέλους της ομάδας που θα θυμηθεί δύσκολες καταστάσεις από το παρελθόν της σε μια αντιπαραβολή με όσα συμβαίνουν σήμερα.