“Η ΓΝΩΜΗ” ΠΑΤΡΑΣ

Πανδημία… πάρτι και ανευθυνότητα!

Υπαίθριο ξεφάντωμα εκατοντάδων νεαρών στις σκάλες Αγίου Νικολάου και στην περιοχή του Κάστρου, παρά τις απαγορεύσεις
  • Τετάρτη, 17 Μαρτίου, 2021 - 06:25

Εικόνες που παρέπεμπαν σε ημέρες καρναβαλιού προ καραντίνας, με τους νέους να διασκέδαζουν ανέμελα στους δρόμους μ’ ένα ποτό στο χέρι και χωρίς να φορούν μάσκες ή να τηρούν αποστάσεις, καταγράφηκαν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στις σκάλες της Αγίου Νικολάου και στην περιοχή του Κάστρου.

Δεν έλειψαν ούτε τα καπνογόνα και τα πυροτεχνήματα, θυμίζοντας εικόνες από το τέλος της παρέλασης.

Οι αυτοσχέδιες μουσικές έδιναν τον ρυθμό και οι νεολαίοι διασκέδαζαν αψηφώντας τους κινδύνους από το υπαίθριο ξεφάντωμα που στην ουσία αποτελεί μια εν δυνάμει υγειονομική «βόμβα».

Οι εικόνες κοσμοσυρροής αλλά και ανευθυνότητας που επικρατούσαν από νωρίς το απόγευμα μέχρι το βράδυ της Κυριακής έκαναν το γύρο της Ελλάδας και προκάλεσαν έντονη ανησυχία και ερωτηματικά.

Κι ενώ το διήμερο οι Καρναβαλιστές Πατρινοί, τήρησαν κατά γράμμα τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία με πόνο «ψυχής» καθώς δεν μπορούσαν να βιώσουν την μαγεία της μεγάλης γιορτής στους δρόμους, αντίκρισαν με έκπληξη νεολαίους να ξεφαντώνουν αψηφώντας τους περιορισμούς στην «κατακόκκινη» Πάτρα, η οποία μετρά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και νοσηλευομένων, σε μια πρωτοφανή επίδειξη ανευθυνότητας και (ενδεχομένως), χωρίς την παρέμβαση των οικείων τους.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΝΕΒΗ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ωστόσο, πολλοί διατύπωσαν ευθέως ερωτήματα για την μη άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας, ώστε να αποτραπούν αυτά τα φαινόμενα.

Το κυρίαρχο ερώτημα ήταν γιατί η Αστυνομία δεν είχε λάβει προληπτικά μέτρα ώστε να αποτρέψει από νωρίς την προσέλευση ατόμων στις Σκάλες Αγίου Νικολάου και στο Κάστρο;

Επίσης, γιατί δεν εφαρμόστηκε η απαγόρευση του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας και δεν απομακρύνθηκε άμεσα το πλήθος στις 7 το απόγευμα, αλλά χρειάστηκε αυτό να γίνει σταδιακά τρεις και πλέον ώρες μετά;

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΕΡΜΟΥ

Υψηλόβαθμα στελέχη της Ερμού αναφέρουν στην «Γ» πως η Αστυνομία δεν θα μπορούσε να επιδοθεί σε ένα «κυνηγητό» των νεολαίων, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα καταναλώνοντας αλκοόλ διότι αυτό θα πυροδοτούσε το κλίμα και δεν αποκλείεται να υπήρχαν ακόμα και τραυματισμοί.

Το σχέδιο της Αστυνομίας βασίστηκε στην προσπάθεια σταδιακής αποσυμφόρησης της επίμαχης περιοχής, με την παρουσία δυνάμεων περιμετρικά, κάνοντας ελέγχους και αποτρέποντας τη διανομή αλκοόλ και φαγητού από οδηγούς ντελίβερι, ακόμα και στα γειτονικά περίπτερα με απώτερο σκοπό να αποχωρήσουν σταδιακά οι νεαροί.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., στις 7 το απόγεμα ήταν περίπου 250 άτομα, στις 9 μ.μ. περίπου 70 άτομα, ενώ στις 11 μ.μ. βρίσκονταν μόνο 5 άτομα.

Στην περιοχή του Κάστρου υπήρχαν και 30 άτομα που είχαν μείνει στην Πάτρα από την μεγάλη πορεία του Σαββάτου, καθώς επίσης νεαροί που άναψαν καπνογόνα και βεγγαλικά και σταδιακά αποχώρησαν.

Στο ερώτημα γιατί δεν αποκλείστηκαν κάποια σημεία, η τοπική ΕΛ.ΑΣ. απαντά πως αυτό θα ήταν ανέφικτο εφόσον θα μετέβαιναν σε άλλα σημεία.