“ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ” ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Αιτωλοακαρνανία: «Έκρηξη» κρουσμάτων το Φεβρουάριο και προβληματικοί ρυθμοί εμβολιασμών

  • Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021 - 06:23

Τη χειρότερη στιγμή από την έναρξη της πανδημίας διανύει η Αιτωλοακαρνανία, καθώς την εβδομάδα που πέρασε 22 έως 28/2 καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ 175 νέα κρούσματα. Ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων το τελευταίο 10ήμερο (19-28/2) έφτασε τα 253!

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εβδομαδιαία βάση το ρεκόρ κρουσμάτων είχε η τρίτη εβδομάδα του περασμένου Νοεμβρίου (16 έως 22/11) όταν εντοπίστηκαν 173 κρούσματα. Ενώ χαρακτηριστικό της «έκρηξης» των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα (αυτή εντοπίζεται κατά πρώτο λόγο στην περιοχή της Αμφιλοχίας και της Ναυπάκτου) είναι πως από τα μόλις 33 κρούσματα που είχαν καταγραφεί την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου φτάσαμε στα 175 την τελευταία εβδομάδα του μήνα.

Αυτό όμως που προβληματίζει περισσότερο και από την τοπική αύξηση των κρουσμάτων είναι οι προβληματικοί ρυθμοί του εμβολιαστικού προγράμματος στην Αιτωλοακαρνανία. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία περίπου 3.000 Αιτωλοακαρνάνες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ποσοστό περίπου 1,5%, ενώ περίπου 10.000 είναι το σύνολο των εμβολιασμών (όσων έχουν λάβει και τις δύο δόσεις και περίπου 7.000 που έχουν λάβει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου), ποσοστό περίπου 4,8%. Σημειωτέον ότι τις επόμενες ημέρες η χώρα θα έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς και θα μιλάμε για σχεδόν το 10% του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί.

Τα ποσοστά αυτά απέχουν αρκετά από τον πανελλαδικό μέσο όρο και φυσικά από τους ρυθμούς άλλων περιοχών της χώρας με πολύ λιγότερο πληθυσμό σε σχέση με την Αιτωλοακαρνανία. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε πως στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων οι εμβολιασμοί (όσων έχουν λάβει και τις δύο δόσεις και όσων έχουν λάβει την πρώτη δόση) έχουν φτάσει στο 8,5% του τοπικού πληθυσμού και αντίστοιχα στη Λευκάδα έχει εμβολιαστεί το 12,5% του πληθυσμού, στην Πέλλα το 8% του πληθυσμού και στα Χανιά το 9,5% του πληθυσμού. Όταν η Αιτωλοακαρνανία “αγγίζει” μετά βίας το 5%…

Παρά το γεγονός ότι εσχάτως οι δήμοι Αγρινίου και Μεσολογγίου έχουν δηλώσει τη διάθεση να συνδράμουν με την παραχώρηση χώρων και υγειονομικού προσωπικού από τις κοινωνικές τους δομές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, για να δημιουργηθούν δεύτερες εμβολιαστικές γραμμές στα αστικά κέντρα της περιοχής για να μην αναγκάζονται κάτοικοι των πόλεων να μετακινούνται σε περιφερειακά κέντρα υγείας για να εμβολιαστούν, οι ιθύνοντες της Υγείας δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν νέες εμβολιαστικές γραμμές.

Δημήτρης Παπαδάκης