Η ισχύς εν τη ενώσει για την αρχιτεκτονική κληρονομιά
- Τρίτη, 16 Μαρτίου, 2021 - 06:18
Για τις δεσμεύσεις και τις κινήσεις των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος σχετικά με την αντιμετώπιση των ετοιμόρροπων κτιρίων στην Ερμούπολη και τις Κυκλάδες, αλλά και την επικοινωνία που διατηρούν με τα υπηρεσιακά στελέχη τους οι αρμόδιοι φορείς της Σύρου ενημερώθηκαν οι φίλοι της ομάδας “Τα νεοκλασικά της Σύρου εκπέμπουν SOS” στο πλαίσιο της 2ης διαδικτυακής συνάντησής της.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα, μελών του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, επαγγελματιών και πολιτών που στηρίζουν ενεργά τις προσπάθειες για τη διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού.
Επίσημοι προσκεκλημένοι της ομάδας ήταν η αρχαιολόγος Ειρήνη Γρατσία, «ψυχή» της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας MONUMENTA για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου και η αρχιτέκτων Λιάνα Παλαιολόγου, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων.
Κύρια δράση της MONUMENTA, η οποία συμπληρώνει 14 χρόνια ζωής, αποτελούν οι παρεμβάσεις για την προστασία μνημείων και ιστορικών κτηρίων που βρίσκονται σε κίνδυνο. «Μας καλούν πολίτες όταν κάποιο αξιόλογο κτίριο (νεοκλασικό, μοντέρνο ή και εκλεκιστικό) πηγαίνει προς κατεδάφιση κι εμείς, ζητάμε από το Υπουργείο να πάρει θέση για το αν το έχει χαρακτηρίσει ή όχι και για το αν έχει δώσει τη σχετική άδεια», εξήγησε η κ. Γρατσία. Στις δράσεις της ομάδας αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων που πλαισιώνουν τον φορέα, συγκαταλέγονται η ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών για τα παραπάνω θέματα, καθώς και η υλοποίηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Από το 2013, η MONUMENTA καταγράφει και τεκμηριώνει κτίρια που χτίστηκαν στο διάστημα 1830-1940, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μητρώο κτιρίων.
Η με κάθε νόμιμο μέσο διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας μας αποτελεί επίσης στόχο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων, ο οποίος συντονίζει τις προσπάθειες για τη διάσωση και επισκευή τέτοιων ακινήτων.
Τόσο η κ. Γρατσία όσο και η κ. Παλαιολόγου συνεχάρησαν τα μέλη της ομάδας και τους φορείς της Σύρου για τις προσπάθειες που καταβάλλουν με επίκεντρο τη διάσωση του αρχιτεκτονικού θησαυρού της Σύρου.
Τη 2η Διαδικτυακή Συνάντηση της ομάδας “Τα νεοκλασικά της Σύρου εκπέμπουν SOS” , που κλείνει τρεις μήνες δράσης, συντόνισε ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας, Χάρης Βεκρής. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα, η ομάδα έχει καταφέρει να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία και να αριθμεί σήμερα περισσότερα από 2.700 μέλη που συμμετέχουν ενεργά, αποστέλλοντας φωτογραφίες, ανταλλάσσοντας απόψεις και βοηθώντας με κάθε τρόπο ώστε να ακουστεί πιο δυνατά η «φωνή» της. Ο κ. Βεκρής σημείωσε μάλιστα πως, η πρώτη φωτογραφία του κτιρίου που κατέρρευσε πρόσφατα στο κέντρο της Ερμούπολης αναρτήθηκε στην εν λόγω σελίδα από μέλος της ομάδας, καθιστώντας γνωστή την είδηση.
Μ. Μπουγιούρης: «Η γραφειοκρατία έχει στραγγαλίσει τον τόπο»
Στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας, που όπως υποστήριξε «έχει στραγγαλίσει την Ερμούπολη και την Άνω Σύρο» αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, Μηνάς Μπουγιούρης. Ειδικότερα, τόνισε πως ένας από τους στόχους των προτεινόμενων από τον Σύλλογο μέτρων είναι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος ώστε να αναστραφεί το κλίμα και στο νησί της Σύρου, να εξετάζονται οι αρχιτεκτονικές μελέτες με ευέλικτο και λειτουργικό τρόπο κι έτσι, να δοθεί τέλος στη χρόνια ταλαιπωρία πολιτών και μηχανικών. Πρόσθεσε μάλιστα, πως ο Σύλλογος διατηρεί στενή συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τον καθορισμό της δέσμης μέτρων, όσον αφορά στις λεπτομέρειές της και το χρονοδιάγραμμα.
Ο κ. Μπουγιούρης αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόθεση των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος για τη σύσταση μιας Επιτροπής Στάσης, η λειτουργία της οποίας θα επιτρέπει την ταχύτερη έκδοση οικοδομικών αδειών. Όπως εξήγησε, οι λεπτομέρειες της Επιτροπής θα καθορίσουν την επιτυχία ή μη του εγχειρήματος και τις επόμενες κινήσεις του Συλλόγου. Διευκρίνισε δε, πως «αντικείμενο του εγχειρήματός μας δεν είναι να αλλάξει απλά το όνομα της Επιτροπής, αλλά να αλλάξει η κατεύθυνση αυτού του τόπου».
Καταλήγοντας, σημείωσε πως, σύμφωνα με τις υπουργικές δεσμεύσεις, θα υπάρξουν και νομοθετικές ρυθμίσεις για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια σε σχετικά άμεσο χρόνο. «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου ζήτησε να εφαρμοστεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Διατηρώ», υποστηρίζοντας πως η ανακαίνιση των διατηρητέων και παλαιών κτιρίων σε συνδυασμό με την απαλλαγή από ετοιμόρροπα κτίρια χωρίς ιδιοκτήτες θα οδηγήσει σε άμεση αναβάθμιση πάρα πολλές γειτονιές και περιοχές της χώρας. Κάτι το οποίο προφανώς έχει αντικείμενο και στην Ερμούπολη».
Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, επεσήμανε από την πλευρά του ότι ο Δήμος συντάσσεται με τις θέσεις του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων, εξηγώντας πως «Αυτό που μας «καίει» δεν είναι η νομοθετική ρύθμιση για τα ετοιμόρροπα κτίρια, αλλά η δημιουργία της Επιτροπής μιας στάσης. Εκεί πιστεύω πρέπει να εστιάσουν όλες οι δυνάμεις, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Γ. Λεονταρίτης: «Ικανοποιημένος για τη σημαντική πρόοδο»
Με την άποψη του Δημάρχου διαφώνησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, υποστηρίζοντας πως η διαχείριση των ετοιμόρροπων κτισμάτων θεωρείται εξίσου σημαντική, ειδικά στην Ερμούπολη όπου ο αριθμός των επικίνδυνων κτιρίων είναι μεγάλος. Ο ίδιος μάλιστα δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι λίγες μέρες μετά την τηλεδιάσκεψη που έγινε με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου για το σοβαρό αυτό ζήτημα, η υπουργός απέστειλε γραπτώς τις εξελίξεις σχετικά με τις δεσμεύσεις που έδωσε. Στην εν λόγω επιστολή, ενημέρωσε πως από κοινού με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επεξεργαστούν νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση κοινής επιτροπής που να αντιμετωπίζει τις περιπτώσεις των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων στις Κυκλάδες. Επίσης, τη Δευτέρα 1η Μαρτίου μετά από πολύωρη τηλεδιάσκεψη με τον αρμόδιο υφυπουργό του ΥΠΕΝ, κ. Ταγαρά και τον οικείο γενικό γραμματέα κ. Μπακογιάννη κατέληξαν σε προσχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, τις νομοτεχνικές λεπτομέρειες του οποίου ήδη επεξεργάζονται οι νομικοί σύμβουλοι των δύο υπουργείων.
«Πάνω σε αυτά τα δυο θέματα, χαίρομαι γιατί βλέπω εξελίξεις. Πριν από ενάμιση μήνα, ήμασταν στο απόλυτο κενό, δεν είχαμε καν επικοινωνία με το υπουργείο, ενώ τώρα υπάρχει μια συντονισμένη επαφή με το υπουργείο και μια πραγματική εξέλιξη», τόνισε ο κ. Λεονταρίτης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Ένας θησαυρός που πρέπει πάση θυσία να σωθεί»
8 Μαρ. 2021 - 6:17 - Νάξος: Αλλαγή χώρου διεξαγωγής της παράστασης του Μάγου Dio
26 Δεκ. 2024 - 10:30 - Σύρος: Τα νεοκλασικά της Ερμούπολης, γέφυρες ιστορίας και πολιτισμού
24 Δεκ. 2024 - 13:32 - Σαντορίνη: Αναβάλλεται η σημερινή παράσταση στο "Χριστουγεννιάτικο Πάρκο"
24 Δεκ. 2024 - 8:19 - “Έκλεισε” μία πολύχρονη υποχρέωση
23 Δεκ. 2024 - 6:15