“ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ”

Χωρίς γεύματα μένουν οι μαθητές

Διακόπτονται μέχρι νεοτέρας τα σχολικά γεύματα σε 10 σχολεία της Δράμας
  • Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021 - 06:27

Διακόπτεται, μέχρι νεωτέρας, η παροχή σχολικών γευμάτων σε 10 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δράμας. Το θέμα αφορά χιλιάδες οικογένειες στη Δράμα των οποίων τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα στα συγκεκριμένα σχολεία. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι γενικότερο αφού η διακοπή των σχολικών γευμάτων που ισχύει από σήμερα αφορά ένα πολύ μεγάλο αριθμό σχολείων σε όλη τη χώρα.

Η προϊσταμένη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δράμας κ. Ευφροσύνη Χαραλαμπίδου, σημείωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας επικοινώνησε με τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και συγκεκριμένα με τη Διεύθυνση Οικογενειακών Επιδομάτων και ενημερώθηκε ότι η εξέλιξη αυτή αφορά στη σύμβαση του αναδόχου για την παροχή των σχολικών γευμάτων που έχει λήξει στα τέλη Δεκεμβρίου. «Δόθηκε δίμηνη παράταση, η οποία έληξε στις 28 Φεβρουαρίου. Η καινούργια σύμβαση όπως μας έκανε γνωστό ο ΟΠΕΚΑ πρόκειται να υπογραφεί και βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτό. περιμένουμε την καινούργια σύμβαση».

Για το ίδιο θέμα μίλησε στα «Χ» και ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης, υπογραμμίζοντας ότι «Είναι μια αρνητική εξέλιξη. Τα σχολικά γεύματα ένας θεσμός που τον υποστήριξαν τα Δημοτικά Σχολεία στη Δράμα. Το πρόβλημα που εμφανίστηκε αγγίζει τις οικογένειες των μαθητών γιατί τα γεύματα διευκόλυναν την καθημερινότητα, κυρίως των οικογενειών που βρισκόταν σε οικονομική αδυναμία».

Παράλληλα, ο κ. Αλκιβιάδης Σαλπιγκτής, διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα παροχής σχολικών γευμάτων, μιλώντας στα «Χ» εκτίμησε ότι είναι μια τυπική διαδικασία μέχρι να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις με τους αναδόχους για τα σχολικά γεύματα, οι οποίες έχουν καθυστερήσει. «Από όσο έχω ενημερωθεί, το πρόβλημα είναι κάποιων ημερών. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε ίσως να έχει προβλεφθεί ώστε να αποφευχθεί. Τα σχολικά γεύματα παρέχονται σε όλα τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία, τα οποία είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα. Στο δικό μας σχολείο, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Δράμας, φοιτούν γύρω στα 200 παιδιά. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι εκείνα τα γεύματα που δεν τα παίρνουν τα παιδιά, είτε γιατί έλειψαν από το σχολείο λόγω ασθένειας, είτε για άλλους λόγους, δίδονται σε άλλα παιδιά. Τα γεύματα που περισσεύουν τα προσφέρουμε σε παιδιά άλλων σχολείων ή στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Αυτό δεν είναι κάτι που προβλέπεται, αλλά εμείς δεν πετούμε τα σχολικά γεύματα που περισσεύουν αλλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε και άλλες οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διακοπή των σχολικών γευμάτων από σήμερα αφορά τα παρακάτω σχολεία του Νομού Δράμας:

-1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου,

-Δημοτικό Σχολείο Κυργίων,

-1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας,

-4ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας,

-10ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας,

-11ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας,

-Δημοτικό Σχολείο Νέας Αμισού,

-1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Δράμας,

-Δημοτικό Σχολείο Αδριανής – Νικηφόρου και το Δημοτικό Σχολείο Φωτολίβους.

Τα σχολεία αυτά παρείχαν σχολικά γεύματα στους μαθητές ήδη από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο του 2020. Το πρόγραμμα διακόπηκε με τη διακοπή των διά ζώσης μαθημάτων λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας και συνεχίστηκε και πάλι από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2021.