Με συμμετοχή αρκετών πολιτών, παρά την όποια διστακτικότητα, προχωρά ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 60-64 με τα εμβόλια της AstraZeneca

Η δυσπιστία δεν σταματά τους εμβολιασμούς στη Σύρο

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ΠΟΥ αποφαίνονται ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές
  • Παρασκευή, 19 Μαρτίου, 2021 - 06:20

Με δικαιολογημένη επιφυλακτικότητα, αλλά με θετική διάθεση, πραγματοποιείται η προσέλευση των πολιτών, που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60-64 στο εμβολιαστικό κέντρο του Κέντρου Υγείας Σύρου (πρώην ΙΚΑ), για τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Μετά την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, με το οποίο αναμένεται να εμβολιαστεί η ηλικιακή ομάδα 60-64, από αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, αναμενόμενη υπήρξε η διστακτικότητα αρκετών πολιτών, να προχωρήσουν με τον εμβολιασμό τους και στη Σύρο, χωρίς ωστόσο να μειωθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, ο οποίος – για το συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ – στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων ξεκίνησε μόλις την Τρίτη 16 Μαρτίου, ενώ η διαδικασία είχε εκκινηθεί πριν από περίπου έναν μήνα για τους κατοίκους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, και αρκετές ημέρες νωρίτερα για άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Όπως φαίνεται, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, οι Συριανοί δείχνουν έτοιμοι να θωρακιστούν από τον ιό, που και τις τελευταίες μέρες παρουσιάζει κρούσματα στο νησί. Όπως έγινε γνωστό, υπάλληλος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος βρισκόταν σε άδεια, διαγνώστηκε θετικός στον covid-19, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν άμεσα ο μηχανισμός προληπτικών τεστ για όλα τα μέλη της υπηρεσίας, στην οποία ανήκε.

Προληπτικές κινήσεις χωρίς συντονισμό φέρνουν δυσπιστία

Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία και πιο πρόσφατα Σουηδία και Λετονία, χωρίς να έχει υπάρξει πρότερος συντονισμός μέσα από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες σε προληπτική αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, προκειμένου να “τρέξουν” έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβων.

Η βεβιασμένη και χωρίς πρότερο συντονισμό και κοινό πολιτικό σχεδιασμό μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε., έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστημονικούς κύκλους, καθώς έχει δημιουργήσει έντονο σκεπτικισμό στους πολίτες, οι οποίοι με τη σειρά τους καλούνται να διαχειριστούν τις ραγδαίες εξελίξεις αναφορικά με τα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία, αλλά και την κόπωση μηνών, από τα συνεχόμενα lockdown και τους περιορισμούς, δεδομένου ότι η Ευρώπη διανύει το τρίτο – και ισχυρότερο μέχρι στιγμής – κύμα εξάπλωσης του ιού.

Με δημόσιες δηλώσεις τους, μέλη των επιστημονικών οργανισμών της Ευρώπης, τονίζουν πως τέτοιου είδους κινήσεις, αφενός “σαμποτάρουν” το ρυθμό των εμβολιασμών, με την Ε.Ε. να έχει μείνει αρκετά “πίσω” στον τομέα αυτό από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αιτία για αυτό, είναι αφενός, όπως προαναφέρθηκε, η ενίσχυση του σκεπτικισμού απέναντι του κοινού απέναντι στα εμβόλια και αφετέρου, το “πάγωμα” των εμβολιασμών.

Παράλληλα, τη συνέχιση των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο στηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με την ανώτατη επιστήμων του ΠΟΥ, κ. Σουμία Σουαμινάθαν, σε συνέντευξη Τύπου να τονίζει, ότι δεν χρειάζεται πανικός στους πολίτες, δεδομένου, ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό, δεν υπάρχει καταγεγραμμένος θάνατος, που να σχετίζεται με τα εμβόλια κατά του covid-19, ενώ ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί από κανέναν φορέα η σύνδεση των θρομβοεμβολικών περιστατικών που καταγράφησαν σε ορισμένες χώρες, με τα εμβόλια.

Μόλις χτες, αργά το απόγευμα απεφάνθη και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, πως το εμβόλιο των AstraZeneca και Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κατά του νέου κορωνοϊού είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, μετά από σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τις περιπτώσεις θρομβώσεων.

Μάλιστα, ο ΕΜΑ τόνισε πως τα οφέλη από τη λήψη του εμβολίου υπερβαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους όποιους κινδύνους, όπως επίσης και ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν βρέθηκε να συνδέεται με κανένα γενικό κίνδυνο πρόκλησης θρομβώσεων.

Ο σκεπτικισμός της Ε.Ε. “μεταφράζεται” και σε τοπικό επίπεδο

Ο πανικός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι φυσιολογικό να επηρεάζει και τους πολίτες των κρατών – μελών, οι οποίοι εμφανίζονται διστακτικοί στο να προγραμματίσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, όπως φαίνεται και από τα τοπικά δεδομένα της Σύρου.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του εμβολιαστικού κέντρου του Κέντρου Υγείας Ερμούπολης, όπου πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca για τους πολίτες μεταξύ 60 και 64 ετών, κ. Θεόδωρο Σαραντόπουλο, ακυρώσεις των προγραμματισμένων ραντεβού υπήρξαν, ωστόσο όχι σε βαθμό τέτοιο, που να προκαλεί ανησυχία. Οι εμβολιασμοί στο Κ.Υ. προχωρούν κανονικά, Υπουργείο Υγείας και Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν έχουν προβεί σε καμία αλλαγή στο πλάνο των εμβολιασμών.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του εμβολιαστικού κέντρου συζητά με τους πολίτες που προσέρχονται για την λήψη της δόσης του εμβολίου, λύνοντάς του τις όποιες απορίες, εξηγώντας διεξοδικά τη διαδικασία και απαντώντας στους προβληματισμούς που ενδεχομένως τίθενται.

Μάλιστα, τόνισε, πως οι ακυρώσεις των ραντεβού είναι ελάχιστες σε σχέση με το συνολικό αριθμό των εμβολιαζόμενων, ενώ σημείωσε πως ο κόσμος, δεδομένης της κούρασης από τις συνέπειες της πανδημίας, δείχνει έτοιμος να προχωρήσει στη θωράκιση του οργανισμού του, προκειμένου να καταφέρει να επιστρέψει σύντομα σε μία όσο το δυνατόν ομαλότερη ροή της καθημερινότητάς του.

Καθημερινώς, παρά τις όποιες ακυρώσεις, περίπου 40 – 42 άτομα καθημερινά εμβολιάζονται στο Κέντρο Υγείας Ερμούπολης (πρώην ΙΚΑ), ενώ όπως τονίζει ο κ. Σαραντόπουλος, δεν έχουν καταγραφεί, ούτε στη Σύρο, αλλά ούτε και σε κάποιο άλλο εμβολιαστικό κέντρο στη χώρα, παρενέργειες από το εμβόλιο, πέραν από τα αναμενόμενα πυρέτια (δέκατα πυρετού), τα οποία εμφανίζονται και στα συμβατικά εμβόλια της εποχικής γρίπης.

Εντούτοις, υπήρξαν και πολίτες, οι οποίοι ανέβαλαν το ραντεβού τους, προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με το εμβόλιο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, κ. Μιχάλης Ζουλουφός σε δήλωσή του υπογράμμισε, ότι «το εμβολιαστικό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, το οποίο εμβολιάζει κατά της νόσου Covid-19 με το εμβόλιο της Pfizer, λειτουργεί πλέον εδώ και δύο μήνες. Το εμβολιαστικό κέντρο του Κέντρου Υγείας Ερμούπολης, ξεκίνησε τη λειτουργία του με το εμβόλιο της AstraZeneca στις 16 Μαρτίου. Τα δύο κέντρα λειτουργούν αδιαλείπτως, ομαλά και έχοντας εμβολιάσει αρκετές εκατοντάδες συμπολιτών μας, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, τηρώντας πάντα τις οδηγίες και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Είναι αντιληπτή η μικρή επιφυλακτικότητα κάποιων συμπολιτών μας, απέναντι στο ζήτημα που έχει ανακύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο το εμβολιαστικό πρόγραμμα και των δύο κέντρων, προχωρά κανονικά.

Θετικός στον ιό υπάλληλος του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Η όσο το δυνατόν ταχύτερη θωράκιση του πληθυσμού από την πανδημία στο νησί, αναμένεται να κάμψει σε κάποιο βαθμό και την ανησυχία που υπάρχει, μετά την ανακοίνωση κάθε κρούσματος.

Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, θετικός βρέθηκε στον ιό, υπάλληλος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος ωστόσο βρισκόταν σε άδεια από την υπηρεσία του και εξετάστηκε, στο πλαίσιο άλλων διαγνωστικών εξετάσεων, αφού δεν παρουσίαζε συμπτώματα.

Άμεσα, κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός του Δήμου και σε συνεργασία με το κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη Σύρο, πραγματοποιήθηκαν τεστ σε όλους τους υπαλλήλους της δημοτικής υπηρεσίας, τα οποία μάλιστα βγήκαν όλα αρνητικά. Παρ’ όλα αυτά και για προληπτικούς λόγους, τα τεστ θα επαναληφθούν σε μερικές ημέρες, ενώ διενεργείται και ιχνηλάτηση, στο περιβάλλον του υπαλλήλου.

Σχετικά, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας, σημείωσε, πως «το πρωί της Πέμπτης ενημερώθηκα, ότι εργαζόμενος, ο οποίος βρισκόταν σε άδεια από την προηγούμενη Παρασκευή, στο πλαίσιο άλλων διαγνωστικών εξετάσεων, διαγνώστηκε θετικός στον covid-19, ενώ δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Άμεσα ενημερώθηκαν όλοι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας να μην προσέλθουν στην εργασία τους και σε συνεργασία με το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκαν τεστ σε όλους, τα οποία και βγήκαν αρνητικά. Σημειώνεται, ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν είχε έλθει σε επαφή με άλλα άτομα της υπηρεσίας από την προηγούμενη Παρασκευή. Παρ’ όλα αυτά, για προληπτικούς λόγους θα επαναληφθούν τα τεστ στους υπαλλήλους της υπηρεσίας».