Δημιουργική αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων
- Τετάρτη, 10 Μαρτίου, 2021 - 06:17
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των μικρών φίλων του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» στη διαδικτυακή αποκριάτικη δράση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros με τίτλο «Μάσκες Παντού».
Οι παραδόσεις και το καρναβάλι της Σύρου ενώθηκαν την περασμένη Κυριακή στο online εργαστήριο stop motion και cut-out ανιμέισον, με εκπαιδεύτρια τη νέα Ελληνίδα animator Πολυξένη Κάτσαρη.
Τα παιδιά κλήθηκαν να δημιουργήσουν εξ’ αποστάσεως τη δική τους pop-up αποκριάτικη μάσκα με απλά υλικά και μια έξυπνη ψηφιακή συσκευή (τηλέφωνο ή ταμπλέτα), με φόντο την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Τα τελικά βίντεο των παιδιών, που απέδειξαν για μία ακόμη φορά πόσο εξοικειωμένα είναι τόσο με την τεχνολογία, όσο και με την ψηφιακή εκπαίδευση, θα ενωθούν και θα συνθέσουν μια ταινία κινούμενης εικόνας, αντίστοιχης φιλοσοφίας με αυτή που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του -εξίσου επιτυχημένου- χριστουγεννιάτικου εργαστηρίου του Animasyros. Το εργαστήριο υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Δήμου Σύρου–Ερμούπολης.
H Πολυξένη Κάτσαρη σπούδασε animation, στο Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και είναι μία εκ των δύο νεαρών δημιουργών που κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο Pitching Forum του Animasyros 13 που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη «MIFA – Animation du Monde».
Ένα κοινό που συνεχώς διευρύνεται
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ένα ακόμη εργαστήριο πήγε εντυπωσιακά καλά», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης, καθιστώντας γνωστό ότι εκτός από τον προκαθορισμένο αριθμό συμμετεχόντων στο κλειστό γκρουπ του zoom, πολλά παιδιά παρακολούθησαν τη δράση μέσα από τη ζωντανή αναμετάδοσή του στο Facebook. Μάλιστα, κάποια εξ’ αυτών εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να αποστείλουν στο φεστιβάλ και δικά τους έργα.
«Αν κι εμείς οι ενήλικες αναλωνόμαστε στα κοινωνικά δίκτυα με λάθος –πολλές φορές- τρόπο, στην πραγματικότητα αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο διάχυσης της πληροφορίας», τόνισε ο κ. Καραμητσάνης, προσθέτοντας πως «θεωρείται μεγάλο κέρδος το γεγονός ότι τα εργαστήρια αναμεταδίδονται χωρίς φυσικά να παρουσιάζονται συνεχώς τα πρόσωπα των παιδιών, καθώς έτσι δημιουργείται ένα σταθερό κοινό που ακολουθεί τις δράσεις του φεστιβάλ».
Στόχος του εργαστηρίου «Μάσκες Παντού» ήταν να κατευθύνει τα παιδιά σε μία πολύ πιο δημιουργική αντιμετώπιση της μάσκας από ένα απλό αποκριάτικο εργαλείο και να τη δει ως έναν τρόπο να αλλάζουμε πρόσωπα, μορφές και χαρακτήρες, πλησιάζοντας το φανταστικό. Δεδομένου ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν μας επέτρεψε φέτος να απολαύσουμε το Συριανό Καρναβάλι, όπως το ξέρουμε και το αγαπάμε, το εργαστήριο του Animasyros έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να γιορτάσουν τις Απόκριες εναλλακτικά, μέσα από μία ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική δράση.
«Εκτός από τη συνεργασία μας με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε κι άλλα online εργαστήρια τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του περιορισμού, με διαφορετικά κοινά και θεματικές», κατέληξε ο πρόεδρος του Animasyros. Βασικός υποστηρικτής των εκπαιδευτικών δράσεων του Φεστιβάλ είναι το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αnima Απόκριες με… «μάσκες παντού»
12 Φεβ. 2021 - 6:17 - Σύρος: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Animasyros 2024
25 Σεπ. 2024 - 12:36 - Σύρος: Το Animasyros διέκοψε τη συνεργασία του με την πρεσβεία του Ισραήλ
18 Σεπ. 2024 - 12:38 - ANIMASYROS: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ
20 Αυγ. 2024 - 10:53 - Animasyros: Τα ευρωπαϊκά Emile Awards για πρώτη φορά στην Ελλάδα
20 Ιουλ. 2024 - 10:29