Γραπτή διαμαρτυρία από τη δημαρχεύουσα στο δήμο Μυκόνου Ειρήνη Γρυπάρη για τις αλλαγές στη δημοτική αστυνομία

Παρακάμπτεται η Αυτοδιοίκηση

Επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς

Τον πολύτιμο ρόλο της δημοτικής αστυνομίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση επισημαίνει η ασκούσα χρέη δημάρχου στη Μύκονο, Ειρήνη Γρυπάρη μέσα από γραπτή παρέμβασή της προς τα αρμόδια υπουργεία.

Η κ. Γρυπάρη, με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, υποστηρίζει πως οι προωθούμενες αλλαγές θα πρέπει να επανεξετασθούν καθώς η εφαρμογή της εν λόγω απόφασης θα αποτελέσει πλήγμα στην τοπική κοινωνία του νησιού και όχι μόνο.

Χέρι – χέρι με την Αυτοδιοίκηση

Ειδικότερα, η Ειρήνη Γρυπάρη, στο περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε, σημειώνει ότι, “Θεωρούμε τέτοιου είδους ριζοσπαστικές αλλαγές” πως “θα πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου με την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού την αφορούν άμεσα, καθώς και με τους φορείς αυτής, όπως οι Π.Ε.Δ. και η Κ.Ε.Δ.Ε.”. Μάλιστα υπογραμμίζει πως τη στιγμή που “ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον νόμο 3852/2010 γίνεται όλο και πιο κεντρικός, δεν επιτρέπεται να περιορίζονται οι αρμοδιότητές της. Η δημοτική αστυνομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία των δήμων” και αναφερόμενη ιδιαίτερα στη Μύκονο που αποτελεί “έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, με χιλιάδες επισκέπτες και εκατοντάδες επιχειρήσεις”, ο ρόλος της δημοτικής αστυνομίας κρίνεται “σημαντικός, προστατεύοντας το περιβάλλον, ελέγχοντας την κυκλοφορία και τη στάθμευση οχημάτων, τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αντιμετωπίζοντας το παρεμπόριο και φυλάσσοντας την δημοτική περιουσία”.

Δυνατότητα απορρόφησης ενός ποσοστού

Αναπτύσσοντας περαιτέρω την επιχειρηματολογία της και εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή της, η κ. Γρυπάρη, προσθέτει ότι όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις έχουν δημοτική αστυνομία, σε αντίθεση με την Ελλάδα που η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργησή της. “Δεν μπορεί η Ελλάδα να σχεδιάζει την κατάργησή της. Το δυναμικό της δημοτικής αστυνομίας αποτελείται από άτομα που έχουν διοριστεί μέσω των διαδικασιών του Α.Σ.Ε.Π., εκπαιδευμένα και με επιστημονικό υπόβαθρο, γεγονός που τους καθιστά απαραίτητους στον ήδη υποστελεχωμένο δήμο Μυκόνου” σχολιάζει χαρακτηριστικά, καλώντας τους υπουργούς να επανεξετάσουν τις αλλαγές, λέγοντας παράλληλα ότι, “Σας γνωρίζουμε ότι, σε περίπτωση που το κεντρικό κράτος εμμείνει στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, οι υπηρεσίες του δήμου μας μπορούν να απορροφήσουν ένα ποσοστό” εξ αυτών, “βάσει του ισχύοντος Ο.Ε.Υ.”.