Επαναλειτουργία των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

  • Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021 - 06:12

Στις τάξεις τους με φυσική παρουσία επιστρέφουν από την Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας.

Ενόψει της δια ζώσης επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές/ντριες καλούνται να μεριμνήσουν προκειμένου να ενημερωθούν με κάθε πρόσφορο μέσο οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών σχετικά με την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων αρμοδιότητάς τους, καθώς και τη διάρθρωση του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος διεξαγωγής μαθημάτων και διαλειμμάτων, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. 199640/ΓΔ4/11-09-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Παράλληλα, οι Διευθυντές/ντριες καλούνται να λάβουν μέριμνα τόσο για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων όσο και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον COVID-19. Συστήνεται, επίσης, την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων και κατά τις πρώτες δύο ώρες του ωρολόγιου προγράμματος να γίνει υπενθύμιση όλων των μέτρων πρόληψης και αποφυγής της διασποράς του COVID-19, όπως αυτά αναφέρονται στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις Λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων και στις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενδεικτικά:

η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

 τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

 οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

 η χρήση αντισηπτικών,

 οι σχολαστικοί καθαρισμοί,

 οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,

 τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

 οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,

 οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α

Κατόπιν ερωτημάτων που αφορούν στη φοίτηση μαθητών/τριών και στην κατάθεση βαθμολογίας Α΄ Τετραμήνου στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, ΓΕ.Λ. ΕΠΑ.Λ., Ειδικά Γυμνάσια, Ειδικά Λύκεια, Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια), καθίσταται σαφές ότι

 Η καταχώριση των απουσιών γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών/τριών θα εξετασθεί κατά το τέλος του Β΄ Τετραμήνου.

 Για μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες, δύναται να μην κατατεθεί βαθμολογία εάν αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/τριών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.