“ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”

Αγρίνιο: Σχολείο μήνυσε μαθητές και γονείς για κατάληψη!

  • Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021 - 06:26

Αντιδράσεις και αναστάτωση έχει προκαλέσει στη σχολική κοινότητα του Αγρινίου, η απόφαση της διεύθυνσης του 1ου Γυμνασίου να κινηθεί νομικά, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά για τις καταλήψεις του περασμένου Οκτωβρίου, με αιτήματα όπως η φύλαξη και η ασφάλεια.

Η αρκετά ασυνήθιστη ενέργεια, χαρακτηρίζεται από πολλούς «κόντρα στην παιδαγωγική μέθοδο», αφού βάσει αυτής, για την οποία μάλιστα οι εμπνευστές της κλήθηκε προς επιβεβαίωση της αναφοράς, δεκάδες γονείς και μαθητές καλούνται να δώσουν καταθέσεις στην τοπική Δικαιοσύνη. Ως υπεύθυνοι κατονομάζονται 8 μαθητές που μαζί με τους γονείς τους έχουν δεχτεί τις κλήσεις κατόπιν εντολής του εισαγγελέα.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Ο Σύλλογος Γονέων φέρεται, εξαρχής, όχι μόνο να είχε ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία των παιδιών, αλλά κατέθεσε και υπόμνημα για να καταθέσουν περισσότερα από 25 άτομα, γονείς και μαθητές. Με άλλη ανακοίνωση της νέας διοίκησης του Συλλόγου Γονέων, ο φορέας αλλάζει στάση και διαχωρίζει τη θέση του, αφήνει δε αιχμές προς την διεύθυνση του σχολείου και υπογραμμίζει ότι «οι εκπαιδευτικοί είναι παιδαγωγοί και όχι παιδονόμοι». Ταυτόχρονα και η Ενωση Γονέων Συλλόγων Αγρινίου, με χθεσινή της ανακοίνωση, ζητά να σταματήσει άμεσα η οποιαδήποτε δίωξη κατά μαθητών και γονιών.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Οι υπεύθυνοι του σχολείου αναφέρουν, από την πλευρά τους, πως εξάντλησαν όλα τα περιθώρια, με συστάσεις και συζητήσεις, όμως η τακτική αυτή δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα. Σε δήλωση της η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Δέσποινα Γεωργιάδη, έκανε λόγο για «προσπάθεια απομόνωσης, κυρίως εξωσχολικών με κουκούλες full face που έκαναν την εμφάνισή τους», ενώ διευκρινίζει ότι στην Εισαγγελία δόθηκαν ονόματα μαθητών που «ίσως παρασύρθηκαν από εξωσχολικούς»!

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η μηνυτήρια αναφορά της σχολικής μονάδας και η επακόλουθη κλήση μαθητών και γονέων για καταθέσεις προκάλεσε όμως και πολιτικές αντιδράσεις, κάτι που καταγράφεται σε ανακοινώσεις Τοπικών Οργανώσεων κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων, κάτι που όπως ήταν λογικό θορύβησε την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο ΔΗΜΟΣ

Το θέμα απασχόλησε και το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου, με συζήτηση επί όσων συμβαίνουν στο συγκεκριμένο σχολείο, από τη στιγμή που εξακολουθεί να υφίσταται η ανακριτική διαδικασία για το αδίκημα της παραμέλησης παιδιών από γονείς. Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Χρήστος Ζαρκαβέλης αντιτάχθηκε στα όσα συμβαίνουν, επισημαίνοντας πως «σε τέτοια ζητήματα θα πρέπει πρώτα να εξαντλούνται όλες οι παιδαγωγικές διαδικασίες έτσι ώστε να μην οδηγούνται τα πράγματα σε τέτοια γεγονότα» και διαφώνησε με τη διαδικασία, λέγοντας πως «η αυτόνομη λειτουργία μιας σχολικής μονάδας και η διοίκησή της αφορά αποκλειστικά τον διευθυντή και τους διδάσκοντες και μπορεί να είναι νόμιμη πράξη να προσφύγει κάποιος στον εισαγγελέα για κάποια «παραβατικά στοιχεία» αλλά δεν είναι ηθικό».

Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ

Με επικρατούσα την άποψη πως στόχος είναι σε παιδαγωγικές μονάδες να χτιστούν ειλικρινείς σχέσεις με τα παιδιά, εύλογα ήταν τα ερωτήματα αρκετών για το πώς αντιλαμβάνεται η διεύθυνση τον παιδαγωγικό της ρόλο όταν καταφεύγει στον εισαγγελέα την πρώτη μέρα μιας κατάληψης, ενώ από την άλλη πλευρά μερίδα πολιτών συμπαραστέκεται στην απόφαση του σχολείο και ζητούν από τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

του ΧΡΗΣΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ