Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών | “Προβληματική και αδιέξοδη η κατάσταση στο νοσοκομείο”
- Τρίτη, 23 Μαρτίου, 2021 - 06:23
Στην διαπίστωση πως η κατάσταση στο νοσοκομείο Ζακύνθου όσον αφορά τους γιατρούς είναι από προβληματική έως αδιέξοδη, ειδικά μετά τη σημαντική επιβάρυνση λόγω της πανδημίας, με τη λειτουργία επιπλέον κλινικής για covid ασθενείς και την απασχόληση των γιατρών στους εμβολιασμούς για covid και τα test, προχώρησαν οι νοσοκομειακοί γιατροίκατα την τελευταία τους έκτακτη γενική συνέλευση.
Συγκεκριμένα επαναβεβαιώθηκε πως στους ειδικευμένους γιατρούς του ΕΣΥ υπηρετούν μόνο οι μισοί από τους προβλεπόμενους, έχουν δυνατότητα για ελάχιστους ειδικευμένους επικουρικούς γιατρούς, ενώ ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στους ειδικευόμενους όπου υπηρετούν μόνο το 1/4 των προβλεπόμενων.
Και συνεχίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους: “Επίσης, πως οι ελάχιστοί γιατροί προσπαθούν, κάνοντας την ανάγκη “φιλότιμο”, να καλύψουν τα προγράμματα καθημερινής εφημερίας συχνά πέραν του ανώτερου προβλεπόμενου – με ευρωπαϊκό νόμο – χρόνου, κάποτε και με “εντέλλεστε” ή κάτω από το φόβο “πειθαρχικών”, σε βάρος πια της δυνατότητας για άδεια, με δυσκολία για ρεπό την επόμενη ενεργού εφημερίας και εν γένει σε βάρος της επαρκούς ανάπαυσης και του όποιου ελεύθερου χρόνου τους.
Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, μέσα μάλιστα σε ένα περιβάλλον κατήφειας εκ της πανδημίας, τους τελευταίους μήνες από πλευράς Διεύθυνσης Ιατρικής Υπηρεσίας και Διοίκησης, καταγράφουμε μια ιδιότυπη διάθεση για πιέσεις και παρεμβάσεις στο πρόγραμμα εφημέρευσης, πέραν και πάνω από την επιστημονική γνώμη του Διευθυντών των κλινικών που είναι και κατά το νόμο υπεύθυνοι για την επάρκεια και την ασφάλεια αυτών των προγραμμάτων .
Κατανοούμε το ρόλο των παραπάνω θέσεων ευθύνης και εξουσίας να παρεμβαίνουν σχετικά όταν παρατηρούνται κενά εφημέρευσης ή όταν σημειώνονται συγκεκριμένες δυσλειτουργίες με αποδεδειγμένες αστοχίες στο χειρισμό περιστατικών. Πέραν τούτου όμως, θεωρούμε ότι καμία παρέμβαση δεν δικαιολογείται επί της άποψης του Διευθυντή της κλινικής για τον τύπο και την σειρά εφημέρευσης των γιατρών του τμήματος , ειδικότερα όταν το κατατεθειμένο πρόγραμμα εφημέρευσης έχει εγκριθεί από το ΕΣ του νοσοκομείου. Επίσης καμία διοικητική παρέμβαση δεν έχει θέση πέραν αυτής του θεράποντος γιατρού και του Διευθυντή του σχετικού τμήματος , επί των ενδείξεων σχετικά με διακομιδή ασθενών αλλά και του τρόπου που αυτή θα γίνει.
Εξάλλου ακριβώς λόγο του ανεπαρκέστατου αριθμού των γιατρών που καλούνται να καλύπτουν τα τμήματα τους για 30 ημέρες ακόμα και με υπέρβαση των νόμιμων ορίων, θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένη τη θέση των γιατρών μας να υπάρχει μια σχετική πρόβλεψη στην εναλλαγή των γιατρών σε εφημερία προκειμένου να μπορούν πέραν της ανάπαυσης τους, επίσης στοιχειωδώς να ανταποκρίνονται σε οικογενειακές υποχρεώσεις ακόμα και εκτός νησιού”.
Σχετικά με τις αξιολογήσεις των γιατρών, χαρακτηρίζουν ακατανόητη την τελευταία έμφαση από πλευράς της Διεύθυνσης της Ιατρικής Υπηρεσίας σε ζητήματα αξιολόγησης των γιατρών και μάλιστα παρελθόντων ετών. “Δεν είμαστε γενικά αντίθετοι στην οποιαδήποτε καταγραφή της ποιότητας και της ποσότητας του κλινικού και επιστημονικού έργου των γιατρών, που θα γινόταν όμως σε συνθήκες επάρκειας του προσωπικού, με αξιοπρεπείς αμοιβές και πλήρη τήρηση της νομοθεσίας για τον εργασιακό χρόνο και την επαρκή ανάπαυση των γιατρών και με δυνατότητα για περαιτέρω επιστημονική εξέλιξη τους πάντα με την υπηρεσιακή και οικονομική κάλυψη της πολιτείας.
Θεωρούμε ότι στην συνθήκη των τελευταίων δεκαετιών με εργαζόμενους υγειονομικούς σε υπερεργασία, φτωχοποιημένους οικονομικά και υποτιμημένους από την επίσημη πολιτεία, με μισθούς του 2007, συντάξεις του 1990 , άρνηση για ΒΑΕ, αστικές ευθύνες στους γιατρούς, άρνηση οποιασδήποτε επικοινωνίας των αντιπροσώπων τους με το υπουργείο, διώξεις συνδικαλιστών και με πάνω από το 10% των γιατρών να αποχωρούν για τον ιδιωτικό τομέα ή να συνταξιοδοτούνται πρόωρα (χωρίς να καλύπτεται η θέση τους για χρόνια μετά) , σε αυτές τις συνθήκες το λιγότερο που θα έπρεπε να απολαμβάνουν οι συνάδελφοι είναι η απόλυτη αναγνώριση της προσφοράς τους με βαθμολόγηση ΑΡΙΣΤΑ , όπως αρμόζει άλλωστε – ειδικά για στα χρόνια της πανδημίας – στους «ήρωες με τα άσπρα» που δεν πρέπει να αξίζουν μόνο «χειροκροτήματα» αλλά και σεβασμού και εργασιακής ασφάλειας και αμοιβές για αξιοπρεπή διαβίωση”.
Όσο αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας σήμερα θεωρούν ότι πρέπει άμεσα να προκηρυχτούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και μάλιστα με γενναία αναβάθμιση των αποδοχών τους που θα προσελκύσουν τους υγειονομικούς για ένταξη στο ΕΣΥ σε μόνιμες θέσεις, αλλά και θα ενθαρρύνουν τους σήμερα υπηρετούντες να παραμείνουν και να συνεχίσουν τον αγώνα τους για Δημόσια Υγεία. Παράλληλα να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και ελαστικά εργαζόμενοι υγειονομικοί σαν αποδεδειγμένα απολύτως απαραίτητοι στο ΕΣΥ.
“Η αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών σε ρόλο περιορισμένου χρόνου και συνθήκης, δεν αποτελεί παρά «ασπιρίνη» για τη «νόσο» της ερήμωσης των νοσοκομείων μας από γιατρούς και της μετακίνησής τους για τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό και της συστηματικής αποχής τους από τις όποιες προκηρύξεις στο ΕΣΥ ειδικότερα στη περιφέρειας. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε απαράδεκτη, προκλητική και απαξιωτική για τους γιατρούς του ΕΣΥ, την κυβερνητική λογική που αποδέχεται γιατρούς δύο ταχυτήτων με αμοιβές για τους νοσοκομειακούς έως και 50% λιγότερες από τους συνυπηρετούντες ιδιώτες συναδέλφους τους που απολαμβάνουν επιπλέον ειδικά επαγγελματικά και οικονομικά κίνητρα.
Δεδομένου του αδιεξόδου σε ΜΕΘ και απλή νοσηλεία για covid στο σύστημα, θεωρούμε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να παραμένει προκλητικά «αποστειρωμένος» από τους covid ασθενείς και ότι πρέπει να ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό με δωρεάν την παροχή των χώρων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτει στη μάχη της διάσωσης ανθρώπινων ζωών.
Άμεση απεμπλοκή του νοσοκομείου μας από την πρωτοβάθμια υπηρεσία των εμβολιασμών, προκειμένου να αποφεύγεται η διασπορά, με αξιοποίηση και του σχεδιαζόμενου εμβολιαστικού κέντρου Κατασταρίου και απρόσκοπτη παροχή εμβολίων σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες και το μεγαλύτερο μέρος των λοιπών κατοίκων του νησιού. Αν το νοσοκομείο θα έπρεπε να συμβάλει, πρότασή μας είναι να λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο στον προαύλιο χώρο του, μέσα σε ειδικά εξοπλισμένο λυόμενο και με αξιοποίηση κύρια των γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πρακτικά αδύνατο να απασχολούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί μας, που υπηρετούν στα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα και που ήδη υποβάλλονται σε υπερεργασία προκειμένου να καλύπτονται οι εφημερίες, με το εμβολιαστικό έργο που μπορούν με επάρκεια να το υπηρετούν οι αντίστοιχοι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συν ίσως και τη συνδρομή ιδιωτών γιατρών που μπορούν να ενταχθούν εργασιακά και να βοηθήσουν σχετικά. Η δουλειά των νοσοκομειακών γιατρών είναι η δευτεροβάθμια περίθαλψη, όπου ειδικά για τις μάχιμες ειδικότητες, οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους είναι απολύτως αναγκαίες, αναντικατάστατες και συχνότατα επείγοντος χαρακτήρα στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού μας.
Θεωρούμε απολύτως αντιεπιστημονικό, βαθιά ταξικό, άδικο και σίγουρα υπολειπόμενα αποτελεσματικό σε σχέση με τη δυσλειτουργία που προκαλεί, το μέτρο της δραστικής μείωσης των τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, που μετέτρεψε τα νοσοκομεία μας σχεδόν αποκλειστικά σε COVID- μονάδες, αφήνοντας χωρίς βοήθεια τους λοιπούς ασθενείς που οι περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν ιδιωτικά για την υγεία τους. Απαιτούμε άμεση επανεκκίνηση της κατά το δυνατόν κανονικής λειτουργίας των χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων με δεδομένα βέβαια τα μέτρα προστασίας”.
Τέλος ζητούν να σταματήσουν τώρα όλες οι διώξεις και απειλές στους συνδικαλιστές γιατρούς, να καταργηθεί τώρα ο νόμος που φορτώνει στους νοσοκομειακούς γιατρούς την αστική ευθύνη, και ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου, πρέπει με ευλάβεια να τηρηθούν όλα τα σήμερα δυνατά μέτρα προστασίας και πρόληψης της διασποράς με μοριακά test πριν το ταξίδι, εμβόλια όπου δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη και αυστηρά μέσα προστασίας με αποστάσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (και τα αεροπλάνα) και μάσκα παντού, παράλληλα με επέκταση των εμβολισμών και των επαναλαμβανόμενων test σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, με προτεραιότητα βεβαίως σε όλους τους υγειονομικούς και τους εκπαιδευτικούς στο νησί μας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νέα κινητοποίηση από τους υγειονομικούς | Μεγάλες οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο ΓΝΖ
3 Δεκ. 2021 - 6:23 - Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Κέντρο Υγείας Ζακύνθου
2 Δεκ. 2021 - 6:23 - Ανησυχία προκαλεί η δειγματοληψία | Συναγερμός από το ιικό φορτίο στα λύματα της Ζακύνθου
9 Απρ. 2021 - 6:24 - Στο πόδι λόγω κρουσμάτων σε μαθητές | “Κλείστε ΤΩΡΑ τα σχολεία” η κραυγή απόγνωσης των γονιών
10 Φεβ. 2021 - 6:26 - Έντονη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στη Ζάκυνθο
1 Σεπ. 2020 - 6:25