Σύμπλευση για τον πολιτιστικό στόχο
- Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2013 - 06:00
Την πρόταση της συμβουλευτικής εταιρείας Acultos για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 από τη Σύρο, παρουσίασε ο επικεφαλής της, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής του τόπου.
Πρόκειται για το προγραμματισμένο ραντεβού ανάμεσα στο δήμαρχο, Γιάννη Δεκαβάλλα και τον καθηγητή πανεπιστημίου που ηγείται της ομάδας έργου της Aculto, Hanns Dietrich Schmidt με σκοπό την προώθηση των ενεργειών που απαιτούνται προκειμένου η Σύρος να υποβάλει τον φάκελο με την πρότασή της τον Οκτώβριο του 2015.
Η ενημέρωση προς τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, προς τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Πουσσαίο, την αντιπεριφερειάρχη, Ελευθερία Φτακλάκη καθώς και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο αλλά και τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου που έδωσε το “παρών”, Ιάκωβο Αρβανίτη, ακολούθησε, αφού πρώτα ο κ. Δεκαβάλλας με τον κ. Schmidt συζήτησαν “με ομάδα τεχνοκρατών του νησιού” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος, σε κλειστή συνάντηση στο γραφείο του.
Οι περισσότεροι εκ των παρευρισκομένων εξέφρασαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν την προσπάθεια που έχει τεθεί επί τάπητος, ωστόσο ταυτόχρονα, διατυπώθηκαν και προβληματισμοί – που δεν πήραν σαφή απάντηση - από τον Ανδρέα Τζίνη και τον Γιάννη Δεναξά. Οι παρατηρήσεις τους σχετίζονταν με τα χρήματα που θα δαπανήσει ο δήμος για να έχει τη συνδρομή της εταιρείας σε συμβουλευτικό επίπεδο, αλλά και με το ποια θα είναι η οικονομική “ζημιά” στην περίπτωση που δεν υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Προαπαιτούμενο η συνεργασία
Στην τοποθέτησή του, ο εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού δικτύου εμπειρογνωμόνων (Aculto) με έδρα τη Γερμανία, τα μέλη του οποίου παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πόλεις που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μεγάλα πολιτιστικά βήματα, τόνισε ότι η ιδέα της διεκδίκησης της υποψηφιότητας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021 απαιτεί σύσσωμη τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, τη συμβολή ως ένα βαθμό του δήμου και της Περιφέρειας και την αρωγή όλων των φορέων του τόπου. Εξήγησε δε, πως η Σύρος, πρέπει να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, να προβάλει τον Πολιτισμό της και να αξιολογήσει προσεκτικά ποια πρόσωπα θα απαρτίζουν την επιτροπή που θα προωθήσει τις ενέργειες ώστε μέχρι το 2015 να έχει υποβληθεί ο φάκελος με μία “πρωτότυπη και ελκυστική πρόταση” που θα διεκδικεί το στόχο. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα, να μην συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα στην ομάδα που θα συσταθεί, αλλά κυρίως νέοι άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα ώστε να εκφράζεται το σύνολο της κοινωνίας.
Ο ίδιος κατέστησε κατανοητό ακόμη, πως “πολιτιστική πρωτεύουσα, δε σημαίνει έτος εκδηλώσεων αλλά κάτι ευρύτερο που αγγίζει τη δομή της κοινωνίας” και σημείωσε πως αποτελεί πρόκληση για το νησί καθώς αν επιτευχθεί ο στόχος, όπως “αποδεικνύεται από αντίστοιχες περιπτώσεις” - ενδεικτικά ανέφερε την Πάφο της Κύπρου – τότε “τα οφέλη θα είναι πολλά”. Παρούσας της οικονομικής κρίσης, υποστήριξε πως “ενδεχομένως κάποιοι να καταθέσουν διαφωνίες”, ωστόσο όπως πρόσθεσε πως, “ιδωμένη η πρόταση ως πρόκληση”, μπορεί να αποτελέσει “το όχημα εξόδου από την κρίση”.
Τα ευρωπαϊκά φώτα του Πολιτισμού στη Σύρο
Η ανωτέρω προσπάθεια συνάντησε συμμάχους αλλά και επιφυλάξεις. Από την πλευρά του δήμου, ο Γιάννης Δεκαβάλλας, ο Γιώργος Πάπιτσης αλλά και όπως έχει δηλώσει δημόσια, ο Κώστας Απέργης (απουσίαζε), υποστηρίζουν την ιδέα και καλούν τους δημότες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για την προσπάθεια κατοχύρωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, αφού σύμφωνα με όσα ανέφεραν, αναμένεται να προκύψουν πλείστα οφέλη για τον τόπο και τους κατοίκους. “Επανάσταση” χαρακτήρισε μάλιστα ο Γιάννης Δεκαβάλλας το στόχο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντιδημάρχου, Νίκου Αλμπανόπουλου και του δημοτικού συμβούλου, Ανδρέα Γιαλόγλου. Υπεραμυνόμενος δε ο δεύτερος, την προώθηση της ιδέας, εξέφρασε την πεποίθηση πως “πρόκειται για μία πρόκληση και μια ευκαιρία κάτω από την οποία οφείλουμε να ομονοήσουμε όλοι. Διαφορετικά θα πρέπει να ομολογήσουμε από τώρα την κοινωνική, πολιτιστική, συναισθηματική και τέλος την οικονομική χρεοκοπία μας”. Κοινός παρονομαστής και για τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και για τον κ. Πουσσαίο και την κ. Φτακλάκη αποτέλεσε η παρατήρηση πως αξιολογείται θετικά η κίνηση αυτή, σημειώνοντας πως από την πλευρά τους, στο μέτρο που τους αναλογεί, θα βοηθήσουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
Άγνωστο το κόστος
Σημείο ωστόσο που έθιξαν δύο επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ήταν ότι δεν έχει διευκρινιστεί ποιο θα είναι το κόστος για το δήμο Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να έχει τη συμβουλευτική υποστήριξη της εταιρείας. Ιδιαίτερα “αιχμηρή” ήταν η τοποθέτηση του Ανδρέα Τζίνη, ο οποίος δεν δήλωσε αντίθετος με την υλοποίηση της ιδέας, όμως αιτήθηκε να έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία με τα οποία θα προχωρήσει η ομάδα έργου, καθώς και το ακριβές χρηματικό ποσό που ζητά η εταιρεία. Ο δήμαρχος, παρά την επαναλαμβανόμενη ερώτηση του δημοτικού συμβούλου, δεν ανέφερε το ποσό, αρκέστηκε μόνο να πει πως, αυτό δεν είναι μεγάλο και πως ο δήμος μπορεί να ανταποκριθεί. Ο κ. Τζίνης ζήτησε σχετική πληροφόρηση και για την οικονομική “ζημιά” που θα χρεωθεί ο δήμος στην περίπτωση που η υποψηφιότητα παραμείνει υποψηφιότητα, παρατήρηση που είχε ως απάντηση, ότι “ακόμη και το ταξίδι, νίκη είναι για τον τόπο”, αφού το όνομα της Σύρου θα ακουστεί παντού. Ο δήμαρχος παράλληλα, πρόσθεσε ότι αν προχωρήσει η πρόταση, τότε ανοίγουν και τα ευρωπαϊκά ταμεία, που χρηματοδοτούν την υλοποίηση του θεσμού.
Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον, πως, στην ερώτηση του Γιάννη Δεναξά, αν υπάρχει πλάνο συγκεκριμένο που να αφορά στο χαρακτήρα της πρότασης που θα υποβληθεί, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, δήλωσε, πως αυτό θα καθοριστεί από την ομάδα που θα συσταθεί και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ατζέντα.
Ο “σκόπελος” της νησιωτικότητας
Παράλληλα, η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, αποτέλεσε θέμα που απασχόλησε έντονα το σύνολο των παρευρισκομένων. Ο Hanns Dietrich Schmidt σημείωσε ότι για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας, αυτό το χαρακτηριστικό πρέπει να μετατραπεί από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα και γι αυτό, κρίνεται αναγκαία η εξασφάλιση της καλής επικοινωνίας με τα γύρω νησιά. Συγκεκριμένα, εξήγησε πως “μόνη της η Σύρος δεν μπορεί να προχωρήσει στο στόχο, παρά μόνο αν συνεργαστεί με τα κυκλαδονήσια”. Τον ίδιο προβληματισμό έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου και η Ελευθερία Φτακλάκη, η οποία έθιξε το ζήτημα των υποδομών, κάτι για το οποίο ο δήμαρχος τόνισε ότι θα προσεχθεί ιδιαίτερα μετά και από την παρατήρηση του Γιώργου Πάπιτση, ο οποίος επεσήμανε πως τα τελευταία χρόνια η Σύρος έχει αποκτήσει μία πρωτοφανή εσωστρέφεια που ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει. Τέλος, αισιόδοξη ήταν η παρέμβαση του Γιώργου Πουσσαίου, όπου μέσω της δήλωσής του για το ίδιο θέμα, σχολίασε ότι αναδεικνύοντας τα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο με αφορμή την υποψηφιότητα της Σύρου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, κάποια ζητήματα ενδεχομένως να λυθούν.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Απαγόρευση στάθμευσης λόγω γυρισμάτων της σειράς "Μεγάλη Χίμαιρα"
13 Δεκ. 2024 - 11:13 - Ανοίγει τα “φτερά” του το αεροδρόμιο
13 Δεκ. 2024 - 6:19 - Σύρος: Διακοπή υδροδότησης στην περιοχή της Ανάστασης
11 Δεκ. 2024 - 13:12 - Με φόντο τα τοπικά προβλήματα των χωριών
11 Δεκ. 2024 - 6:19 - Σύρος: Στο "κυνήγι" ανείσπρακτων οφειλών ο Δήμος
10 Δεκ. 2024 - 13:47