Αποφάσεις για τη διαχείριση του αρχειακού υλικού της Πάρου έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, με γνώμονα την αξιοποίησή του

Ίδρυση επιτροπής για το ιστορικό αρχείο της Πάρου

  • Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:17

Επιτροπές, για την καταγραφή, διαχείριση και εν μέρει μεταφορά του ιστορικού αρχείου της Πάρου στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων, δημιουργεί ο Δήμος Πάρου.

Σύμφωνα με δύο διαδοχικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου, εγκρίθηκε ομόφωνα η σύσταση δύο Επιτροπών, η πρώτη εκ των οποίων θα αναλάβει την οργάνωση και διαχείριση του υπερπολύτιμου και πλούσιου αρχειακού υλικού, το οποίο φυλάσσεται σε διάφορα κτήρια του Δήμου, ενώ η δεύτερη, θα αναλάβει την καταγραφή του μέρους του αρχειακού αυτού υλικού, το οποίο ανήκει στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων (ΙΑΠΚ), από τις αποθήκες του Δήμου, όπου κρίνεται ακατάλληλη η φύλαξή του, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου.

«Ευρεία ερευνητική υποδομή για τη μελέτη της τοπικής ιστορίας»

Η σύσταση της Επιτροπής Ίδρυσης Ιστορικού Αρχείου Πάρου, αποφασίστηκε μετά από σχετικό αίτημα των κ.κ. Μητρογιάννη Σπυρίδωνα και Περαντινού Μαρίας, στο οποίο αναφέρονταν τα εξής:

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την αναγκαιότητα ίδρυσης επιτροπής ιστορικού αρχείου της Πάρου.

Σκοπός είναι η διάσωση. Η σύγχρονη οργάνωση και διαχείριση του αρχειακού υλικού, το οποίο φυλάσσεται σε διάφορα κτήρια του Δήμου σε περιβάλλον ακατάλληλο, με κίνδυνο την καταστροφή του. Το υλικό αυτό αποτελεί μία ευρεία ερευνητική υποδομή για τη μελέτη της ιστορίας της Πάρου και της ιστορίας της χώρας μας γενικότερα. Η επιτροπή θα αναλάβει το έργο της συγκέντρωσης και ταξινόμησης του αρχειακού υλικού, τον εντοπισμό νέου υλικού, τη συγκρότηση ηλεκτρονικών καταλόγων και την ψηφιοποίηση του αρχείου, καθώς και τη δημιουργία τράπεζας δεδομένων.

Για την κάλυψη των εξόδων του εξοπλισμού ψηφιοποίησης, όπως μηχάνημα που να μπορεί να ψηφιοποιεί και βιβλία, των αναλώσιμων (γραφική ύλη), των εξόδων μετακίνησης, διαμονής και σίτισης των επιστημόνων και μελών της επιτροπής, παρακαλείται ο Δήμος να εγγράψει στον προϋπολογισμό ειδικό κωδικό για την ίδρυση και κάλυψη εξόδων του ιστορικού αρχείου και να μεταφέρει σε αυτό το αναγκαίο ποσό».

Σκοποί της επιτροπής, μετά και την διαλογική συζήτηση που προηγήθηκε, αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα να είναι:

Α) Συλλογή, διατήρηση, αξιοποίηση και διάδοση των αρχείων που τεκμηριώνουν την ιστορία της Πάρου

Β) Παροχή αρχειακών υπηρεσιών για τη διατήρηση, την ορθολογική διαχείριση και την πρόσβαση των αρχείων της Πάρου

Γ) Συλλογή, διατήρηση, αξιοποίηση και διάδοση των ιστορικών τεκμηρίων που αφορούν στην ιστορία της Πάρου και βρίσκονται σε κατοχή άλλων φορέων

Ε) Ταξινόμηση των αρχείων και εξασφάλιση της πρόσβασής τους σε ενδιαφερόμενους εξωτερικούς ερευνητές και στο κοινό

ΣΤ) Αξιοποίηση του αρχειακού υλικού για την επιμόρφωση των κατοίκων και των άλλων Παριανών που διαμένουν εκτός Πάρου, και πολιτών

Ζ) Αξιοποίηση του αρχειακού υλικού για τις δημόσιες σχέσεις και την προβολή της ιστορίας και του έργου της Πάρου στο ευρύτερο κοινό.

Στη συγκεκριμένη απόφαση δεν προβλέφθηκε κάποιο χρηματικό ποσό για την ενίσχυση της επιτροπής αυτής.

«Σημαντικό η βιβλιοθήκη του ΙΑΠΚ να επαναλειτουργήσει»

Όσον αφορά στη μεταφορά μέρους του αρχειακού υλικού που φυλάσσεται στις αποθήκες του Δήμου Πάρου, η απόφαση για τη σύσταση επιτροπής, που θα καταγράψει σε πρώτη φάση το υλικό που πρόκειται να μεταφερθεί, ήλθε κατόπιν αιτήματος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων.

Στο αίτημα του ΙΑΠΚ αναφέρεται:

«Σε συνέχεια προηγούμενου εγγράφου μας (13-08-2020) σχετικά με την αναγκαιότητα μεταφοράς βιβλίων του Ινστιτούτου από την αποθήκη στη Νάουσα στα σημερινά γραφεία του ΙΑΚΠ στην Παροικιά, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα μεταφοράς βιβλίων και τοποθέτησής τους στον κατάλληλα πλέον διαμορφωμένο χώρο στην Παροικιά, επισύρει δυνητικά σοβαρό κίνδυνο ζημιάς σε μία σημαντική επιστημονική βιβλιοθήκη χιλιάδων τόμων και αρχειακού υλικού (χάρτες, αποτυπώσεις, φωτογραφίες κλπ) για την αρχαιολογία της Πάρου και των Κυκλάδων, ανεκτίμητης επιστημονικής και υλικής αξίας.

Σημειώνουμε ότι στη διάρκεια λειτουργίας της βιβλιοθήκης στα γραφεία του ΙΑΚΠ στον περιφερειακό δρόμο Παροικιάς, όπου αρχικά αυτή εγκαταστάθηκε (1999), εργάστηκαν και μελέτησαν Έλληνες και ξένοι ερευνητές, εκπονήθηκαν μελέτες και προετοιμάστηκαν σημαντικές εκδόσεις για την Πάρο και τις Κυκλάδες, όπως η εργασία της Καθηγήτριας του ΕΜΠ, κ. Φίλιππα – Αποστόλου, για τους οχυρωμένους οικισμούς του Αιγαίου και ο μοναδικός τόμος για τα αρχαία λατομεία και το μάρμαρο της Πάρου, η Παρία Λίθος. Είναι σημαντικό επομένως η βιβλιοθήκη να επαναλειτουργήσει στα σημερινά γραφεία του Ινστιτούτου στην Παροικιά, προσφέροντας κατ’ αυτό τον τρόπο και πάλι τη δυνατότητα της μελέτης και σπουδών σε επιστήμονες, ερευνητές, μελετητές και ενδιαφερόμενους αναγνώστες στον τομέα της ιστορίας, αρχαιολογίας και του πολιτισμού, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας διεθνώς την πολιτιστική κληρονομιά της Πάρου και των Κυκλάδων».

Παράλληλα, τέθηκε υπόψιν των μελών και η γνωμοδότηση του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης του Δήμου, στην οποία σημειώνεται, ότι «με την ανωτέρω επιστολή ζητείται κατ’ ορθή εκτίμηση του περιεχομένου της η μεταφορά των βιβλίων του ΙΑΠΚ από τη Νάουσα, όπου φυλάσσονται σε αποθήκη, στο χώρο των σημερινών γραφείων του, όπου υφίστανται σύγχρονες εγκαταστάσεις τοποθέτησης και λειτουργία βιβλιοθήκης τεκμηρίωσης. Δεδομένου, ότι τα βιβλία και αρχεία δεν ανήκουν στο Δήμο Πάρου, αλλά στο ΙΑΠΚ, γνωμοδοτώ ότι είναι δυνατή και νόμιμη η αποδοχή του αιτήματος του ΙΑΚΠ».

Ως εκ τούτου, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του δημάρχου, κ. Μάρκου Κωβαίου, προκειμένου να γίνει καταρχάς μία καταγραφή αυτού του υλικού, από μία πενταμελή επιτροπή, η οποία και συστάθηκε.

Ετικέτες: