Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προωθεί τον διαγωνισμό για τη σοβαρή κι άκρως απαραίτητη επέμβαση στο πολυσυζητημένο σημείο

Τον Σεπτέμβρη το έργο στην περιοχή του Βούρλη

Μ. Αληφραγκής: Ξεκινάμε μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν στο νησί
  • Δευτέρα, 29 Μαρτίου, 2021 - 06:20

Στον διαγωνισμό για τη σωτήρια τεχνική επέμβαση στην περιοχή του Βούρλη προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με στόχο την εξασφάλιση αναδόχου - εντός του επόμενου διαστήματος -, ο οποίος αφού υπογράψει τη σχετική σύμβαση, θα προβεί στην υλοποίηση του έργου.

Φιλοδοξία και στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η έναρξη του έργου να γίνει τον Σεπτέμβρη και συγκεκριμένα μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, προκειμένου να ελεγχθεί στο μέτρο του εφικτού η όχληση και η ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και των τουριστικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα να εγκρίνουν τους όρους του διαγωνισμού ώστε αυτός να βγει στον αέρα, προκειμένου να υπάρξει ανάδοχος για το έργο με τίτλο “Ανακατασκευή οδικού τμήματος και ενίσχυση τοίχου αντιστήριξης περιοχής Βούρλη στην Ερμούπολη”. Μετά την ανωτέρω απόφαση, ο χρόνος μετρά επισήμως αντίστροφα πλέον για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανέρχεται σε 330 χιλ. ευρώ και αναλυτικά, αφορά στη δαπάνη εργασιών (167.725,88 ευρώ), σε γενικά έξοδα και όφελος εργολάβου (29.830,66 ευρώ), σε απρόβλεπτα (29.333,48 ευρώ) και σε απολογιστικές δαπάνες (40 χιλ. ευρώ). Το συνολικό ποσό έχει εξασφαλιστεί μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή, μετά την υλοποίηση του έργου, οι περιοχές τη Δόξας, του Λιβοχωρίου και του Βροντάδου θα πάρουν “ανάσα” σχετικά με τις μετακινήσεις και τη διέλευση των mini bus.

Σημειώνεται πως μέχρι και την υλοποίηση της επέμβασης στο σημείο, βαρέα οχήματα άνω των 5 τόνων, δεν επιτρέπεται να διέρχονται από την περιοχή για λόγους ασφάλειας.

Προκήρυξη διαγωνισμού

Σχετικά με την εξέλιξη της προκήρυξης του διαγωνισμού, ο κ. Αληφραγκής θέλησε να εκφράσει την ικανοποίησή του, καθώς οι προσπάθειες για την έγκριση της τεχνικής μελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού, έφεραν καρπούς και ως εκ τούτου το έργο θα μπορέσει να προχωρήσει.

“Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ένα έργο σημαντικό για την πόλη. Η πόλη είναι “διχοτομημένη” εδώ και τρία χρόνια και υπάρχει μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας” σημείωσε προλογικά, τονίζοντας μάλιστα πως, “Παρ' όλη την απαγόρευση, διέρχονται και μεγαλύτερα φορτηγά πέραν των 5 τόνων που έχουμε πει πως δεν επιτρέπεται”.

Εστιάζοντας κυρίως στο θέμα της ανταπόκρισης από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ανέφερε πως, όσον αφορά τη μελέτη, εγκρίθηκε στην αρχική μορφή της, καθώς διευκρινίστηκε προς το αρμόδιο Συμβούλιο, ότι η “προσθήκη” που ζητούσε σε τεχνικό επίπεδο, θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα το έργο.

“Αυτό που έχει σημασία είναι πως ξεπεράσαμε τον σκόπελο, τον όρο που είχε βάλει το Τοπικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων ότι πρέπει να επικαλυφθεί το τοιχίο αντιστήριξης του δρόμου με πέτρα για αισθητικούς λόγους, που σύμφωνα με τον μελετητή, θα επιβάρυνε πάρα πολύ τον τοίχο και θα υπήρχε φόβος κατάρρευσης, αν γινόταν αυτή η επικάλυψη” ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, υπενθυμίζοντας εμμέσως πως η παρέμβαση που ζητούσε η εν λόγω Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, θα προσέθετε βάρος περίπου 250 τόνων, κατ΄ εκτίμηση και υπολογισμό του μελετητή.

“Μετά από συζητήσεις, πιέσεις και συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού - και οφείλω να το πω αυτό -, αφαιρέθηκε ο συγκεκριμένος όρος με την προϋπόθεση να κάνουμε μία φύτευση και αισθητικά να μην φαίνεται αυτό το μπετόν” συμπλήρωσε ο ίδιος, σχολιάζοντας γενικότερα πως, “Είναι μία ευτυχής στιγμή γιατί ξεκινάμε τις διαδικασίες για να γίνει αυτό το έργο, το οποίο θα δώσει λύση στους κατοίκους της Δόξας, του Αγίου Δημητρίου αλλά και του Βροντάδου”.

Περιορισμός όχλησης και προστασία λειτουργίας των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τις κινήσεις και τον προγραμματισμό του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε πως στόχος είναι να μπορέσει να γίνει η έναρξη της υλοποίησης του έργου, αμέσως μετά τη θερινή σεζόν, που το νησί δεν θα έχει επισκεψιμότητα, προκειμένου να μην πληγεί και η λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής.

“Πιστεύω θα κινηθούμε στα χρονοδιαγράμματα και μετά την τουριστική σεζόν κατά τον Σεπτέμβρη – γιατί πρέπει να γίνει η επέμβαση και σε περίοδο ανομβρίας, ώστε να πέσουν οι τσιμεντοπασαλώσεις του δρόμου – θα ξεκινήσουμε” δήλωσε προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, εξηγώντας πως δεν πρέπει να παρέλθει μεγαλύτερο διάστημα, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια, η πόλη αντιμετωπίζει πρόβλημα εξ αιτίας αυτού του κατολισθητικού φαινομένου στην περιοχή του Βούρλη και το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί το ταχύτερο δυνατό.

Αποσύνδεση των φορτίων του δρόμου από τον τοίχο αντιστήριξης

Προτού ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε επιγραμματικά στο έργο και στον χαρακτήρα του, καθιστώντας ξεκάθαρο πως αυτό αφορά στην ενίσχυση του τοιχίου αντιστήριξης, καθώς όμως και στην ανακατασκευή του οδικού τμήματος της περιοχής, στο ύψος της στροφής και σε ένα εκτεταμένο τμήμα του δρόμου.

Με την εν λόγω παρέμβαση, εξήγησε πως ο μελετητής, έχει αποτυπώσει τον τρόπο αποσύνδεσης του δρόμου από τον τοίχο αντιστήριξης και συγκεκριμένα όπως διασαφήνισε, “Φιλοσοφία αυτού του έργου είναι να αποσυνδεθεί ο δρόμος και τα φορτία του δρόμου από τον τοίχο”.

Ως εκ τούτου, ο ανάδοχος που θα προκύψει μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας, θα κληθεί να υλοποιήσει τις παρεμβάσεις που υποδεικνύονται από το περιεχόμενο της μελέτης.

“Μένουμε στην αρχική πρόταση του μελετητή, ο οποίος προέβλεπε μία επένδυση του τοιχίου με εκτοξευόμενο τσιμέντο, σκυρόδεμα και βέβαια με τσιμεντοπασσάλους ώστε να “πιάσουμε” τον δρόμο και την καθίζησή του, προκειμένου να απομονωθούν τα φορτία του δρόμου από τον τοίχο αντιστήριξης” έχει τονίσει επανειλημμένως ο κ. Αληφραγκής γενικά σε δημόσιες συνεδριάσεις, ο οποίος έκλεισε τις δηλώσεις του στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, λέγοντας τέλος πως, “Πιστεύω τον Σεπτέμβρη να ξεκινήσουμε το έργο και να το ολοκληρώσουμε άμεσα”.