Οι Ερασιτεχνικοί Θίασοι Αιγαίου προγραμματίζουν την επόμενη συνάντησή τους στη Νάξο και ελπίζουν το 2021 να είναι πιο πρόσφορο για την υλοποίηση των δράσεών τους

«Η ΟΕΘΑ θα παραμείνει ενεργή και παραγωγική»

Η λειτουργία της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου το 2020, αλλά και οι δράσεις που προγραμματίζονται για το τρέχον έτος με ναυαρχίδα την 32η συνάντηση στη Νάξο, συζητήθηκαν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΘΑ, που λόγω των συνθηκών, πραγματοποιήθηκε φέτος διαδικτυακά.

Την περασμένη χρονιά, η πανδημία οδήγησε στην ακύρωση σταθερών δράσεων, αλλά και στο σχεδιασμό εναλλακτικών δράσεων, συμβατών με τα νέα δεδομένα, σε μια προσπάθεια της Ομοσπονδίας να παραμείνει ενεργή και παραγωγική.

Τα περιοριστικά μέτρα επέτρεψαν μία μόνο διά ζώσης συνεδρίαση, αυτή της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης. Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίαζε μέσω διαδικτύου και επικοινωνούσε συχνά με τις ομάδες-μέλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μετά τις περσινές αναταράξεις, η Ομοσπονδία επιδίωξε τη συνεννόηση και επαφή με την ηγεσία και τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ώστε να προωθηθούν το δυνατόν αποτελεσματικότερα οι στόχοι της. Οι ιδιαίτερες συνθήκες, που κατά τη Γενική Γραμματεία επηρέαζαν σημαντικά τη λειτουργία των υπηρεσιών, είχαν σαν αποτέλεσμα χρονοβόρες διαδικασίες και σε κάποιες περιπτώσεις μερική μόνο επιτυχία των επιδιώξεων της ΟΕΘΑ (πχ. από το υπόλοιπο των δαπανών της 31ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Ρόδο, δεν εγκρίθηκαν λειτουργικές δαπάνες, καθώς και ένα ποσό από τα οδοιπορικά των ομάδων).

Δραστηριότητες 2020

Λόγω αδυναμίας των ομάδων να συνεχίσουν πρόβες και παραστάσεις εν μέσω πανδημίας, προτάθηκε στις αρχές Απριλίου η δράση με τίτλο «Στον εγκλεισμό, οι Θεατρικές Ομάδες του Αιγαίου μιλούν και δρουν». Συνολικά δεκαεπτά ομάδες δημιούργησαν ολιγόλεπτα βίντεο, στην πλειοψηφία τους ευφάνταστα και πρωτότυπα, που αναρτήθηκαν στο λογαριασμό της ΟΕΘΑ στο Facebook, δικαιώνοντας απόλυτα τους σκοπούς της δράσης. Tα εν λόγω βίντεο είναι και σήμερα διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.

Δεδομένου ότι η προφασισμένη 32η Συνάντηση στο νησί της Νάξου δεν ήταν δυνατό να πάρει σάρκα και οστά, η Ομοσπονδία στράφηκε στον προγραμματισμό μίας διαδικτυακής διοργάνωσης η οποία μάλιστα χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με 10.000 ευρώ.

Το δύσκολο αυτό εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία, προσφέροντας ικανοποίηση και ανακούφιση. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν 22 βιντεοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις, έξι καλλιτεχνικές προτάσεις σχετικές με το θέατρο –μεταξύ αυτών, μία συνεργασία συντελεστών από διαφορετικές ομάδες -24 ομάδες-μέλη, δύο ομάδες της Κύπρου και μία του Ιονίου (Κέρκυρα)-, ενώ σηματοδοτήθηκε η επανασύνδεση με την Κύπρο αλλά και το άνοιγμα προς το Ιόνιο. Παρουσιάστηκαν επίσης τρία ντοκιμαντέρ και διεξάχθηκαν δύο σεμινάρια και έξι συζητήσεις.  Πλήρης θέαση μιας προβολής έγινε από 8.000 οθόνες, ενώ άλλες 21.000 προβολές αφορούσαν σε μερική παρακολούθηση. Έτσι, η Διαδικτυακή Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου αφήνει πίσω της μια υποδομή (https://diadiktiaki-aegeantheatre.gr) και μια παρακαταθήκη γνώσης, άκρως απαραίτητη.  

Δεν είναι ιδιαίτερα προφητικό να προβλέψει κανείς πως και η φετινή χρονιά θα είναι εξίσου δύσκολη. Όπως, υπογραμμίστηκε, κατά τη Γενική Συνέλευση, η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τα συνεπακόλουθα μέτρα δημιουργούν κάποιες δυσκολίες στον προγραμματισμό των δράσεων για το 2021. Ωστόσο, με όσα μπορούν να προβλεφθούν μέχρι τώρα, Ομοσπονδία πιστεύει πως θα είναι δυνατή η υλοποίηση των παρακάτω δράσεων.

32η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου.

Η Συνάντηση προβλέπεται να διεξαχθεί στη Νάξο τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου  και θα διαρκέσει 10 ημέρες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους. Η Συνάντηση επρόκειτο να διεξαχθεί πέρυσι την ίδια εποχή στη Νάξο, όμως λόγω των προβλημάτων με την πανδημία, με ομόφωνη απόφαση της Οργανωτικής επιτροπής της Συνάντησης μετατέθηκε για το 2021. Η Ο.Ε. ορίζεται  από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και σε αυτήν μετείχαν εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας, της Ομοσπονδίας μας, του Δήμου Νάξου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Πάγιοι στόχοι της Συνάντησης αποτελούν:

-Η ενίσχυση και η ενθάρρυνση της Αιγαιοπελαγίτικης Ερασιτεχνικής Δημιουργίας, Πολιτιστικής Αποκέντρωσης και της Αυτοδύναμης Πολιτιστικής Ανάπτυξης.

-Η γνωριμία, η επικοινωνία, η ενημέρωση και η ηθική στήριξη των ερασιτεχνών του Αιγαίου.

-Ο καλώς εννοούμενος συναγωνισμός μεταξύ των θεατρικών ομάδων, που βοηθάει στην ποιοτική εξέλιξη του ερασιτεχνικού θεάτρου στο Αιγαίο.

-Η προσφορά ποιοτικού πολιτιστικού έργου στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου.

Πέραν των παραστάσεων από 25 περίπου ομάδες μας και των συναφών παράλληλων εκδηλώσεων, ειδικά για την Συνάντηση της Νάξου προβλέπονται δύο αφιερώματα:

Αφιέρωμα στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, γενέτειρα του οποίου είναι η Νάξος.

Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει:

-Στρογγυλό τραπέζι για το έργο του με τη συμμετοχή της σκηνογράφου- ενδυματολόγου Κατερίνας Καμπανέλλη, θυγατέρας του συγγραφέα, και του Πλάτωνα Μαυρομούστακου, καθηγητή θεατρολογίας.

-Θεατρική παράσταση της «Αυλής των Θαυμάτων».

-Μουσικοθεατρική παράσταση με τραγούδια του συγγραφέα, μια παράσταση συνεργασίας συντελεστών από διάφορες ομάδες με τη συμμετοχή επαγγελματικής ορχήστρας.

-Σεμινάριο δημιουργικής γραφής από τη συγγραφέα Έλενα Μαρούτσου.

Από τις εκδηλώσεις δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Αυτό θα περιλαμβάνει:

-Εισήγηση του Βάλτερ Πούχνερ, καθηγητή θεατρολογίας με θέμα «Το 1821 και το θέατρο».

΄-Παρουσίαση με τη μορφή θεατρικού αναλογίου του έργου του Γεωργίου Κλεάνθη «Χαρίδημος ο Σάμιος», έργο του 1832.

-Έκθεση ιστορικών κειμηλίων (φορεσιές κλπ) της περιόδου της Επανάστασης του Χρήστου Κατσαμπάνη.

 

Ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού

Στις προγραμματισμένες δράσεις της ΟΕΘΑ για το 2021 περιλαμβάνεται η ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού των δράσεων «Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου» και «Το Θέατρο Ταξιδεύει στην Άγονη Γραμμή».

Η εργασία περιλαμβάνει ειδικότερα την ψηφιοποίηση εγγράφων, εφημερίδων, περιοδικών, τυπογραφικού υλικού (προγραμμάτων, αναμνηστικών), φωτογραφικού υλικού, βιντεοκασετών.

Με την ψηφιοποίησή του, το μοναδικού ενδιαφέροντος υλικό θα προφυλαχθεί από την καταστροφή και θα είναι προσβάσιμο. Κατά συνέπεια, θα διασωθεί ένα σημαντικό τμήμα της πρόσφατης πολιτιστικής κληρονομιάς στο χώρο του Αιγαίου.

 

Το Θέατρο Ταξιδεύει στην Άγονη Γραμμή

Δέκα παραστάσεις από ισάριθμες ομάδες-μέλη της Ομοσπονδίας θα πραγματοποιηθούν τους φθινοπωρινούς μήνες σε μικρά νησιά του Αιγαίου χωρίς θεατρική υποδομή.

Στόχοι της δράσης είναι η προαγωγή της πνευματικής καλλιέργειας των κατοίκων απομονωμένων νησιών μέσω της τέχνης του θεάτρου, το οποίο σπάνια έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν και η στήριξη των μικρών νησιών τους μήνες που δεν υπάρχει τουριστική κίνηση.

 

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου

Ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί φέτος διαδικτυακά, στις 27 Μαρτίου 2021, μέσα από την πλατφόρμα https://diadiktiaki-aegeantheatre.gr. Ηθοποιοί των ομάδων θα παρουσιάσουν θεατρικά στιγμιότυπα ή μικρούς θεατρικούς μονολόγους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διαδικτυακής Γενικής Συνέλευσης, κατατέθηκε πρόταση στην Ομοσπονδία από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Μυτιλήνης, Παναγιώτη Τσακίρη για την πραγματοποίηση της 33ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, στη Λέσβο, το φθινόπωρο του 2022.