Θέατρο, Ταξίδι, Ελευθερία
- Πέμπτη, 18 Μαρτίου, 2021 - 06:16
Την ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας, σημαντικής και αναπόσπαστης οντότητας του ευρύτερου καλλιτεχνικού κόσμου που εδώ και έναν χρόνο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω της πανδημίας, θα τιμήσει φέτος διαδικτυακά η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου.
Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου. Το μήνυμα της Ημέρας γράφεται κάθε φορά από μία διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου, μεταφράζεται σε περισσότερες από 25 γλώσσες, διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλον τον κόσμο.
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει κατά καιρούς οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς, Τζον Μάλκοβιτς, Ντάριο Φο κ.ά.
Για το 2021 το Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου επέλεξε την βραβευμένη με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για το ρόλο της Βασίλισσας Ελισάβετ (2006), Έλεν Μίρεν. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας της στον κινηματογράφο και το θέατρο, η Βρετανίδα ηθοποιός έχει αποσπάσει επίσης τέσσερα Βραβεία BAFTA, τρεις Χρυσές Σφαίρες, τέσσερα Βραβεία Emmy και δύο Βραβεία Καλύτερης Υποκριτικής από το Φεστιβάλ Καννών. Τέλος, το 2003, τιμήθηκε με τον τίτλο της Λαίδης από το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας, για την μέχρι τώρα προσφορά της.
«Η δημιουργία θα ανθίσει ξανά στο κοντινό μέλλον»
Στο μήνυμά της, που μεταφράστηκε και στην ελληνική γλώσσα από τη Γενική Γραμματέα του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Εύη Προύσαλη, η καταξιωμένη ηθοποιός αναφέρεται στις δοκιμασίες, την ανασφάλεια αλλά και το σθένος του θεατρικού κόσμου, που σε αυτή τη περίεργη και δυσάρεστη χρονική συγκυρία αναζητά εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσει με το κοινό.
«Σ’ αυτόν τον τόσο δύσκολο καιρό για τις ζωντανές παραστατικές τέχνες, πολλοί καλλιτέχνες, τεχνικοί, μάστορες και γυναίκες αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα επάγγελμα ήδη γεμάτο ανασφάλεια.
Ίσως, αυτή η διαρκής ανασφάλεια του επαγγέλματός τους, τους έχει κάνει περισσότερο ικανούς να αντεπεξέλθουν στην πανδημία, με οξυδέρκεια και κουράγιο. Σε αυτήν τη νέα συνθήκη, η φαντασία τους μεταπλάστηκε σε ευρηματικούς, ψυχαγωγικούς και συγκινητικούς τρόπους επικοινωνίας, σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια του διαδικτύου.
Οι άνθρωποι λένε μεταξύ τους ιστορίες, από τη στιγμή που εμφανίστηκαν στον πλανήτη. Η όμορφη τέχνη του θεάτρου θα επιβιώσει για όσο διάστημα οι άνθρωποι θα είναι στη γη.
Η δημιουργική ορμή των συγγραφέων, των σκηνογράφων, των χορευτών, των τραγουδιστών, των ηθοποιών, των μουσικών, των σκηνοθετών δεν θα παύσει ποτέ, και στο πολύ κοντινό μέλλον θα ανθίσει ξανά με νέα ενέργεια και νέα κατανόηση του κόσμου τον οποίο όλοι μοιραζόμαστε».
Θεατρικά στιγμιότυπα και μονόλογοι από τους 15 θιάσους
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου έχει ετοιμάσει ένα ξεχωριστό διαδικτυακό αφιέρωμα, με την ευχή η τρέχουσα ασυμβίβαστη κατάσταση με την πανδημία να περάσει σύντομα και του χρόνου να γιορτάσουμε την ημέρα αυτή όλοι μαζί υγιείς σε ένα από τα θέατρα του Αιγαίου.
Η δράση, μέσω της οποίας του προγράμματος τιμάται παράλληλα και η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, θα ανοίξει με τον χαιρετισμό του προέδρου της ΟΕΘΑ, Στέλιο Μάρκου και την ανάγνωση του μηνύματος της Hellen Mirren για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2021 από το μέλος του Θεατρικού Ομίλου Νάξου «Ο Διόνυσος», Μιρέλλα Ναυπλιώτη.
Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μικρά θεατρικά στιγμιότυπα και μικρούς μονολόγους από δουλειές που ετοίμασαν δέκα πέντε θεατρικές ομάδες-μέλη της, ειδικά για την ημέρα αυτή, με θέμα «Θέατρο, Ταξίδι, Ελευθερία». Μέσω.
Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα έργα:
- «Θεατρικές εντυπώσεις» της Βισουάβα Σιμπόρσκα με το Στέλιο Μάρκου από τη Θεατρική Ομάδα Σάμου
- «Ανάγνωση επιστολών προς τον Εμμανουήλ Ξάνθο» με τους Θοδωρή Μανιώτη και Φλώρα Καμπόσου από τη Θεατρική Ομάδα Πάτμου
- «Σκηνές από τη ζωή της Μαντώς Μαυρογένους» με τις Αγλαΐα Παρασκευά και Κατερίνα Καννά από τη Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχος Πάρου. Επιμέλεια: Αφροδίτη Βαζάκα - Οργάνωση: Γιώργος Γεμελιάρης
- ‘’Η Γυναίκα της Ζάκυθος ‘’ του Διονυσίου Σολωμού με τους Βασίλη Κορτιάνο, Μαργαρίτα Μαλαματένιου και Ελεάνα Σουλαντίκα από τη Θεατρική Ομάδα Νάουσας Πάρου.
Απόδοση από τους Υπαπαντή Ρούσσου , Φένια Θεοφίλου , Γωγώ Σωτηράκου , Στέλιο Ζουμή
Σκηνοθεσία: Υπαπαντή Ρούσσου - Κιθάρα: Φένια Θεοφίλου
- ‘’Φιλιώ Χαιδεμένου ‘’ της Φιλιώς Χαιδεμένου με την Ελένη Πολυκανδρίτη από τη Θεατρική Ομάδα «Θεατροποιείο» Τήνου.
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γεωργιάδου
Το κείμενο είναι βασισμένο στο βιβλίο “Γιαγιά Φιλιώ, η Μικρασιάτισσα” διασκευασμένο από την Άνδρη Θεοδώτου
- ‘’Σώπα μη μιλάς ‘’ του Αζίν Νεσίν
με τους Φάνια Βαλάση, Κατερίνα Κομνηνάκα, Μάριος Σπανός, Θέμης Χατζηλάμπρου.
Μια συνεργασία θεατρικών ομάδων της Μυτιλήνης σε σκηνοθεσία Φάνιας Βαλάση.
- ‘’Χριστόφορος Κολόμβος ‘’ του Νίκου Καζαντζάκη με το Μανώλη Τσιρακάκη από την Αδελφότητα Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης».
Σκηνοθεσία: Γιάννη φλώρου.
- «Γράμματα στον Ωκεανό» με τους Ελευθερία Μπαρμπαρήγου και Χάρη Αργυρό από τη Θεατρική Ομάδα Συλλόγου Γυναικών Νάουσας Πάρου.
Επιμέλεια: Γιώργος Γεμελιάρης - Οργάνωση: Ανθούλα Θεοδωράκου
Δραματοποιημένη ανάγνωση κειμένου από γράμματα των ναυτικών της Νάουσας που είχαν "μπαρκάρει".
- ‘’Αυτός και το παντελόνι του’’ του Ιάκωβου Καμπανέλλη με το Γιώργο Μαγκανιώτη από τη Λαϊκή
(Λαϊκή Σκηνή Άνδρου )
- ‘’Ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο’’ από το έργο του Μάριου Ποντίκα «Εσωτερικές ειδήσεις» με τον Μιχάλη Αλαχούζο (Θεατρική Ομάδα Καλύμνου).
- ‘’Ο Πανταζής λέει ένα ανέκδοτο ’’ από το έργο του Μάριου Ποντίκα «Εσωτερικές ειδήσεις» με τον Χρίστο Μαλακό (Θεατρική ομάδα Μυτιλήνης «Οι Άστεγοι»).
- ‘’Μικρή αγγελία ‘’ του Περικλή Κοροβέση με τη Μαρία Σταματέλου από τη Θεατρική Ομάδα Σάμου.
- ‘’Τώρα μάλιστα!!! ‘’ του Γιώργου Μεσολογγίτη με τους Νατάσα Παράσχου και Κώστα Παγώνη από τον Θεατρικό Όμιλο Νάξου «Ο Διόνυσος», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσολογγίτη.
- ‘’Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» από το θεατρικό έργο του Αντώνη Κρόμπα «Μία από τα γίδια» με τους Γιώργο Καριακλή και Θανάση Τζάνερο, συμμετέχει ο Παναγιώτης Καραφιλίππου
Διασκευή κειμένου: Θανάσης Τζάνερος και Γιώργος Καριακλής
(Λαϊκή Σκηνή ΜΕΑΣ «Λήμνος»).
- ‘’Η πείνα και η δίψα ‘’ του Ευγένιου Ιονέσκο με τον Παναγιώτη Πλυτά, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Γεωργιάδου από τη Θεατρική Ομάδα «Θεατροποιείο» Τήνου.
- ‘’Ελευθερία’’ του Γιάννη Ρίτσου με τη Μαίρη Γιαννίκη από τη Θεατρική Ομάδα «Θεωρείο» Ωρίωνα Ρόδου.
- ‘’Αλλά τα βράδια…’’ του Τάσου Λειβαδίτη με το Γιάννη Δεσύπρη από τον Θεατρικό Όμιλο Σύρου «Ο Σουρής».
Το αφιέρωμα επενδύει μουσικά με φλάουτο η Αφροδίτη Μπαζάκα από τη Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχος Πάρου. Τη δράση επιμελούνται η Ελένη Τσιγιάννη (ΜΕΑΣ Λήμνος) και ο Δημήτρης Βαμβακούσης (ΘΕΠΟΣ «Απόλλων).
Η δράση θα διεξαχθεί στις 27 Μαρτίου 2021, στις 17:00.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κατάθεση ψυχής από τους εραστές της θεατρικής τέχνης
30 Μαρ. 2021 - 6:17 - Παγκόσμια ημέρα Θεάτρου
27 Μαρ. 2022 - 19:07 - Η Σύρος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
16 Μαρ. 2022 - 15:59 - «Η ΟΕΘΑ θα παραμείνει ενεργή και παραγωγική»
18 Φεβ. 2021 - 6:17 - Άμετρη αγάπη και αφοσίωση για το Θέατρο
15 Δεκ. 2020 - 6:18